İnternette Dolaşan “Müzik Akıl İlacı” Başlıklı Yazıya Cevaben… Mahiye Morgül


Toplam Okunma: 3299 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:17
Kategori: Fikir Yazıları

Batı kaynaklı bu tür araştırmalardaki yanılsatmalara dikkat ediniz: Bunlar müzik derslerini önce kaldırdılar, şimdi faydası keşfedilmiş bir bitki muamelesi yapıyorlar müziğe. Çünkü okullarda bitirdikleri müzik derslerinin yerine artık bireysel çalgı dersi almaya talep yaratmak sürecine girdiler… Gönderilen yazıda, “müziği düşünmek bile aynı değerdedir” diyor. Büyük yalan! Yemeği hayal et, karnın doysun bakalım…

Benim okullarımda henüz müzik dersini tam olarak kaldırmayı başaramadılar, ulusal duyarlılıklarımız nedeniyle bunu gerçekleştiremediler.

Salak kurnaz batı, önce eşeğini çalar, kaybettim derken, sonra parasını ver al eşeğini der, hırsız mantığı. Bakın piyasaya, çalıntı mallarla dolu!

Benim pek çok evimde hala aile müziği bağlama eşliğinde yapılmaktadır, düğünlerimde birlikte halk dansları yapılmaktadır. Kuduruyorlar bizi bitiremedikleri için. Onca pop yıldızı yaldızladılar yine davul zurnayla halaya duruyoruz! Bu müthiş bir şeydir, senkronize halde, uyum halindeyiz, bu toplu eğitimdir, beden beyin birlikte çalışır, ritim, yani matematik zihinlere nakşedilir.

Gönderilen yazıda, müziği düşünmek bile aynı değerdedir diyor. Büyük yalan! Yemeği hayal et, karnın doysun bakalım.

Bu, sahtekar liberal ekonomi korsanlarının parayla Gardner’e yazdırdığı makalelerden biri gibi görünüyor.

Beril Tecimer’in internetten video kamerayla piyano dersleri modeline benziyor! Kameradaki yemeğe bak, ağzını şapırdat yutkun, üstüne de para öde…

Postmodern müzik eğitimi/ FOS modern eğitim. Görüyorsunuz, ders kitaplarının içi de “Az Olan İyidir” yalanıyla boşaltıldı.

Hedefte insan beynini küçültmek, zihinsel faaliyet yapamaz hale getirmek var.

Zihinsel faaliyet yapamayan beyin insan beyni değildir!

Batı eğitimi çöktü ve kendi çöküşünü bize cici laflar içinde taklit ettirmek istiyor.
1.Sınıf Türkçe okuma ders kitabındaki zihin çökertme tuzaklarını bir görün arkadaşlar, lütfen çocuklarınızın geleceği için BOZUK PAZIL okuma parçalarını görün. Müzik eğitimini de o hale getirmek istiyorlar.

******************************

Sn. Mahiye Morgül’ün Yukarıdaki Yazısına Konu olan Yazı:

Müzik Akıl İlacı

Bilimadamları , insan beyninin doğuştan müzik bilgisiyle dolu olduğunu ortaya koydu. Araştırmalara göre, hayali olarak müzikle uğraşmak gerçekten uğraşmak kadar etkili.

Kanada Toronto Üniversitesinden psikolog Sandra Trehub’ un yaptığı araştırmaya göre herkes aslında doğuştan müzisyen. Trehub, 6-9 aylık bebekler üzerinde yaptığı deneylerde, bebeklerin müzikteki tempo ya da ritim değişimlerini fark ettiğini ortaya koydu. Eğer insan beynini bir bilgisayara benzetirsek, tıpkı bilgisayarda yüklü olan programlar gibi, müzikte insanların beyinlerinde yüklü. Bebekler müzikte olan değişiklikleri ve müziği oluşturan öğeler hakkında bir ön bilgiye sahip. Müziğin insanın duygularını olumlu yönde etkileyen bir gücü de var. Sadece ihtirası değil, insanın içindeki şiddet duygularını ve korkuları da tedavi ediyor.

Müzik noktası

Beynin tam kulakların arkasında bulunan temporal lobların “müzik noktası” olarak bir işlevi var. Beyin cerrahları bu bölgeyi özel bir aletle gıdıkları zaman, hasta müzik işitmeye başlıyor. Hatta müzik epilepsi hastalarının nöbetlerini de harekete geçiriyor. Ama hepsi için aynı tarz müzik etkili değil. Kimini Salsa, kimini pop kimini de klasik müzik etkiliyor.

Müzik ve matematik

Müzikle ilgili en önemli saptamalardan biri de, müzikle ilgilenen çocukların matematik derslerinde daha başarılı olması. California Üniversitesinden Gordon Show, geçtiğimiz yıllarda yaptığı bir araştırmada yedinci sınıfa giden üç grup öğrenciyi incelemiş. 26 kişiye piyano dersi ve videodan matematikle ilgili bir oyun. 29′ una İngilizce ve yine aynı matematik oyunu verilmiştir. 28′ i ise özel bir ders almamış. Dört ay sonra piyano dersi alan öğrenciler, matematik dersinde diğerlerine göre %41 oranında daha başarılı olmuş. Bu da müzik ile matematik arasındaki doğrudan bağı kanıtlamıştır.

Beyni şekillendiriyor

Beyni bir süngere benzetecek olursak, tıpkı süngerin suda şekil değiştirdiği gibi, beyinde müzikle şekilleniyor. Beynin sağ ve sol lobları “corpus collosum” adı verilen bir hatla birleşiyor. ABD’ nin Boston şehrindeki “Beth İsrael Decconess” Tıp merkezinden Dr. Gottfried Schlaug müzikle ilgilenmeyen ve profesyonel olarak müzikle uğraşan 60 kişiyle bir araştırma yaptı. Müzisyenlerde nöronlardan oluşan bu hattın daha geniş olduğu ortaya çıktı (Özellikle müziğe 7 yaşından önce başlayanlarda). Bu özellik daha çabuk koordine olmayı, olaylar arasında daha kolaylıkla ilişki kurabilmeyi ve elle yapılan hareketlerin hız kazanmasını sağlıyor.

Hayali Pratik farkı

Aynı Tıp Merkezinden Dr. Alvaro Pascual da bir başka araştırma yapmış. Müzisyen olmayanlara 5 hafta boyunca haftada ikişer saat piyano dersi vermiş. Birkaç kişiye de günde iki saat piyano çaldıklarını düşünmelerini istemiş. 5 haftanın sonunda hayali olarak piyano çalanlar piyanonun başına geçtiklerinde diğerleri kadar başarılı olmuşlardır. Hayali olarak pratik yapmakla, gerçekten piyano çalmak beynin aynı kısımlarını çalıştırıyor.




Hoşgeldiniz