Türk Yunan Gençlik Orkestrası Konserleri…


Toplam Okunma: 4282 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:16
Kategori: Konserler

Türk Yunan Gençlik Orkestrası 24-30 Temmuz 2008 tarihleri arasında Ankara, İstanbul, Atina ve Patras Konserlerinde izleyicilerin karşısına çıkıyor. Orkestranın Sanat Yönetmeni ve Şefi Işın Metin: “…Müziğin birleştirici doğası bu yaz, Ege’nin bir yakasından diğerine parıldayan güneşin güzelim ışınlarının yolunu takip edecek. Erişebildiği her yeri aydınlatacak. Amacımız ülkelerimizin ümit vadeden genç müzisyenlerini bir araya getirerek kalıcı sanatsal dostlukların temelini atmak…”

Dostluğun Müzikal Buluşması

Ünlü maestro Vladimir Ashkenazy’nin bu sözlerle kuruluşunu müjdelediği Türk Yunan Gençlik Orkestrası, 24 Temmuz’da müzikal yolculuğuna başlıyor.

Onursal başkan Vladimir Ashkenazy duygularını şöyle dile getirmiş: “Genç Yunan ve Türk müzisyenlerle bu turneyi gerçekleştirecek olmaktan çok memnunum. Katılımcılar arasında kurulan müzikal ve insani bağların her iki ulusa da kültürel ve sosyal alanda büyük fayda sağlayacağına ve bu iki harikulade ülke arasında anlayışı geliştireceğine yürekten inanıyorum.”

52 Türk, 50 Yunan müzisyenden oluşan orkestra ünlü Türk, Yunan ve uluslararası bestecilerin eserlerinden oluşan geniş bir repertuvar hazırlıyor. Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi orkestranın Türk tarafını organize ediyor. Fakültenin Dekanı ve Bilkent Senfoni Orkestrası Sanat Direktörü Işın Metin, Bilkent Gençlik Senfoni Orkestrası, Bilkent Mezunları ve Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvari’ndan katılan genç Türk müzisyenlerin hazırlanmasını üstlendi. Yunan şef Anastasios Symeonidis Yunan müzisyenlerin hazırlanmasını sağlıyor.

Türk Yunan Gençlik Orkestrası, klasik müzik alanındaki gençleri temel alarak hem genç sanatçılar arasında hem de iki komşu ülkenin ve Avrupa’nın diğer ülkelerinin sanatçıları ve dinleyicileri arasında iletişim, diyalog ve yaratıcılık için verimli bir ortam yaratmayı amaçlamakta.

Orkestranın Sanat Yönetmeni ve Şefi Işın Metin hedeflerini şöyle dile getiriyor:

“Geçmişte olduğu gibi günümüzde de biz sanatçılardan ideal toplumun oluşturulmasına rehberlik etmemiz beklenir. İdealist hayalperestler olarak belki önerilerimiz genellikle naif bulunuyor ama şu anda tam olarak yaptığımız önerdiğimizi uygulamak. Biz müzisyenler için birlikte çalmak her zaman yalnız çalmaktan daha tatmin edicidir. İçgüdüsel bir eğilimle “ile”yi “bilâ”ya her zaman tercih ederiz.

Bir orkestra, işler bir toplum için ideal bir model oluşturabilir. Şairin son derece yerinde söyleyişiyle, “bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine”… Bir kültür zenginliği inşa etmek üzere bir araya gelip bir bütün oluşturmuş farklı kişiliklere sahip bağımsız bireylerin yarattığı bir orman.

Müziğin birleştirici doğası bu yaz, Ege’nin bir yakasından diğerine parıldayan güneşin güzelim ışınlarının yolunu takip edecek. Erişebildiği her yeri aydınlatacak… Amacımız ülkelerimizin ümit vadeden genç müzisyenlerini bir araya getirerek kalıcı sanatsal dostlukların temelini atmak.

Birlikte, sizin için çalacağız ve müziğimizde barış dolu bir gelecek için birliğimizi duyacaksınız.”

Türk Yunan Gençlik Orkestrası, Onursal Başkanı Vladimir Ashkenazy yönetiminde Türkiye ve Yunanistan’da dört konser verecek. Konserlere Devlet Sanatçımız piyanist Gülsin Onay ile Yunan piyanist Vassilis Tsabropoulos solist olarak katılacak. Bu konserlerin ilki 24 Temmuz tarihinde Ankara’da Bilkent Konser Salonunda; ikincisi 26 Temmuz 2008 tarihinde İstanbul’da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşecek. Orkestra Türkiye’deki konserlerinin ardından Yunanistan’da, Hellenic Festivali kapsamında 29 Temmuz tarihinde Herodus Atticus Odeonu’nda ve Uluslararası Patras Festivali kapsamında 30 Temmuz tarihinde Patras’taki Roma Odeonu’nda olmak üzere iki konser gerçekleştirecek.

24 Temmuz Perşembe Bilkent Konser Salonu ve 26 Temmuz Cumartesi Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’ndaki konserler saat 20.00’de başlayacak. Konserler Bilkent Konser Salonu gişesinden rezervasyon yaptırılarak ücretsiz izlenebilir.

Program
ANKARA 24 Temmuz 2008 Perşembe, 20.00 | Bilkent Konser Salonu
İSTANBUL 26 Temmuz 2008 Cumartesi, 20.00 | Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı

Nikos Skalkotas | Yunan Dansları’ndan Seçmeler
Edvard Grieg | Piyano Konçertosu, La minör, Op.16
Solist: Vassilis Tsabropoulos
César Franck | Psyché Süiti
İgor Stravinski | Ateş Kuşu Süiti (1919)

ATİNA 29 Temmuz 2008 Salı, 21.00 | Odeon Herodes Atticus, Hellenic Festivali
PATRAS 30 Temmuz 2008 Çarşamba, 21.00 | Ancient Odeum, Uluslararası Patras Festivali

Ulvi Cemal Erkin | Köçekçe
Edvard Grieg | Piyano Konçertosu, La minör, Op.16
Solist: Gülsin Onay
César Franck | Psyché Süiti
İgor Stravinski | Ateş Kuşu Süiti (1919)

Bilkent Konser Salonu Gişesi: (312) 290 17 75 www.bso.bilkent. edu.tr

Ek bilgi: Bilkent Gençlik Senfoni Orkestrası (312) 290 22 80 – 290 84 82




Hoşgeldiniz