MSGSÜ Beste Yarışması Birincisi “Bir Senfonik Tarihçe” Bilkent Senfoni’de…


Toplam Okunma: 2911 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:15
Kategori: Konserler

Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO) 19 Aralık Cuma günü gerçekleştireceği konserde üç farklı yüzyıldan eserler seslendirecek. Konserde Nejat Başeğmezler’in “Bir Senfonik Tarihçe” başlıklı yapıtı da seslendirilecek. Eser, 2007’de Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin 125. kuruluş yılı nedeniyle açılan beste yarışmasında birincilik ödülü kazandı. Üniversite’nin tarihçesinden esinlenerek yazılmış üç bölümlü senfonik şiir hakkında besteci şöyle diyor:

“Şüphesiz her bölüm, bu resmi kayıtların ötesinde dönemler boyunca yaşanan sevinçleri, üzüntüleri, hayal kırıklıklarını, güçlüklerden yılmayanların sabırlı direncnii, kaybedişleri, kazanımları ve bunun gibi nice duygu ve düşünceyi de içermeye çalışmıştır. Müziğin doğası gereği bunların keşfi dinleyiciye kalmaktadır.”

Devlet Sanatçısı Gürer Aykal yönetimindeki konserin solisti, İtalyan viyolonsel sanatçısı Massimo Macri.
Konser, 20. yüzyıl İbrani müziğinin klasiği kabul edilen, postromantizm temsilcisi Ernest Bloch’un “Schelomo” adlı yapıtı ile devam edecek. Viyolonsel ve orkestra için yazılmış eser, doğaçlama karakterinde, romantik konçerto tarzındadır; solo çalgının virtüozite pasajlarıyla göze çarpar.

19. yüzyılda yaşamış ünlü Rus orkestra şefi ve kompozitör Vasily Kalinnikov’un “La majör, 2. Senfoni”siyle konser sona erecek.
************************




Hoşgeldiniz