Bugün Dünya Müzik Günü…


Toplam Okunma: 7300 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:01
Kategori: Basından, Tarih ve Anılar

Bugün Dünya Müzik Günü. 1981′den beri kutlanıyor. Türkiye’de bu yıl sönük gibi görünse de İstanbul Belediyesi gerekli kutlama girişimlerinde bulunmuş. Müzik kelimesine Çek’ler “hudba”, Macarlar “zene” diyor. Biz bir zaman Gültekin Oransay’ın isteklendirmesiyle Orhun Yazıtlarındaki “kü” Orta Asya’daki “küy“, Osmanlıdaki “kök, göğ” kelimelerinden hareketle “küğ” kelimesini kullanıyorduk…

Müzik her kültürde farklı algılanıyor, uygulanıyor ve seviliyor. kimi zaman da buralardan evrensele ulaşıyor. Bu beğeni oluşumunda herkesin annesinin ninnisinin etkisi önemli bir yer tutuyor… Bugün “Dünya Müzik Günü”…

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Müzik ve Opera Yönetmenliği, 21 Haziran “Dünya Müzik Günü”nde farklı müzik gruplarının yer alacağı bir sokak şenliği düzenleyecek. İstanbullular, “Müzik Durakları” adıyla düzenlenen şenlikte, bazı toplu taşıma güzergahlarının rotasını takip ederek, şehir hatları vapurundan tramvaya, meydanlardan vapur iskelelerine kadar farklı mekanlarda 7 ayrı müzik grubunu dinleyebilecek.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Müzik ve Opera Yönetmenliği, “2010’a gider iken” adlı konser dizisinin ilk etkinliği olan “Müzik Durakları”nı, 21 Haziran Dünya Müzik Günü’nde gerçekleştiriyor. Yılın en uzun gününde müziği sokağa taşıyacak olan etkinlik, toplu taşıma güzergahları üzerindeki 2 farklı rotada ilerleyecek.

“Müzik Durakları” sokak konserlerine katılmak isteyenler, toplu taşıma araçlarını kullanarak konserleri takip edebilecek. 21 Haziran günü saat 17:30’da Kabataş Vapur İskelesi’nde Hariçten Gazelciler konseriyle başlayacak etkinlik, İstanbul Metropolitan Band’in 18:15’te Taksim Meydanı Tramvay Durağı’ndaki ve sonrasında tünel seferi yapan tramvaydaki konseriyle devam edecek. Tramvayın son durağı olan Taksim Tünel Meydanı’nda 19:15’te Cana Çankaya konseri olacak.

Etkinliğe, Anadolu Yakası’ndan katılmak isteyenler ise, 19:00’da Kadıköy’deki Karaköy İskelesi’ndeki Muammer Ketencoğlu ve Balkan Yolculuğu Topluluğu konserinin ardından, 19:40’ta Kadıköy-Karaköy Şehir Hatları Vapuru’nda Dinar Bandosu’nu izleyebilecek. İki farklı rotayı izleyenler, 20:15’te Karaköy İskelesi’ndeki Aylak Martı konserinde buluşacak.

Müzik Durakları’nın son durağı ise, 21:30’da Ayasofya Meydanı’ndaki Ahırkapı Roman Orkestrası konseri olacak.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Müzik ve Opera Yönetmeni Cem Mansur, “Müzik Durakları” adlı projeyle müzik ve sanatı şehirdeki günlük yaşamın içine sokmayı amaçladıklarını belirtti.
1982’de Fransa’nın öncülüğünde başlatılan “Dünya Müzik Günü” şenliğinin bugün 120 ülke ve 350 şehirde kutlandığını belirten Mansur, 2010 yılında İstanbul’un bu kutlamaların en renkli duraklarından biri olacağına inandığını söyledi.

Müzik durakları programı:

Avrupa Yakası Rotası
17.30 – 18.00 Kabataş Vapur İskelesi - Hariçten Gazelciler
18.15 – 18.45 Taksim Meydanı Tramvay Durağı - İstanbul Metropolitan Band
18.45 – 19.15 Taksim Meydanı-Tünel seferi yapan Tramvay - İstanbul Metropolitan Band
19.15 – 20.00 Taksim Tünel Meydanı - Cana Çankaya

Anadolu Yakası Rotası
19.00–19.30 Kadıköy’deki Karaköy İskelesi - Muammer Ketencoğlu ve Balkan Yolculuğu Topluluğu
19.40–20.05 Kadıköy-Karaköy Şehir Hatları Vapuru - Dinar Bandosu
20.15– 21.00 Karaköy İskelesi - Aylak Martı
21.30–24.00 Ayasofya Meydanı - Ahırkapı Roman Orkestrası
____________________________
http://www.nevarneyok.com/muzik/Haberler.aspx?Id=1395

***********

Dünya Müzik Günü, 21 Haziran’da kutlanan, “Fête de la Musique” şeklinde anılan bir gündür.

Dünya Müzik Günü, Fransız Müzik ve Dans yönetmeni Maurice Fleuret tarafından tasarlanıp, Kültür Bakanı Jack Lang’in önerisiyle 1981 yılında Fransa’da başlatılmış olup, kısa sürede Avustralya, Belçika, İngiltere, Luxemburg, Almanya, İsviçre, Costa Rica, İsrail, Çin, Hindistan, Lübnan, Malezya, Morocco, Pakistan, Filipinler, Romanya, Kolombia ve birçok ülke tarafından benimsendi.
Dünya Müzik Günü önerisinin iki konuyu geliştirmesi amaçlandı:
• Amatör ve profesyonel müzisyenlerin sokak performanslarını cesaretlendirmek,
• Ücretsiz konserler organize etmek, herkes için, her yerde müzik kavramını geliştirmek.
Türkiye’de de ilk kez 2005 yılında 21 Haziran Dünya Müzik Günü nedeniyle Kuğulu park gibi halka açık yerlerde, çeşitli sanatçı ve topluluklar tarafından ücretsiz konser ve dinletiler yapıldı. Güne özel slogan “Müzik Yap!” ve “Sokaktaki notaya kulak verin” şeklinde benimsenmiştir.




Hoşgeldiniz