Selahattin Pınar ve Nazlı Çiçeği…


Toplam Okunma: 17117 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:01
Kategori: Tarih ve Anılar

“Selahattin Bey’in ilk aşkı efsane isim Afife Jale idi. Onun için, ‘Anladım sevmeyeceksin sen beni nazlı çiçek’ şarkısını besteleyerek, aşkını ilan etmiş. Bu aşk çıkmaza girince, ‘Nereden sevdim o zalim kadını’ şarkısını besteleyerek bu aşkla duyduğu acıyı belirtmişti. O sıralar ben 19 yaşındaydım. Bir gün Taksim’de bulunan Panorama Gazinosu’nda, matineye gittim. İlk kez orada bakıştık…”

Ünlü besteci, Tanburi Selahattin Pınar’ın, Antalya’nın Demre ilçesinde (28.06.2001) ölen eşi Seyyare Atıfet Pınar, ölümünden birkaç gün önce görüştüğü Anadolu Ajansı muhabirine, 41 yıl önce ölen eşi Selahattin Pınar’ın “ilk ve unutulmaz aşkı” ilk Türk kadın tiyatro oyuncusu Afife Jale ile ilişkisi ve anılarını anlattı. Eşinin ölümünün ardından Demre’ye yerleşen Seyyare Atıfet Pınar, Selahattin Pınar’ın yaşamı boyunca şarkılarına ilham kaynağı olan iki aşkından, ikincisi ve nikahlı hanımı. Selahattin Pınar’ın, Afife Jale ile olan aşkının bitmesinden sonra tanıştığı ve çılgınca âşık olduğu Seyyare Atıfet Hanım, yaşamının son günlerini geçirdiği Demre’de, albümünü ve anılarını açtı.

“Selahattin Pınar’a 22 yıl ilham verdim. Onun eşi olmaktan hep gurur duydum” diyen Seyyare Atıfet Hanım, tanıştıklarında kendisinin 19, Selahattin Bey’in ise 37 yaşında olduğunu, yaş farkı nedeniyle ailesinin evlenmelerine izin vermediğini, bunun üzerine Selahattin Pınar’a kaçtığını söyledi.

Selahattin Pınar’ın hayatına giren ikinci kadın olduğunu, eşinin gençlik yıllarında, Darülbedayi’de tiyatro eğitimi alan ve sahneye çıktığı için zabıtanın tiyatroyu bastığı ve arka kapıdan kaçırılarak kurtulan “İlk Türk, Müslüman kadın tiyatro sanatçısı” Afife Jale’ye âşık olduğunu belirtti. Selahattin Pınar’ın Afife Jale ile uzun süre birlikte yaşamalarına rağmen, resmi nikah yapmadıklarını aktaran Seyyare Atıfet Pınar, Selahattin Pınar’ın resmi nikahlı tek eşinin kendisi olduğunu söyledi.

Seyyare Atıfet Pınar, anılarını şöyle dile getirdi: “Selahattin Bey’in ilk aşkı efsane isim Afife Jale idi. Onun için, ‘Anladım sevmeyeceksin sen beni nazlı çiçek’ şarkısını besteleyerek, aşkını ilan etmiş. Bu aşk çıkmaza girince, ‘Nereden sevdim o zalim kadını’ şarkısını besteleyerek bu aşkla duyduğu acıyı belirtmişti. O sıralar ben 19 yaşındaydım. Bir gün Taksim’de bulunan Panorama Gazinosu’nda, matineye gittim. İlk kez orada bakıştık. Program bitince bana, ‘Münir Nurettin Selçuk’la Yeşilköy’e plak yapmaya gidiyorum. Sizi de götürmek istiyorum’ dedi. Ben de gittim. Sonra bana evlenme teklif etti. O sırada Afife Jale ile birlikte idi. En güzel şarkılarını da onun için yazmıştı. Ama mutlu değildi.”

Aşkları için şarkılar bestelerdi

Seyyare Atıfet Pınar, ailesinin evlenmelerine izin vermediği sıralarda, Selahattin Pınar’ın yazdığı
‘Aylar geçiyor sen bana hâlâ geleceksin / Yetmez mi bu hasret, daha yıllarca mı sürsün / Hülyalarımda memba taze bir çiçeksin / Bekletme yazık, sen de solar, bir gün sen de sürünürsün’
şarkısını gönderdiğini anlatarak, bu şarkının, ailesinin sözünü dinlemeyerek, Selahattin Pınar’a kaçıp, evlenmelerine yol açtığını kaydetti.

EN GÜZEL ŞARKILAR AFİFE’YE Seyyare Atıfet Pınar, Selahattin Pınar ile büyük bir aşk yaşadıklarını vurgulayarak, “Ancak şu gerçeği her zaman kabullendim. O, en önemli şarkılarını önce Afife Jale için yaptı. Benim için yaptığı şarkıları da gazinolarda beğendiği kadınlara ithaf ederdi. Her zaman şık ve güzel kadınlara düşkündü. 150 şarkısının hepsini bilirim. Her zaman derim ki:

‘Böyle bir sanatkarın yaşamı boyunca bir kadına bağlanarak, şarkı yazmasını beklemek hayaldir”
Selahattin Pınar’ın zaman zaman gazinolarda gördüğü güzel kadınları düşündüğünü anlatan Seyyare Atıfet Pınar, ‘Hayal deryasına ben bazı bazı / Dalmasam bir türlü, dalsam bir türlü / Güzeller yüzünden bunca vebali / Almasam bir türlü, alsam bir türlü’ dizelerinin de eşinin bu özelliğini ortaya koyduğuna dikkati çekmişti. Atıfet Hanım, Pınar’ın kendisi için de çok sayıda şarkı bestelediğini anlattı.
______________________________________________________

http://yenisafak.com.tr/arsiv/2001/temmuz/01/aktuel.html




Hoşgeldiniz