Beste Yarışmaları Hakkında Öncül Bir Dile Geliş…


Toplam Okunma: 4380 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 21:53
Kategori: Yarışmalar

Türkiye’de şimdiye değin gerçekleştirilen beste/şarkı yarışmalarında dereceye giren eserlerin kaçta kaçı kulaklarda veya dillerdedir? … Beste yarışmalarımız artıyor. Bu yarışmalarda objektif, halkın sanat nabzını tutan; seçilen eserin gelecekte de yaşamasının başarılabildiği bir seçim gerekiyor.  Bu nedenle jüri seçimi şarkı seçiminden daha önemli bir konuyu oluşturuyor.. Aksi takdirde seçtikleri eserler daha sonra kaybolup gidiyor… Kimbilir belki de yarışmalar, jürileri ve sonuçları da tartışmaya açılmalı… Okuyucumuzun gönderdiği düşündürücü mektubu yorumsuz olarak aktarıyoruz:

“… musikidergisi.net isimli sitenizi ve yazılarınızı çok beğendiğimi belirterek söze başlamak istiyorum. Ben İzmir 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi 6. sınıf öğrencisiyim. Türk Müziği ile yakından ilgilenmeye çalışıyorum. Ayrıca amatör olarak klarnet de çalıyorum.Yoğun okul hayatımın içinde müzik - özellikle Türk Müziği- bana ait olan dakikaları harcayabileceğim en güzel şey bence.

Kendi yazdığım sözlerin üzerine bestelediğim 2 küçük bestem oldu. İlki geçen sene yapılan Avni Anıl Beste Yarışması’na ben de 1 adet beste ile katıldım. Herhangi bir ödül kazanamasam da eser üzerine çalışırken edindiğim müzik deneyimleri benim için çok faydalı oldu. Aslında ilk 10 dereceye girip Rahmetli Avnı Anıl Hoca ile tanışmayı çok istemiştim ama ne yazık ki olmadı.

Aynı yarışmanın 2. sinin duyurusunu sizin sitenizde gördüm ve bu yarışma ile ilgili bir eleştirimi sizinle paylaşmak istedim:

Geçen seneki yarışmada ilk 10′a giren besteler ve beste sahipleri açıklandığında, beste sahipleri hakkında internet üzerinden ufak bir araştırma yaptım ve üzülerek gördüm ki besteciler ya önceden meşhur besteleri olan kişiler olup, ya TRT de görev almış ya da müzik camiasında adları daha önceden duyulmuş kimselerdi.

Tabi ki seçilen eserler usta bir jüri tarafından seçildi ve bestecilerin isimleri önceden bilinmiyordu.

Fakat yarışma ile ilgili bilgilerde yeni, adı duyulmamış ve sesini duyurmak isteyen bestecilere yönelik bir yarışmadan bahsedilirken, ilk yarışmada oluşan bu durum bana göre bir çelişki yaratmaktadır.

Umut ediyorum ki aynı hataya bu sene düşülmez ve gerçekten, en azından daha önce yaptığı besteler üzerinden para kazanmamış, ün sağlamamış besteciler bu yarışmada hak ettikleri yerleri alırlar.

Bu konu ile ilgili yazı ve görüşlerinizi bildirirseniz çok mutlu olacağımı belirtmek isterim.
Saygılarımla

  G. A. (*) Balçova/İZMİR”

Biz Musiki Dergisi olarak bir sesi yorumsuz olarak aktardık. Olası yorumlarımız ve dile gelenlere yarışma sonrasında yer vermek istiyoruz.

Musiki Dergisi

______________________

(*) İsmi bizde mahfuz…




Hoşgeldiniz