Bir Konser, Bir Anı… Salih Zeki Çavdaroğlu


Toplam Okunma: 3751 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:15
Kategori: Konserler

31 Ekim 2008 akşamı Yeditepe Üniversitesi İnan Kıraç Konser Salonu’ nda “İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu” nun “Cumhuriyet Özel konseri” ni dinledik… İkinci bölümde konserin solisti, müzik dalında 2008 yılı “Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü”nün sahibi, Geleneksel Musıkimizin yaşayan en büyük ismi, Alâeddin Yavaşca idi. 82 yaşına rağmen dört Hicaz eseri yorumladıktan sonra, sözleri Fuad Hulusi Demirelli, bestesi Sadettin Kaynak’ a ait son okuyacağı “Evcârâ” şarkıya sıra geldiğinde, üstâd biraz önce okunan “Yanık Ömer”in bestecisi Sadettin Kaynak’ ın hocası olduğunu hatırlatarak, bizzat hocasından dinlediği bir anekdotu anlatmaya başladı :

Bir Konser, Bir Anı… Salih Zeki Çavdaroğlu

31 Ekim 2008 akşamı Yeditepe Üniversitesi İnan Kıraç Konser Salonu’ nda “İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu” nun “Cumhuriyet Özel konseri” ni dinledik.

Konserin Birinci Bölümü’ nde Topluluk sözleri Behçet Kemal Çağlar’ a ait Münir Nurettin Selçuk’ un “Ataya Ağıt”, Mehmet Akif’ in “Çanakkale Destanı” na, Sadettin Kaynak tarafından yapılan “Segâh Fantezi” si , Solist Sevgi Mescioğlu bir Erzurum Türküsü, Alper Ayorak da “Çanakkale Türküsü”nü okudular. Birinci bölüm, Osman Ziyagil’ in okuduğu, Sadettin Kaynak’ ın Hüseynî fantezisi “Yanık Ömer” le sona erdi.

İkinci bölümde konserin solisti, müzik dalında 2008 yılı “Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü”nün sahibi, Geleneksel Musıkimizin yaşayan en büyük ismi, Alâeddin Yavaşca idi. 82 yaşına rağmen dört Hicaz eseri yorumladıktan sonra, son okuyacağı sözleri Fuad Hulusi Demirelli, bestesi Sadettin Kaynak’ a ait “Evcârâ” şarkıya sıra geldiğinde, üstâd biraz önce okunan “Yanık Ömer”in bestecisi Sadettin Kaynak’ ın hocası olduğunu hatırlatarak, bizzat hocasından dinlediği bir anekdotu anlatmaya başladı :
“Atatürk’ ün Çankaya’ daki malum sofralarından birinde, Safiye Ayla ilk kez “Yanık Ömer” i okumaktadır. Eser okunurken Atatürk pür dikkat dinlemektedir. Sona erdiğinde ise, Safiye Ayla’ ya bunun ne kadar güzel bir eser olduğunu, Türk musıkisinde tıpkı “köçekçeler” gibi kıvrak bir melodik yapıya sahip olduğunu söyleyerek, kimin eseri olduğunu sorar. O da bunun hocası Sadettin Kaynak’ a ait olduğunu söylediğinde Atatürk onunla tanışma isteğinde olduğunu ihsas eder.

Safiye Ayla yaşananları hocasına anlatmıştır. Aradan kısa bir süre geçer Atatürk İzmir seyahatindedir; Kaynak da tesadüfen oradadır. Bir şekilde görüşme talebini ilettiğinde hemen huzura kabul edilir. Atatürk Kaynak’ a son derece sıcak ve samimi bir yakınlık gösterir. Bir süre görüştükten sonra, Hafız herhangi bir ihtiyacın olduğunda veya canın istediğinde çat kapı bana gelebilirsin şeklindeki sözleriyle onu uğurlar.

Bu yakın ilgi Kaynak’ ı son derecede mutlu etmiştir. Gösterilen ilgiye karşılık ne yapabilirim diye düşünürken Şair Fuat Hulusi Demirelli’ nin GAZİ Başlıklı şu şiiri eline geçer :

Yıllarca elim kalbimin üstünde eğildim
Gölgen gibi topraklara aşkınla serildim
Sensin emelim başka temennileri sildim
Dünyayı tebessümlerinin gülşeni bildim.

Göklerden yeşil gözlerinin aşıkı ay gün
Gönlüm gibi lâkin olamazlar sana düşkün
  Ruhumda güneş doğdu nedir anladım ülkün
  “Gazi” sana gökten de büyük sevgisi Türkün

Bu şiiri bestelediği gibi, doğru Çankaya Köşkü’ nün yolunu tutar. Özel Kalem Müdürü’ ne görüşme dileğini iletir. Az sonra huzura kabul edilir. Besteleme gerekçesini anlatır. Eseri icra etmeden önce Atatürk kendisine hangi makamdan bestelediği sorar. Evcara cevabını aldığında da bu makamın genel karakterinden övgü ile bahseder. Gazi tabii ki eser icra edildikten sonra oldukça mutludur. Kaynak müsaade ettiğnde ise, ona dur bakalım Hafız, sana bir hediyem olacak der ve “Hâfız Osman” ın el yazısı ile yazılmış kıymetli bir Kur’anı Kerim’ i kendisine hediye eder. Artık Atatürk ile Kaynak bundan sonraki yıllarda çeşitli vesilelerle bir araya geleceklerdir.
Hocamız bu eseri yorumladıktan sonra programını bitirdi.

Konserin Üçüncü bölümün öncesinde Em. Orgeneral Edip Başer “Cumhuriyetimiz Üzerine” bir konuşma yaptıktan sonra, konser Harbiye, Onuncu Yıl ve Gençlik Marşı’ nın okunması ile sona erdi.

Konserin “Şeref Konukları” Güneydoğu’ da bölücü eşkiya ile savaşırken, elini, ayağını,gözünü kaybeden kahraman gazilerimiz idi. Özellikle son bölümdeki marşlar onlarla bilikte son derece coşkulu bir şekilde okundu.

Hocamıza, İDTMT’na ve Yeditepe Üniversitesi yetkililerine bu güzel konser için teşekkürlerimizi iletiyoruz.




Hoşgeldiniz