Avusturya’lı Müzisyene var, Türk Müzisyene Yok… Yaprak Sandalcı


Toplam Okunma: 3316 | En Son Okunma: 17.05.2024 - 13:43
Kategori: Haberler

Yıllar öncesinden bir anıyı paylaşmak istedim. İstanbulda yaşayan Avusturyalı iki müzisyen (flüt+fagot) ile pianolu trio olarak Avusturya Kültür ofisinin Bursa’da düzenlediği bir oda müziği konserinde çalmıştım. Konser bittikten sonra Avusturyalı müzisyenler bir zarf ile bana bir para uzattılar. Şaşırdım. Teşekkür ettim…

İlk defa bir konserden para almanın garip ama tuhaf bir utancını da yaşamıştım. Sonra konsolosluktan görevli birileriyle Almanca olarak huzursuz bir konuşma yaptıklarını işittim.
Almanca bilmediğim için de anlamadım.

Sonra flütist yanıma geldi ve anlattı:
“Ben böyle rezalet görmedim” dedi. “Bize neden anlaşmamızın altında ücret ödediniz” diye sorduk, onlar da, “biz size doğru ödedik” dediler.
“Nasıl olur bu para eksik” dedik. Onlar da “aa, siz Türk piyaniste para mı ödediniz? Onun almaması gerekiyordu” dediler.

Avusturya’lı müzisyenler “Böyle bir saygısızlık biz yapmayız, Utanç duyuyoruz bu durumdan” diye tepkilerini dile getirdiler.

Ben, bana verilen parayı iade etmek istedim. “Benim için hiç önemi olmadığını, böyle bir beklenti ile çalmadığımı anlatmak için çırpındım” Asla kabul etmediler. Ben de ilk kez aldığım para ile onları yemeğe davet ettim…

Küçük bir anektod… Klasik batı müziği yahoo haberleşme grubunda benzer tartışmaları izlerken anılarımı canlandırdı.

Burada olaya şovenist bir pencereden bakmak yerine emeğe, sanata hak edilen değerin verilip verilmemesi diye değerlendirme gerekir diye düşünüyorum. Bu saygısızlığı Avusturyalı, Türk’e ve Türk, Türk’e yapıyorsa, her kim hangi milletten olursa olsun, hangi ırktan veya milletten insana yapıyorsa bir haksızlıktır.

Ama buna verilecek tepki konser salonunu protesto etmek değil, kamuoyunu, basını bu konuda duyarlı olmaya davet etmek. Bu sorunları daha fazla dile getirmek olmalıdır.

Aklıma şöyle bir protesto geldi:

Avusturya Kültür ofisinde konser verecek bir Türk solist, veya Türk Oda müziği grubu konserinden önce konsolosluk kapısında yere bir şapka açıp konser verebilir. Ve toplanan parayı içerdeki konserin solistine de takdim edebilir.
Belki polis kapı önünde sanatçıları dertop edip konseri engellemeye çalışır. O zaman da icracılar greenpeace üyeleri gibi protestolarını dile getirebilir…

Çok mu çocukça… Ben hep çocuklarla çocuklar için çalışan bir müzisyenim…
______________________________________
 Klasikbatimuzigi yahoo haberleşme grubu, “FW: Milliyet Sanat ve Andante yazıları üzerine… “ 1 Aralık 2008 Pazartesi, 22:11




Hoşgeldiniz