Ülke Çapında Sanat/Müzik Paylaşımı Başlıyor: MEB-İTÜ protokolü imzalandı… Y.Doç.Dr. Göktan Ay


Toplam Okunma: 3457 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:20
Kategori: Haberler

…ülke çapında yapılan sanatsal çalışmaları desteklemek, denetim altına almak amacı ile hazırlanan protokol İTÜ Rektörü ile Çıraklık yaygın Eğitim Genel Müdürü arasında 24.09.2008 tarihinde, imzalanmış bulunmaktadır. Yeni protokol ile THO, THM, TSM, Ses Eğitimi, Çalgı Eğitimi, Çalgı Yapımı alanlarında MEB’na bağlı okullarda bu alanlarda eğitim veren öğretmenlik yapanlar, belirlenecek bir programa tabi tutulacaklar, dersleri takip edecekler, yapılacak sınavı başardıkları takdirde belge alacaklar ve öğretmenliğe devam edeceklerdir…

“Dünyada hiçbir şey
zamanı gelen düşünce kadar güçlü değildir.”
Victor Hugo

Anayasanın 42. maddesi eğitim ve öğretimin devlet eliyle yapılmasını emretmektedir. 1939 sayılı MEB yasası; eğitimin ve öğretimin MEB kanalı ile yapılmasını karara bağlar ve planlama, denetim, v.b. yerine getirmesini de ister. Hiçbir kurum (kurumlar tek taralı hüküm koysalar dahi) MEB olmadan kurs açamaz, belge veremez, verse dahi geçerli olamaz. Çeşitli sorunlar nedeni ile 04.07.2007 tarih 17 sayılı Başbakanlık genelgesi ile bütün kurumlara, bu durum, bir kez daha yazılı olarak gönderilmiştir.

İTÜ TMDK, 1994-1997 yılları arasında MEB ile imzalanan ortak protokol çerçevesinde, yaklaşık 35 ilde THO usta öğretici kursları açarak, halk oyunları mezunlarının yetişemediği yerlerde boşluğu bilinçli/akademik kılmak amacı ile çalışmalar yapmıştı. Bir yıldır devam eden çalışmalar sonucunda, ülke çapında yapılan sanatsal çalışmaları desteklemek, denetim altına almak amacı ile hazırlanan protokol İTÜ Rektörü ile Çıraklık yaygın Eğitim Genel Müdürü arasında 24.09.2008 tarihinde, imzalanmış bulunmaktadır.
Yeni protokol ile THO, THM,TSM, Ses Eğitimi, Çalgı Eğitimi, Çalgı Yapımı alanlarında MEB’na bağlı okullarda bu alanlarda eğitim veren öğretmenlik yapanlar, belirlenecek bir programa tabi tutulacaklar, dersleri takip edecekler, yapılacak sınavı başardıkları takdirde belge alacaklar ve öğretmenliğe devam edeceklerdir.

Eğitim-öğretim ve sınavlardan sorumlu olacak İTÜ TMDK, diğer kardeş kuruluşlarla ilişki ve birliktelik içinde programın sağlıklı olarak yürütülmesine gayret gösterecektir.

Konservatuar Müdürü Prof. Dr. Cihat Aşkın’ın da heyecanla destek verdiği bu protokolle ilgili olarak; Başkanlığımda Prof. Fikret Değerli, Prof. Nermin Kaygusuz, Y.Doç. Bülent Kurtişoğlu, Öğr. Gör. Yücel Açın, Öğr. Gör. Ali Yılmaz, Öğr. Gör. Sinem Özdemir, Öğr. Gör. Şendoğan Karadeli, Öğr. Gör. Erdoğan Eskimez, Öğr. Gör. Ayşegül Aral’dan oluşan bir “Yürütme Kurulu” oluşturulmuştur.
Kurul, ilk toplantısında; bilgilendirme, çalışma takvimi, verilecek dersler ve içerikleri, konu ile ilgili ders notlarının hazırlanması, kurumlar arası diyalog v.b. konuları görüşmüştür. Bizimle çalışma yapmayı arzu edecek öğretim elemanları için,“öğretim elemanı istek formu” hazırlatılmış ve bilgi amacı ile verilen “protokol” ile birlikte konservatuar web sayfasında yayınlanmıştır.

Başta Kültür ve Turizm Bakanlığı ilgili birimleri, TRT Genel Müdürlüğü, Türk müziği eğitimi veren Konservatuarlar, Müzik Eğitimi ABD olmak üzere bütün kurumlara resmi yazılar gönderilmiştir. Formu göndermeyen kişileri kurslarda görevlendirmemiz mümkün olamayacaktır.

Bu protokolün hayırlı ve uğurlu olmasını, ülke çapında bir sanat/müzik heyecanı/paylaşımı yaratmasını temenni ediyoruz.
********************************

Müracaat Formu:
İTÜ TMDK VE MEB ÇIRAKLIK VE YAYGIN EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARASINDA İMZALANAN VE 5 YIL GEÇERLİ PROTOKOL GEREĞİNCE ÜLKE GENELİNDE AÇILACAK “HALK OYUNLARI, ÇALGI EĞİTİMİ, ÇALGI YAPIMI, SES EĞİTİMİ, TSM, THM” KURSLARINDA GÖREV ALMAYI DÜŞÜNEN ÖĞRETİM ELEMANLARI İSTEK FORMU

ADINIZ :
SOYADINIZ :
UNVANINIZ :
ÜNİVERSİTENİZ VEYA KURUMUNUZ:
BÖLÜMÜNÜZ :
ANABİLİM / ANASANAT DALINIZ :
ADRESİNİZ:

TEL:
CEP TEL:
FAKS:
E-POSTA ADRESİNİZ :
1994 – 1997 DÖNEMİNDE İLK PROTOKOLLE AÇILAN KURSLARDA GÖREV ALDINIZ İSE HANGİ DERSLERİ VERDİNİZ
İL İÇİ KURSLARDA GÖREV ALMAK İSTİYORUM.

İL İÇİ VE DIŞI KURSLARDA GÖREV ALMAK İSTİYORUM.

HANGİ ALANDA DERS VERMEYİ DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

ALANINDA TANINMIŞ VE GÖREV ALMASINDA FAYDA GÖRDÜĞÜNÜZ UZMAN KİŞİNİN ADI, SOYADI, ALANI, TELEFONLARI

NOT 1: Sayın Öğretim Elemanı;
Protokol illerde valilikler kanalıyla Halk Eğitimi Merkezlerine gönderilmiş ve Konservatuar web sayfasında yayınlanmıştır. Lütfen formu doldurduktan sonra
19. 12. 2008 Cuma akşamına kadar Müdür Sekreterliği’ne teslim ediniz.

NOT 2: İstanbul dışından çalışmalarımıza katılmak isteyen arkadaşlarımız formu doldurduktan sonra konservatuar@itu.edu.tr adresine Ocak 2009 sonuna kadar göndermiş olacaklardır.
************************************

bkz. ( http://www.tmdk.itu.edu.tr/# )




Hoşgeldiniz