TRT Arşivini Kalan Plak Yayınlayacak(1)… Doğan Hızlan


Toplam Okunma: 3075 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:07
Kategori: Basından

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ile Kalan Müzik’in sahibi Hasan Saltık arasında imzalanan bir anlaşmayla, TRT arşivindeki sesli, görsel bütün malzemeyi Kalan Müzik yayınlayacak. Böylece arşivde bulunan on binlerce ses kaydı ve görsel malzeme ilk kez gün ışığına çıkacak. Eylül ayından itibaren üç yıl boyunca her yıl 30 adet kutu (box) halinde yayınlanacak albümlerin içinde, kitap, CD ve DVD olacak….

Ayrıca bu anlaşmayla TRT sanatçılarına uygulanan, CD yapmalarını engelleyen yasak kaldırılmış oldu.

TRT sanatçıları bundan sonra Kalan Müzik’in stüdyolarında CD kaydı yapabilecek, TRT-Kalan Müzik ortak markasıyla da dinleyicilere ulaşabilecek.

Arşivde; Türk müziğinden halk ozanlarına, áşıklara, müzikallere, tangolara, ses ve saz ustalarına kadar geniş yelpazedeki müzik tarihimiz ortaya çıkacak.

Hasan Saltık, yayınlayacakları önemli kayıtların arasında Münir Nurettin Selçuk, Zeki Müren, Müzeyyen Senar’ın da olduğunu söyledi.

* * *

RADYO günlerinden ses belleğimde kalan, bant kayıtlarında sakladığım bazı icraların CD ve DVD olması, müziğe, müzik tarihine meraklı herkesin beklediği bir girişim. Bu konuda çalışacaklar için de bir başvuru kaynağı.

Devlet arşivlerinde bekleyen malzemenin, özel girişimlerce değerlendirilmesi için bu girişim iyi bir örnek.

Bu açıdan TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’in bu kararını destekliyorum, hem TRT’ye hem müzik tarihimize büyük oranda katkıda bulundu. Kalan Müzik’i de seçmesi isabetli karar, çünkü Hasan Saltık, bugüne kadar yaptıklarıyla böyle bir işin üstesinden gelebileceğini ispatladı.

Bu büyük arşiv malzemesinin ortaya çıkmasının birçok önemli sonuç doğurduğunu söylemeliyim. Bunlardan biri de müziğimizin, bestecilerimizin, icracılarımızın tarihini ancak bunları gördükten, dinledikten sonra yazabilecek olmamız.

Cumhuriyet sonrası Türk Marşları’nı dinleyebileceğiz, elimizde örnek bir İstiklál Marşı icrası olacak.

Eldeki sesli ve görsel kayıtlardan, Münir Nurettin Selçuk, Zeki Müren belgeseli yapılabilecek. Türk tangolarını en iyi söyleyen solistlerden biri Zehra Eren’in kayıtlarından, tango kayıt tarihi hazırlanacak.

Karagöz kayıtları da ihmal edilmeyecek. Operetleri, müzikalleri dinleyebilecek, seyredebileceğiz.

Hasan Saltık, bu anlaşmayla Türkiye kazanacak, diyor.

Sanatçılarla, mirasçılarıyla sözleşmeler de imzalanmaya başlamış.

* * *

MÜZİĞİMİZİN ses ve görüntü tarihi için çok önemli bir anlaşma.

Dilerim program bütün özellikleriyle gerçekleşir.
_____________________________________________________

(1) 27 Temmuz 2008 - Hürriyet Gazetesi - http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/9524789.asp?m=1

______________________________________________________

Ayrıca Bkz: http://www.musikidergisi.net/?p=412




Hoşgeldiniz