İTÜ MİAM 2008 Onur Ödülü Elektronik Müzik Bestecimiz Bülent Arel’e Veriliyor…


Toplam Okunma: 4338 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:15
Kategori: Konserler

Müziğin çeşitli dallarında lisansüstü eğitim veren MİAM (İstanbul Teknik Üniversitesi Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi) tarafından çağdaş müziğe katkıda bulunmuş sanatçılara verilen MİAM Onur Ödülü’nün dördüncüsü 18 Aralık 2008 tarihinde İTÜ Maçka Kampüsü’nde düzenlenecek törenle Türk çağdaş müziğinin öncülerinden besteci Bülent Arel’e sunuluyor.

Ödül geçtiğimiz yıllarda İlhan Usmanbaş, İlhan Mimaroğlu ve Ertuğrul Oğuz Fırat’a takdim edilmişti.

Bülent Arel’in ödülünü, oğlu Emre Arel kabul edecek.

Elektronik müziğin öncülerinden Bülent Arel’in adına düzenlenen gecede, İlhan Usmanbaş ile ödül töreni için özel olarak yapılan bir röportaj ve Bülent Arel’in fotoğraflarından bir seçkinin gösteriminin yanısıra, bestecinin eserlerinden oluşan bir konser de yer alacak.

Konser kapsamında genç kuşak elektronik müziğin önde gelen bestecilerinden Erdem Helvacıoğlu’nun bu gece için Bülent Arel’e ithafen yazdığı yeni eserinin de dünyada ilk seslendirilişi gerçekleştirilecek.

MİAM Onur Ödülü Gecesi programı şöyle:

Kısa açış konuşması (Prof. Filiz Ali)
Konser:
- Keman ve Piyano için müzik (Pelin Halkacı Akın, keman; Metin Ülkü, piyano)
- Mimiana (elektronik)
-Solo
viyola için müzik (Gül Eylem Pluhar, viyola)
-Yaylı
Dörtlü ve Teyp için Müzik (Aida Boydağ, keman;
Pınar Tezişçi, keman;
Gül Ersoy
Pluhar, viyola; Yelda Özgen Öztürk, viyolonsel)
-Solo piyano için Tema ve 7 Çeşitleme (David Saliamonas, piyano)
- Bülent Arel’e ithafen(elektronik),
Erdem Helvacıoğlu, *dünyada ilk seslendiriliş

İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından sanatseverlere bir kültür hizmeti olarak sunulan diğer tüm “MIAM sunar” etkinlikleri gibi bu geceye de giriş ücretsiz.

İTÜ/MİAM
İTÜ Maçka Kampüsü,
Yabancı Diller Binası, Kat:3
_______________________________

Bülent Arel (1918 -1990)

Tüm dünyada elektronik müziğin öncüsü olarak tanınan, Rockefeller bursuyla gittiği ABD’de neredeyse bütünüyle kendi ürettiği aletlerle kurduğu müzik atölyesinde bir çok ünlü besteci yetiştiren bir büyük sanatçı Bülent AREL. Ama kendi evlatlarına fırsat tanımayan, onları aynı sıradanlık tezgahından geçiren bir ülkede doğduğundan; küçük bir çevre dışında tanınmıyor.

İlk eserini 1957′de Ankara’da Milli Kütüphanedeki sahneledi. Dörtlüyü oluşturan müzisyenler, yarım ay şeklinde oturuyordu, aralarında ise örtü altına gizlenmiş bir hoparlor bulunuyordu. Arel kendi yaptığı 2 Oscillator ve 1 amplifikatörü seyircilerin arasındaki bir koltuktan yönetiyordu.Çıkan sesler, yaylı çalgıcılar dörtlüsünü müzikal anlamda bambaşka yere oturtmuş, bu durum seyircileri hayrete düşürmüştü. Elektro-akustik bestelerdeki başarısı ona Rockefeller Vakfı bursunu kazandırmıştı(1959). Arel bu burstan yararlanarak çalışmalarını New York’taki Columbia-Princeton Elektronik Müzik Merkezinde sürdürmüştür.

Stüdyodaki meslektaşları olan Vladimir Ussachevsky, Otto Luehning, Mario Davidovsky ve Milton Babbitt, elektronik müziğin öncülerindendir. Columbia-Princeton’daki çalışmalarının yanı sıra, Yale Üniversitesi’nde dersler veren Arel, 1961 yılında bu üniversitenin ilk elektronik müzik stüdyosunu kurdur. Arel 1962 yılında Türkiye’ye döndü ve birkaç yıl burada kaldı, bu arada İstanbul’da 1 yıldan fazla sahnelenen bir oyunun (Bulvar Müzikali) müziklerini yaparak yepyeni bir başarıya imza attı.

Arel 1965′te Amerikaya kesin dönüş yaptı ve Yale Üniversitesinin Müzik Fakültesine girdi. Sonraki yıllarda, çok başarılı bestelere imza atmanın yanında, karizmatik ve yetenekli bir öğretim üyesi olarak Yale, Columbia ve 1971 yılında müzik bölümüne kürsü başkanı olarak atandığı Stony Brook New York eyalet üniversitesinde, öğrencileri üzerinde hayat boyu unutamıyacakları izler bıraktı. Stony Brook’ta kurduğu Elektronik Müzik Stüdyolarında, 1989 yılında emekli olana kadar ders verdi. Amerika’da geçirdiği yıllar boyunca Arel elektronik müzik alanında olgunlaşmaya devam etti ve çok geniş yankı uyandıran deneysel çalışmaların yanı sıra, geleneksel çalgılar için de beste yaptı.

Elektronik müzikte çığır açan birçok yeniliğe imza atan Bülent AREL 24 Kasım 1990′da vefat etti.

BULENT_AREL-Music For String Quartet And Tape
_______________________________
Önemle Bkz: http://www.sosyomat.com/etiket/b%C3%BClent-arel




Hoşgeldiniz