Dijital Müzik Satışları Yılda 1.1 Milyar Doları Buldu…


Toplam Okunma: 3819 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:03
Kategori: Basından

Dijital müziğin tüm müzik endüstrisindeki payı henüz yüzde 6. Ancak, geçen ay açıklanan Uluslararası Plak Endüstrisi Birliği’nin (IFPI) raporuna göre son iki yılda yasal yollardan satılan dijital müzik parçası 20 katına çıktı. Bu hızlı büyüme, müzik şirketlerini yeni açılımlara götürüyor. Artık müzik arşivlerini internet üzerinden veya cep telefonu aracılığıyla satan platformlar kuruluyor.

Türkiye’de MÜYAP, 74 bin şarkılık bir arşiv oluşturdu. Şimdi bu arşivden faydalanarak Power Club ve Doğan Müzik Elektronik, müşterilerine internet üzerinden satış yapacak.

Dünya müzik endüstrisi beş yıldan bu yana satış rakamlarındaki düşüş ve korsan piyasası yüzünden bir krizle karşı karşıyaydı. 1990’larda tüm dünyada neredeyse aralıksız artan CD satışları 1999’dan sonra düşme eğilimine girmiş, internet üzerinden dijital müzik paylaşımı kanuni bir altyapıya oturtulamamıştı. Şimdi yüksek hızlı internet bağlantısı ve cep telefonu şebekeleriyle, müzik parçaları artık dijital ortama taşınmaya başlandı. Müzik endüstrisi, işte bu yeni formata uyum sancıları çekiyor.

Halbuki dijtal ortam endüstriye büyük fırsat kapıları da açıyor. IFPI’nin 2006 Dünya Dijital Müzik Raporu’na göre 2005’te yasal yollardan 420 milyon müzik parçası satıldı. İki yılda bu yolla müzik tüketicisine satılan parça sayısı 20 katına çıktı. Bu da dünya müzik piyasasının yüzde 6’sına denk geliyor.

Aynı şekilde dijital müzik çalar satışında da büyük bir artış var. Geçen yıl tüm dünyada 60 milyon adet müzik çalar satıldı. Bu rakamları değerlendiren Müzik Yapımcıları Birliği (MÜYAP) Başkanı Bülent Forta, birkaç yılda bu krizin aşılacağını düşünüyor: ‘Her yeni format müzik endüstrisini önce böyle bir krize sokar, sonra krizden çıkarır. Aynı şey plaktan CD’ye geçişte de yaşanmıştı. Dijital format oturunca endüstri düzelir.’

PAZARI FARK EDENLER
Bu pazarın erken farkına varan şirketler özellikle yeni teknolojilere aşina gençleri hedef alarak yeni stratejiler geliştiriyor. Örneğin cep telefonu şirketleri, abonelerine müzik satıyor. Fransa’nın üç büyük şebekesi, geçen yıl dünyanın dört büyük müzik yapım şirketiyle anlaşıp 300 bin parçalık bir kataloğu abonelerine sundu. Bu sayede kısa mesaj yoluyla veya internet üzerinden 1,5-3 Euro’ya en gözde parçaları telefonda dinlemek mümkün olabiliyor. Bu yöntem sayesinde, bazı yeni parçalar single formatında piyasaya sürülmeden cebe indirilebilyor. Mesela geçen yıl France Telecom, Madonna’nın sadece bir şarkısını abonelerine erken dinletebilmek uğruna 5 milyon Euro’yu gözden çıkardı.

Cep telefonu şirketleri, bu yolla, müzik yapım şirketlerinin, düşen CD satışlarından kaybettikleri parayı telafi eder hale geldiler. Jupiter Research araştırma şirketine göre Batı Avrupa’daki cep telefonuyla müzik satış geliri 2005’te 100 milyon Euro’yken 2009’da 800 milyon Euro’ya yükselecek.

Türkiye’de ise MÜYAP, bu alanda 2004’ten beri yürüttüğü çalışmayı bu yıl faaliyete geçirdi. Türkiye’deki müzik yapım şirketlerinin yüzde 80’ini temsil eden kuruluş, bir buçuk yıllık bir uğraşla 74 bin Türkçe parçayı dijital ortama aktardı. Şu ana kadar bu kataloğu kullanarak satış yapmak için iki şirket lisans aldı: Powerclub ve Doğan Müzik Elektronik.

MÜYAP HAVUZU
Forta, 2006 sonuna kadar hızlı bir büyüme bekliyor: ‘Şu anda 20 kadar şirketle daha görüşme halindeyiz. Ayrıca cep telefonu şirketleri de abonelerine bu veri bankası üzerinden satış yapmak için projeler üretiyor. Bu yıl için 2-3 milyon adet parça satılacağını tahmin ediyoruz. Bu rakam gelecek yıl 10 milyona yükselebilir. Arşivimizi de, iki yıl içinde 250 bin parçaya çıkaracağız.’
MÜYAP’ın havuz gibi çalışacağı sistemde, dijital müzik satışlarından gelecek gelirin yarısı şirketlere aktarılacak. Örneğin 1 YTL’ye satılacak parçanın 0,50 YTL’si yapımcı şirkete ve eser sahibine gidecek. Kuruluş, bir yandan da internet üzerinden korsan müzik parçası satışı yapan siteleri kovalıyor. Son dört ay içinde, 200’e yakın siteyi kapattırdılar. Sırf bu iş için çalışan özel bir ekipleri var.

DİJİTAL MÜZİĞİN AVANTAJLARI
 Baskı maliyeti yok.
 Depolama maliyeti yok.
 Dünyanın her yerinden ulaşılabilir.

DRM İLE SATILIYOR
IFPI’ye bağlı dünya genelindeki kurumlar, telif haklarını koruyan bir veritabanı oluşturup lisanslı müzik satışı yapıyorlar. Bunun için, DRM yani dijital hak yönetimi (digital right management) denilen bir sistemden yararlanıyorlar. İnternet üzerinden veya cep telefonu şebekesi yoluyla yasal olarak satışa sunulan her parçaya, DRM adlı elektronik imza yükleniyor. Bu imza kullanıcının parça üzerindeki yetki sınırlarını belirliyor. Buna göre parçayı süre sınırı olmaksızın dinleyebiliyor ama kopyalayamıyor veya belli bir süre dinleme hakkına sahip oluyor. Buna benzer birçok seçenek DRM koduyla parçaya yerleştiriliyor.

IFPI RAPORUNA GÖRE
 2005’te tüm dünyada yasal yollardan indirilen müzik parçası sayısı 420 milyonu aştı. Bu rakam, 2003’ün tam 20 katı.
 Geçen yıl dünyada lisanslı satış yapan 335 online müzik sitesi vardı. 2.8 milyon kullanıcının abone olduğu bu sitelerde 165 bin albüm ve toplam 2 milyon parça satıldı.

Dijital parça satan web sitelerinin geçen yılki toplam geliri, 1.1 milyar dolardı.
 Apple’ın iTunes müzik marketi, 2003’teki kuruluşundan beri 850 milyon parçalık satış gerçekleştirdi.
 Peer-to-peer denilen paylaşım sitelerinden parça indirenler aleyhine, 2005’te 17 ülkede, 20 binden fazla dava açıldı.
 Güney Kore’deki 40 milyon cep telefonu abonesinin 10 milyonu 3. kuşak şebekeyi kullanıyor. Bunların 2 milyonu da cep telefonu vasıtasıyla müzik parçası satın alıyor.
______________________________________
http://www.muzisyenlerkulubu.com/haberler/index.asp?action=ayrintilar&link=142&sanatci=Dijital+m%FCzik+sat%FD%FElar%FD+y%FDlda+1%2E1+milyar+dolar%FD+buldu




Hoşgeldiniz