Senfonik Devrim… Emre Kızılkaya


Toplam Okunma: 2848 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:07
Kategori: Basından

KATAR Senfonisi’nin dünya prömiyeri için çoğu Doğu Avrupalı 80’i aşkın uluslararası müzisyenden meydana gelen özel bir orkestra oluşturuldu. İlk kaydı üç hafta önce İstanbul’da yapılan senfoninin, Trakya türkülerini anımsatan bir klarnet solosuyla başlayıp bitmesi dikkat çekiyor. Kayıt sırasında bir Türk klarnetçinin icra ettiği soloyu dinleyen Polonyalı müzisyen, konserde aynı havayı yakalamasının imkansız olduğunu bildirince, bir başka Türk klarnetçi çağrıldı. Viyolonsel de TRT ve İTÜ TMDK’dan idi…

Senfonik Devrim… Emre KIZILKAYA / DOHA(*)
Arap aleminin ilk senfonisi, Katar’da dünya prömiyerini yaptı. Aralarında dünya siyasetinin önemli isimlerinin de bulunduğu 2 bini aşkın kişi, iki Türk müzisyenin de yer aldığı filarmoni orkestrasının Doha’daki tarihi performansını ayakta alkışladı.

KATAR’ın başkenti Doha, geçen hafta sonu tarihi bir etkinliğe evsahipliği yaptı. Arap aleminin en tanınmış müzisyenlerinden olan Iraklı ud virtüözü Dr. Salim Abdülkerim’in besteleyip yönettiği Katar Senfonisi, bölgede türünün ilk örneği olarak geçen pazar akşamı dünyaya sunuldu.

Katar Emiresi Şeyha Muzah bin Nassir el Misned’in hamiliğinde, Katar Vakfı tarafından finanse edilen konsere, aralarında İngiltere Veliaht Prensi Charles’ın da bulunduğu çok sayıda ünlü isim davetliydi. Dünyadan birçok devlet adamı ve sanatçının izlediği konser, yoğun ilgi nedeniyle önceki gece tekrarlandı.

Katar milletinin oluşumu, geçmişi ve geleceğini anlatan 46 dakikalık eser, dört bölümlü klasik senfoni formunda düzenlenmiş. “Başlangıç” başlıklı ilk bölümde, Katarlıların, çöl hayatının zorluklarına karşın millet oluşları anlatılıyor. “Rüya” başlıklı ikinci bölüm, deniz esintileri taşıyor ve inci avcılığından bahsediyor. “Zorluklar ve Başarılar” başlıklı üçüncü bölümde ülkenin son dönemde kaydettiği gelişime; “İleri” başlıklı son bölümde ise, geleceğe odaklanılıyor.

Suudi Arabistan kadar katı olmasa da, Körfez’deki birçok Arap ülkesinden daha muhafazakar sayılan Katar’da son dönemde Batı müziğine gösterilen ilgi, değişimin habercisi olabilir. Katar Vakfı’ndan Yusuf Fakru, “Müzik, ifadenin en güçlü ve ilham verici şekillerinden biri. Onun kültürel ilişkilerin devamının sağlanmasındaki önemli rolünü küçümsememeliyiz” diyor. Fakru, “Katar Senfonisi’nin prömiyeri, bölgede, orijinallik ve geleneğin sentezinden oluşan müzikal bir diriliş başlatıyor” ifadesini kullanıyor.

Sanatsal diriliş

Katar, zengin Arap ülkelerindeki liberal dönüşüm rüzgarının başlıca sahnelerinden. Batı’nın bir icadı olarak görülen klasik müziğin ülkede kabul edilmeye başlaması tek örnek değil. Katar başta olmak üzere tüm Körfez bölgesinde, ifade özgürlüğünden kadın haklarına dek önemli gelişmeler var. Örneğin Doha’da bir sanat galerisi, Batılı akımları izleyen kadın ressamların eserlerini sergiliyor. Katarlı Meryem el Musa, Ummanlı Meryem el Zedcali ve Suudi Ola Hicazi’nin, “Kadınlar Mücevhere Benzer” gibi isimlere sahip tabloları, kültürel değişimin Arap toplumuna yayılmaya başladığını gösteriyor.

Iraklı maestro

Arap aleminin bağrından çıkan ilk senfoniyi besteleyen ve Doha’daki prömiyerinde orkestra şefliği yapan dünyanın en büyük ud virtüözlerinden Iraklı müzisyen Dr. Salim Abdülkerim, bir dönem Türkiye’de de kalmıştı.

Araplar klarnetle Trakya havasını sevdi

KATAR Senfonisi’nin dünya prömiyeri için çoğu Doğu Avrupalı 80’i aşkın uluslararası müzisyenden meydana gelen özel bir orkestra oluşturuldu. İlk kaydı üç hafta önce İstanbul’da yapılan senfoninin, Trakya türkülerini anımsatan bir klarnet solosuyla başlayıp bitmesi dikkat çekiyor. Kayıt sırasında bir Türk klarnetçinin icra ettiği soloyu dinleyen Polonyalı müzisyen, konserde aynı havayı yakalamasının imkansız olduğunu bildirince, bir başka Türk klarnetçi çağrıldı. Rumeli-Trakya türküleri ve Roman ezgilerini hatırlatan klarnet solosunu müzik otoriteleri beğendi. Prömiyerde bir Türk daha vardı. TRT viyolonsel sanatçısı ve İTÜ Devlet Konservatuarı Öğretim Üyesi Serdar Açın, “Batı enstrümanıyla, Ortadoğu Orkestrası’na, bir Türk olarak katkı yaptık. Türk müziğinden motifleri esere kattık. Zaten Dr. Salim’in de istediği buydu” dedi. Dünya prömiyerini tamamlayan Katar Senfonisi, yakında Avrupa, Amerika ve Asya turuna çıkacak.
______________________________________________
http://arama.hurriyet.com.tr/arsivnews.aspx?id=9092385
(*) Doğan Haber Ajansı




Hoşgeldiniz