Üniversitelerimizde Rektör Seçimleri ve Filler-Çimenler… Dr. Ayhan Sarı


Toplam Okunma: 2835 | En Son Okunma: 13.05.2024 - 12:33
Kategori: Fikir Yazıları, Yazarlarımız: A.Sarı

Şu sıralar rektörlük seçimi olan üniversitelerimizde kimileri için “bilim” out, “oy kapma uğruna her şey mübah” anlayışı ise in… Çünkü bölüm başkanları ile müdürler-dekanlar arasındaki gizli savaşta olan alt bilim kadrolarına olmaktadır… Adayların kazanma uğruna kadro vaatleri, seçim kampanyası sırasında kendini desteklemiyenleri sonradan yok etme uygulamaları, hep bilimimizin kimi tilkileşmiş beyin yuvalarında yerleşmiş…

Üniversitelerimizde Rektörlük Seçimleri ve Fil-Çimen Anti Bilimselliği…

Şu sıralar rektörlük seçimi olan üniversitelerimizde kimileri için “bilim” out, “oy kapma uğruna her şey mübah” anlayışı ise in… Olan ise asistanlar ve aşağı seviyedeki görevlilere olmaktadır. Bu görevlilerin kullanılmaları veya yapmaya zorlanmaları sonucu gerçekleştirdikleri her hareket; mutlaka iki-üç rektör adayı ve destekleyicisinden birine ters düşmektedir.

Çünkü bölüm başkanları ile müdürler-dekanlar arasındaki gizli savaşta olan alt kadrolara olmakta, bu insanlar bu dönemde adeta kiriz içinde yaşar hale gelmekte, bu da onların psikolojisini –hiç duhulleri olmadığı halde- olumsuz etkilemektedir.

Nasıl etkilemesin ki?

Çünkü bu durum, gelecekte karşısına çıkma olasılığı yüksek fil kimliğindeki birilerinin intiba’ına istemi dışında aleyhte görüntü vereceği bir “kin yatırımı” yapmak riskini taşımaktadır.

Bu savaş onun savaşı değildir. Ama maalesef olan, yine bu kadrolarda bulunan kişilere olur.

Çünkü aşağı tükürse sakal, yukarı tükürse bıyıktır.

Hoş; böyle durumlarda kriz idare etme konusunda tecrübe edinirler; ama ya bu tecrübe sırasında ömür boyu elenenler. Yani çimenler!..

Sayın filler; ezmeyin çimenleri…

Önümüzdeki günlerde birçok Üniversitede Rektör seçimleri var. Tüm bölüm başkanları, müdürler ve alt kadroları kendi rektör adaylarının seçilmesi için “demokratik, romantik; yani tatlı bir telaşta” desek:

Kimsenin inanmıyacağını biliyoruz.

Çünkü kazanma uğruna kadro vaatleri, seçim kampanyası sırasında kendini desteklemiyenleri yok etme uygulamaları, hep bu bilimimizin kimi tilkileşmiş beyin yuvalarında yerleşmiş.

Rektör adayları fakülte-yüksek okul vs kol-kol geziyorlar. Vaatlerde bulunuyorlar. Tıpkı klasik politikacılarımız gibi temel atma! merasimlerine katılıyor, propaganda konuşmaları yapıyorlar.

Kim kimi dinlemeye “gitmiş-gitmemiş” tesbit ediliyor.

Eğer bir rektör adayının propagandasına gittiysen, hele bir de bu süreçte aktif olarak çalıştıysan ve de adayın seçilemediyse vay haline…

Demokratik bilim diye buna diyorlar ve bilim yuvalarına düşmanlık ekiyorlar…

Seçim olacak üniversitelerimizde şu sıralar bir telaştır gidiyor… Yrd doç’undan prof’una hepsi pusuda. Çünkü kendi adayı seçildiğinde bölüm başkanı, müdür veya başka bir yönetici olmak var işin ucunda.

Peki bu mücadelede alt kadroların masum çığlıkları?..

__________________________________________
Dr. Ayhan Sarı




Hoşgeldiniz