Karadeniz Müziği’nin İlk Popüler Seslerinden Erkan Ocaklı…


Toplam Okunma: 7444 | En Son Okunma: 08.05.2024 - 09:55
Kategori: Tarih ve Anılar

O Karadeniz müziğinin duayeniydi… O Karadeniz müziğinin efsanesiydi… O 37 yıllık sanat yaşamında birçok karadeniz türküsüne imza attı… “Ula Ula Niyazi “,  “Eminem”, “Çayeli`nden öteye” gibi birçok türkü tarzındaki bestenin sahibi bir süredir kötü hastalığa karşı mücadele veriyordu. Karadeniz’in sesi Erkan Ocaklı, tedavi gördüğü İstanbul-Kartal Devlet Hastanesi’nde aramızdan ayrıldı…

Pankreas kanseri teşhisiyle uzun bir süredir yoğun bakımda yaşam mücadelesi veren Karadeniz müziğinin üstatlarından Erkan Ocaklı, tedavi gördüğü Kartal Devlet Hastanesi’nde hayatını kaybetti. Saat 00.00 sıralarında hayatını kaybettiği açıklanan Ocaklı’yı sevenleri ve dostları son anında da yalnız bırakmadı. Acı haberi duyan aile dostları ve sevenleri hastaneye akın etti. Ocaklı ailesine taziyelerini iletmek için gelenler arasında Kamil Sönmez ve Mustafa Topaloğlu da vardı. Böylesine bir üstadı kaybetmenin oldukça acı verdiğini dile getiren Sönmez ve Topaloğlu, Ocaklı ailesinin yanında olduklarını ifade etti. Bu arada sanatçıya yakın isimlerden Şehit Aileleri Derneği Başkanı Necati Selvitok, “Uzun zamandır Kartal Devlet Hastanesi’nde tedavi görüyordu. Pankreas kanseriydi.

Karadeniz müziğini duyuran ilk isimlerden biri olan Ocaklı, yerel bir gazeteye verdiği son röportajında :

“Karadeniz müziği değişmiş ve çok gelişmiş, çağın şartlarına uymuş. Gurup sazlar, kemençeler önemli yenilikler geldi. Sanatçıların en çok beğenilenini halk belirler. Sanatçı yıllarca unutulmayan ve hatırlanandır. Festivallerin daha da fazla yapılması lazım. Bu festivaller uyuyan Karadeniz’i uyandırdı. 58 yaşındayım, sanatta 37. yılıma girdim. Daha önceleri özel kanallar kemençeyi içeriye sokmazdı.

Bölgemizin televizyonlarından Allah razı olsun. Bizim bütün çocuklarımızı deşifre ettiler, gözler önüne serdiler. Festivallerle Karadeniz oynuyor, coşuyor artık. Karadeniz görünüyor. Festivalleri masraf kapısı olarak düşünmemek lazımdır. Büyük bir reklam. Bir şeyin tanıtımı çok önemlidir. Getirisi çoktur. Ölene kadar müziğe devam edeceğim. Maalesef Karadenizli sanatçılarımızı dünya entegrasyonu içerisinde lanse edecek hiçbir firmamız yok. Karadenizli sanatçıları tanıtacak diye düşündüğümüz büyük firmalar yetersiz kaldı. İki arkadaşımız var, birisini Urfalı lanse etti, diğerini Malatyalı. Bu çok üzücü bir şey. Ben 35. yılımda bir Oflu’ya, bir de Köprübaşılı arkadaşıma armağan oldum. Kadıköylü bile beni zor görüyor. Televizyonlara bile göstermiyorlar. Tanıtıma önem vermiyorlar. 37 yıldır Erkan Ocaklı’nın bir klibi bile yok. Böyle bir insana nasıl klip çekilemez. Çalıştığım firma 5 milyar harcayıp neden klip çekmiyor? Benim güzelliğimi emek verdiğim kasetçi ve firmalardan almam lazım. Halk bana domates atarsa işte o zaman Erkan Ocaklı bitmiştir. Ben yırtık pantolonla türkü söylemem. Öyle alıştım. Edep, terbiyem bu. Gençler öyle söylüyor ona da saygım var”

diye konuşmuştu.

Aralarında “Çayeli’nden o yani” isimli türkünün de bulunduğu çok sayıda eserin bestecisi ve söz yazarı olan Ocaklı, 17 Kasım 2008 Pazartesi günü KaracaAhmet Camii’nde ikindi namazına müteakip kılınacak cenaze namazının ardından vasiyeti üzerine Karacaahmet Mezarlığı’na defnedilecek.
______________________________________
http://yenisafak.com.tr/Aktuel/?c=5&i=150622

ERKAN OCAKLI ÖZGEÇMİŞİ…
Erkan Ocakli 1949 Trabzon Macka doğumludur. 1970 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nden mezun olmuştur. Müzik hayatına bağlama çalarak başlayan [1] Erkan Ocaklı Unkapanı’nda harika plak tarafından keşfedilmiş ve geleneksel Karadeniz müziğini saza yorumlamanın ötesinde özgün besteleriyle kendi tarzını yaratmıştır. 1970′li yıllarda gurbete çıkan Karadenizlilerin sesi ve sembolü olmayı başarmış ülke çapında büyük popülarite kazanmıştır. Toplam 40 tane albüm, 350 tane bestesi üreten sanatçı 1980li yıllarda Arabesk ve taverna müziğin yükselişe geçmesiyle yöresel çizgisini değiştirmitir. Erkan Ocaklı’nın ilk evliliğinden bir kızı ve bir Acarkan Ocaklı adında bir oğlu olan Erkan Ocaklı ikinci hanımı Nebahat Ocaklı ile 2001 yılında evlenmiştir. 2007 yılında pankreas kanseri teşhisi konulup [2] ameliyat olan sanatçı adına hayranları 2 Aralık 2007′de Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda bir vefa gecesi [3] düzenlemiştir. Erkan Ocakli 1949 Trabzon Macka doğumludur. 1970 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nden mezun olmuştur. Müzik hayatına bağlama çalarak başlayan [1] Erkan Ocaklı Unkapanı’nda harika plak tarafından keşfedilmiş ve geleneksel Karadeniz müziğini saza yorumlamanın ötesinde özgün besteleriyle kendi tarzını yaratmıştır. 1970′li yıllarda gurbete çıkan Karadenizlilerin sesi ve sembolü olmayı başarmış ülke çapında büyük popülarite kazanmıştır. Toplam 40 tane albüm, 350 tane bestesi üreten sanatçı 1980li yıllarda Arabesk ve taverna müziğin yükselişe geçmesiyle yöresel çizgisini değiştirmitir. Erkan Ocaklı’nın ilk evliliğinden bir kızı ve bir Acarkan Ocaklı adında bir oğlu olan Erkan Ocaklı ikinci hanımı Nebahat Ocaklı ile 2001 yılında evlenmiştir. 2007 yılında pankreas kanseri teşhisi konulup [2] ameliyat olan sanatçı adına hayranları 2 Aralık 2007′de Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda bir vefa gecesi [3] düzenlemiştir.
_______________________________________
(http://tr.wikipedia.org/wiki/Erkan_Ocakl%C4%B1)




Hoşgeldiniz