TRT Arşivi’nin Yayımı-Devri Üzerine… Dr. Ayhan Sarı


Toplam Okunma: 3708 | En Son Okunma: 25.04.2024 - 14:59
Kategori: Fikir Yazıları, Yazarlarımız: A.Sarı

Bir kamu kurumunun 10 yıllardır halkın vergileriyle biriktirdiği, biriktirme sırasında yaptığı kimi uygulamaları hala tartışılan, Türk müziği açısından çok değerli, yegane arşivin yayını için özel bir şirketle, yani Kalan Müzik ile anlaşma yapıldığı haberi Hürriyet Gazetesinde sn. Doğan Hızlan Tarafından duyuruldu. Yazıda bir anlaşmadan bahsedilmekle birlikte anlaşmanın detayları yer almamaktadır. TRT son zamanlarda enine boyuna  düşünülüp tartışılmayan fikirleri veya uygulama girişimlerini gündeme getirir oldu.

Fikir olarak olumlu olduğu izlenimi edinilen girişimin gerek tek bir şirkete verilmesi, gerekse ayrıntılarının açıklanmaması, Türk müziği camiasında birtakım soru işaretlerinin oluşmasına neden olmuştur.

TRT”nin şimdiye dek yayınladığı müzik cd’lerinin amme hizmetinden öte kar amacı güttüğünü kimse inkar edemez. Şimdi yapılan anlaşma ile cd ücreti açısından durumun daha da kötüleşeceğini, maliyet ve kar marjının daha da artacağını, üst düzeyde ihtiyacı olan/olmayan eşe/dosta bedava dağıtılacağını, dolayısıyla da söz konusu arşivin halkın eline ulaşmayacağını şimdiden söylemek için kahin olmak gerekmiyor.

Eğer amaç Türk müziğinin bu değerli arşivini, bu arşivin sahibi olan halka dinletmek, anılarını-kültürünü kaybettirmemek, anılarını hatırlatmak ise arşivin halka ulaşma kriterlerini net olarak öğrenmemiz gerekiyor ki; en önemli unsur, cd’lerin fiyatını belirlemede ölçütlerin neler olacağı ve en önemlisi fiyatının halkın alım gücüyle orantısıdır.

Daha önceki bir yazımızda ( http://www.musikidergisi.net/?p=412 ) “TRT’den anılarımızı geri istiyoruz” demiştik.

TRT de anılarımızı geri vermeye hazırlanıyor…

Ama nasıl?

TRT’nin şekeri var, unu var ama helvayı yapabilecek yetenek ve beceriklilikte aşçısı yok. Bu işi kotarabilecek güvendiği alt yapısı, elemanı, çalışma sistemi yok. 

Sesli ve görüntülü ilk Türk yayın kurumu açısından düşündürücü bir durum…

Arşiv’in rakipsiz olarak tek bir şirketin işlevlerine sunulmasının soru işaretlerini şimdiden dile getirmek istiyoruz ki; bu dilin altında Türkiye’de geçmişte yaşanmış birçok güvensizlik uygulaması ve söylemi yatmaktadır.

Zira son pişmanlık kar etmiyor, atı alan çoktan üsküdarı geçmiş oluyor.

Umarız ki yine bir oldu-bittiyle karşı karşıya değilizdir.

Bu arşiv Türk halkınındır. Yine O’na dönmesi gerekir.

TRT’den arşivin yayımı-devri konusunda ayrıntılı açıklama bekliyoruz….




Hoşgeldiniz