Dünya Homurduyor…


Toplam Okunma: 4149 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:07
Kategori: Basından

Dünyanın insan kulağının işitemiyeceği düzeyde çıkardığı ve adeta “sessiz bir senfoniyi” andıran homurtusunun kaynağı, hala gizemini koruyor. LiveScience İnternet sitesinin haberine göre; araştırmacılar, Dünyanın çıkardığı bu sesin içinde hiç de beklenmedik ezgiler keşfettiklerini belirtiyorlar. Bu ezgilerin çözümü dünya için belki de yeni bir keşif olacak.

Yıllar önce (1982) Rudolf Haizer adında kendini “uyumganlık” bilmine adamış bir Alman bilim adamı Ege Üniversitesi Müzik bilimleri bölümünde (Böl.Bşk. Prof.Dr. Gültekin Oransay’ın davetiyle)bir konferans vermiş ve:

“Dünyanın güneşe en yakın olduğu nokta ile en uzak olduğu noktanın, yaprakların dallara dizilişinin, her yaştan insanın kol-bel-kalça orantısının, bülbül sesinin 300 devir hızlandırılmış balina sesiyle hemen aynı duyulduğunun ve tüm bunların matemetiksel kesir sonuçlarıyla(bu ayrıntıları vermiştir), müzikte bir sekizli içinde varolan aralıkların kesir rakamları arasında fark olmadığını bize kendince hesaplamalarıyla göstermiş, monocord’daki seslerini dinletmiş ve dünyada her şeyin birbiriyle uyumlu olduğunu” anlatmaya çalışmıştı.(1)

“Dünyanın homurdaması” haberini alınca bunları düşünmeden edemedik.

Haber şöyle devam ediyordu:

“Dünya yer sarsıntısı olmadığı zamanlarda bile insan kulağının duyamıyacağı seviyede daimi bir gürültü yayıyor. Bu ses ilk kez 10 yıl önce (1998) de keşfedildi ve yalnızca depremölçer gibi bilimsel araçlarla tesbit edilebildi.

Bu ilk keşfe “Dünya’nın homurdanması” diyen araştırmacılar bu homurdanmanın hareketli okyanustan ya da hareketli atmosferden kaynaklanabileceği görüşünde…(2)
__________________________________
Dr. Ayhan Sarı
__________________________________

(1) Ayhan Sarı Okul Notları “Rudolf Haizer Uyumganlık Konferansı” 1982 Ege Üni. Müzik Bilimleri Böl. Yöneten: Prof.Dr.Gültekin Oransay
(2) Posta Gazetesi “Dünya Homurduyor” 18 Nisan 2008




Hoşgeldiniz