‘Sihirli Flüt’ten Mevlânâ Konseri…


Toplam Okunma: 3128 | En Son Okunma: 08.05.2024 - 12:47
Kategori: Konserler

Senfonik Sufi Müzik başlığıyla 6 Kasım’da saat 20.30′da (bu akşam) Aya İrini’de gerçekleştirilecek konserde Kutluer, Mevlânâ Konçertosu, Yunus Emre Uvertürü ile Dede Efendi’nin Gülnihal’ini seslendirecek. Konsere Çek Şef Oldrich Vlcek yönetimindeki Bursa Devlet Senfoni Orkestrası eşlik edecek. Uluslararası Mevlânâ Vakfı’ndan konuşmacıların katılacağı konserin ikinci yarısında ise İstanbul Tarihî Türk Müziği Topluluğu sema töreni yapacak…

Dünyaca ünlü flüt sanatçımız Şefika Kutluer’in Mevlânâ adlı albümü, dünyayla aynı anda Türkiye’de müzikseverlere sunulacak. Kutluer, albümün Aya İrini’deki ilk konserinde, Mevlânâ Konçertosu’nu, Yunus Emre Uvertürü’nü ve Dede Efendi’nin Gülnihal’ini seslendirecek.

“Can nağmeleriyle neşelendirin beni, tellerin seslerini duyurun bana” diyen Mevlânâ’nın çağrısına son birkaç yıldır Türkiye’den pek çok sanatçı kulak verdi desek yeridir. Sabri Tuluğ Tırpan’ın Mevlânâ Senfonisi’nden, Can Atilla’nın bestelediği Mevlânâ Oratoryosu’ndan sonra şimdi de dünyaca ünlü flüt solisti Şefika Kutluer son albümü Mevlânâ vesilesiyle bir konser verecek.

Senfonik Sufi Müzik başlığıyla 6 Kasım’da saat 20.30′da Aya İrini’de gerçekleştirilecek konserde Kutluer, Mevlânâ Konçertosu, Yunus Emre Uvertürü ile Dede Efendi’nin Gülnihal’ini seslendirecek. Konsere Çek Şef Oldrich Vlcek yönetimindeki Bursa Devlet Senfoni Orkestrası eşlik edecek. Uluslararası Mevlânâ Vakfı’ndan konuşmacıların katılacağı konserin ikinci yarısında ise İstanbul Tarihî Türk Müziği Topluluğu sema töreni yapacak.

Eleştirmenlerin ’sihirli flüt’ olarak tanımladığı Şefika Kutluer, başta Dede Efendi olmak üzere zamanının çok ilerisinde olan büyük bestekârlarımıza hayranlık duyduğunu söylüyor ve ekliyor: “Onları tanıtmak aslında Türk insanının birçok başka konuda olduğu gibi müzik konusunda da dünyaya ne ölçüde katkıda bulunduğunu anlatmak anlamına geliyor.”

Kutluer’in son albümü Mevlânâ dünya ile birlikte konser günü tüm Türkiye’de müzikseverlere sunulacak. Sanatçının Prag Virtüözleri Orkestrası eşliğinde doldurduğu albümde Azeri besteci İlyas Mirzayev’in ‘Mevlânâ’dan Günümüze’ flüt konçertosu ile aynı bestecinin ‘Yunus Emre Uvertürü’ ve İsmail Dede Efendi’nin ‘Gülnihal’ adlı eserleri yer alıyor. Albümde Arif Melikof’un flüt konçertosu ile Ekrem Zeki Ün’ün ‘Yunusun Mezarında’ adlı eserinin flüt ve orkestra versiyonu da sunuluyor. Senfonik Sufi Müzik konserinin ikinci bölümünde Uluslararası Mevlânâ Vakfı’ndan Esin Çelebi ve A. Refik Kutluer, Mevlânâ’nın sözlerinden seçmeler sunacak. Afganistan Büyükelçisi Masood Kahalili de bir konuşma yapacak.

Konser, UNESCO Pontes Festivali kapsamında düzenleniyor.

_____________________________________

Zaman Gazetesi - Kültür-Sanat
http://www.zaman. com.tr/haber. do?haberno= 756596




Hoşgeldiniz