Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Ödülleri Töreni…


Toplam Okunma: 2742 | En Son Okunma: 24.04.2024 - 05:42
Kategori: Haberler

2008 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Çankaya Köşkü’nde düzenlenen törenle sahiplerine verildi… 82 yıllık ömründe “ilk defa riyaseti cumhurdan böyle bir mükafat” aldığını belirten bestecimiz Alaeddin Yavaçca, böyle bir takdir hissini görmenin kendisi için yaşadığı sürece unutamayacağı bir an olduğunu ifade ederek duygularını şöyle dile getirdi: “Gönlüm aydınlandı. Heyecandan konuşamayacak hale geldim. Çok teşekkür ediyorum, Gerek Sayın Cumhurbaşkanına gerekse bu neticelendirmeyi bulan değerleri heyetimize şükranlarımız arz ediyorum”

Cumhurbaşkanı Gül, törende yaptığı konuşmada, ödüllerin üç seçkin kültür ve sanat adamına takdim edileceğini belirterek, mimari dalında ödül kazanan Turgut Cansever, edebiyat dalında ödül kazanan Yaşar Kemal ve müzik dalında ödül kazanan Alaeddin Yavaşca’yı içtenlikle tebrik ettiğini kaydetti….

Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi:

”Bugünkü tören bu üç değerli kültür adamının neredeyse asırlık emeklerinin ve artistik yaratıcılıklarının toplamına, aydın olarak özgür ve bağımsız duruşlarına ve toplumsal sorumluluk bilinciyle oynadıkları rollere devlet ve toplum olarak duyduğumuz saygıyı ifade etmektedir. Gerçekten de Sayın Cansever, Sayın Yaşar Kemal ve Sayın Yavaşça on yıllar boyunca kendi alanlarında sanatın asaletinden, insani değerlerin yüceliğinden hiçbir taviz vermeksizin en güzel ve en özgün eserleri Türkiye’ye ve dünyaya armağan etmişlerdir.

Dehalarıyla mimarimizi, edebiyatımızı ve müziğimizi en yüksek noktaya taşımışlardır. Kültür hayatımızı zenginleştiren ve düzeyini yükseltenlerin başında geldiler. Bir yandan da kültürel yozlaşma eğilimlerine karşı direniş göstermeyi başardılar. Kültür mirasımızı dünden bugüne taşıdılar, bugünden de yarına taşıyacaklar.”

Cumhurbaşkanı Gül, Alaeddin Yavaşça’nın, Anadolu’nun bin yıllık çeşitli müzik geleneklerini araştırdığını, en ince ve saf biçimleriyle bugünün süzgecinden geçirerek yeniden yarattığını, kendi sentezini meydana getirdiğini ve yorumladığını kaydetti. Yavaşça’nın yüzlerce öğrenci ve müziksever yetiştirdiğini, Türk müzik hayatına eşsiz katkılar yaptığını da vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, ödül alan her üç kültür adamına da ayrı ayrı şükran borçlu olunduğunu söyledi.

”Üç değerli kültür adamımız uzun sanat yaşamları boyunca şu veya bu şekilde uğramış olabildikleri anlayışsızlık, ilgisizlik, vefasızlık veya haksızlıklar nedeniyle zaman zaman üzülmüş de olabilirler” diyen Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
”Bu davranışlar Sayın Cansever için yarattığı bazı eserlerin bakımsız kalması, şehircilik ve mimaride özensiz ve kişiliksiz bazı uygulamaların hakim olması ve giderek bunların bazen daha çok ilgi görmesi; Sayın Yaşar Kemal bakımından gençliğinde bazı el yazmalarının el konularak yok olması, evrensel ve toplumsal barış ile ilgili olarak yapmış olduğu çağrı ve uyarıların zamanında ve yeterince dikkate alınmamış olması veya kitaplarının korsan baskılarının önüne geçilememesi; Sayın Yavaşça için ise müziğimizin yozlaştırılması veya telif haklarına riayet edilmemesi biçiminde ortaya çıkmış olabilir.

Bunların dışında belki sizi üzen başka şeyler de olmuş olabilir. Ama her şeye rağmen bugün, başta hükümet olmak üzere devletimizin kurumlarında, özel sektör dahil vatandaşlarımızda kültür sanata karşı giderek daha ilgili, daha duyarlı, daha saygılı bir yaklaşımın gelişmekte olduğunu da memnuniyetle görüyoruz. Bunun sonucu olarak kültür hayatımızda canlılık ve çeşitlilik giderek artmaktadır.
Sanat, kültür ortamı artık daha özgür ve daha demokratik bir hale gelmiştir. Bir çok yasal engeller, hükümetin, Meclis’in girişimleriyle ortadan kaldırılmakta, yeni yeni kanunlar ve yeni yeni yönetmelikler sunularak kolaylıklar getirilmekte ve bunun sonucunda kültürümüzün evrensel erişimi daha da artmaktadır.”

ALAEDDİN YAVAŞCA’NIN SÖZLERİ
Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça da konuşmasında, her iki görevini de hep hizmet aşkıyla yerine getirmeye çalıştığını söyleyerek, “Bana müracaat edenlere de sevgiyi aşılamaya çalıştım. Hiçbir zaman iki meslekte de bunun karşılığını beklemeden çalıştım. Aklıma da gelmedi” dedi. 82 yıllık ömründe “ilk defa riyaseti cumhurdan böyle bir mükafat” aldığını belirten Yavaçca, böyle bir takdir hissini görmenin kendisi için yaşadığı sürece unutamayacağı bir an olduğunu ifade etti. Yavaşca, “Gönlüm aydınlandı. Heyecandan konuşamayacak hale geldim. Çok teşekkür ediyorum, Gerek Sayın Cumhurbaşkanına gerekirse bu neticelendirmeyi bulan değerleri heyetimize şükranlarımız arz ediyorum” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, 2008 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri’nin sahiplerini bir kez daha kutlayarak, ödül sahiplerine uzun ömür ve sağlık diledi, eşlerine ve ailelerine teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Gül, Doğan Hızlan, Beşir Ayvazoğlu, Prof. Dr. Mustafa İsen, M. Emin Kuz, H. Gürcan Türkoğlu, H. Ahmet Sever, Zeynep Damla Gürel’den oluşan Değerlendirme Kurulu’nun önerisi üzerine, 2008 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri’nin, edebiyat dalında Yaşar Kemal’e, mimari dalında Turgut Cansever’e, müzik dalında Dr. Alaeddin Yavaşca’ya verilmesini uygun görmüştü.

*********************************
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=767291&title=kultur-ve-sanat-buyuk-odulleri-torenle-sahiplerine-verildi
Fotoğraf: http://www.eurozaman.com/euro/detaylar.do?load=detay&link=46966




Hoşgeldiniz