Eskişehir Anadolu Senfoni Orkestrası’ndan İki Dünya ilk Seslendirilişi Birden…


Toplam Okunma: 2799 | En Son Okunma: 09.05.2024 - 13:46
Kategori: Konserler

Selim Doğru’nun “Şeytanın Günlüğü” ve Faik Canselen’in “ 6. Duyuşlar Süiti” dünyada ilk kez seslendiriliyor…Sezonu eylül ayında yöresel konserlerle erken açan şef Burak Tüzün yönetimindeki Anadolu Senfoni Orkestrası (ASO) 24 Ekim 2008 Cuma günü saat 20.00’de Eskişehir Anadolu Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezinde vereceği konserde iki dünya prömiyeri birden gerçekleştirecek.

Konserin solistleri, çalışmalarını viyola-akerdeon ikilisi olarak Avrupa’da sürdüren viyolacı Esra Pehlivanlı ile Avusturyalı akerdeoncu Marko Kassl… Konserin en önemli özelliği SCAMV Onur Ödülü Altın Madalyası sahibi, Musiki Muallim Mektebi’nin ilk mezunlarından besteci-eğitimci Faik Canselen (d.1911) ile genç kuşak besteci Selim Doğru’nun (d.1971), değişik anlayıştaki yapıtlarından oluşması ve 97 yaşındaki Canselen’e saygı amacını taşıması…

Konserin ilk bölümünde, Şefik Kahramankaptan’ın siparişiyle Selim Doğru tarafından bestelenen Viyola, Akerdeon ve Orkestra İçin “Şeytanın Günlüğü” başlıklı yapıt seslendirilecek. Çalışmalarını Hollanda’da sürdüren ve değişik çalgı toplulukları için çağdaş besteleriyle dikkati çeken Selim Doğru’nun 15 dakika süreli yapıtının dünya prömiyeri, böylece Eskişehir’de yapılmış olacak.

Selim Doğru, daha önce Pehlivanlı-Kassl ikilisi için, bir yapıt daha yazmış ve bu yapıtın ilk seslendirmesi de 2006 yılında Uluslararası Ankara Müzik Festivali’nde yapılmıştı.

Konserde Faik Canselen’in ise Duyuşlar Süiti No:6 başlıklı yapıtı da dünyada ilk kez seslendirilecek. Konser porgramında Canselen’in “Büyük Yurt” başlıklı fantazi uvertürü de yer alıyor. “Büyük Yurt”, Canselen’in konservatuvarı bitirme yapıtıydı ve Ferit Alnar yönetiminde Konservatuvar Orkestrasıyla Ernst Preatorius yönetimindeki CSO tarafından seslendirilmişti. Yapıt uzun bir aradan sonra ASO tarafından genç kuşaklara tanıtılıyor.




Hoşgeldiniz