Budapeşte Çigan Senfoni Orkestrası NTV’de…


Toplam Okunma: 4205 | En Son Okunma: 16.05.2024 - 01:56
Kategori: Konserler

Dünyanın en büyük Çigan Senfonik Topluluğu “Budapeşte Çigan Senfoni Orkestrası”nın konseri 09 Ocak 2009 Cuma, yani BU GECE saat 23.30’da NTV’de yayınlanıyor. Renkli, geleneksel giysileri ve müziklerinden yansıyan doğal enerjileriyle Orkestra üyeleri dinleyicilerini yürekten etkilemeyi başarıyorlar, üstelik notalara da bakmadan… Macar Çingene müziği üstadlarından oluşan orkestranın performansını kaçırmamanızı tavsiye ediyoruz.

Macar Çingene müziği hanedanlarının “üstadları” sayılan Lakatos, Lendvai Csocsi, Boross, Berki gibi sanatçılar bu orkestranın üyeleri. Bu kalabalık toplulukta 60 keman, 10 viyolonsel, 10 çello, 10 kontrabas, 10 klarinet ve 6 çembolin bulunuyor. Topluluk, repertuarında yalnızca bölgelerine özgü “Macar Çardaş” müziğini değil, Liszt’in “Macar Rapsodileri”, Brahms’ın “Macar Dansları”, Strauss ailesinin eserleri gibi klasiklerden Macar folk müziğine uzanan geniş bir ses yelpazesini de barındırıyor.

1985 yılında Macaristan’ın en ünlü çigan solisti Sandor Jaroka’nın cenazesinde ilk kez bir araya gelerek oluşturulan Budapeşte Çigan Senfoni Orkestrası, beş özel gösteri için İstanbul’da. Macar çingene müziği hanedanının üstadları olarak kabul edilen Lakatos, Lendvai, Csocdi, Boros ve Berki gibi sanatçıların yer aldığı Sandor Buffo Rigo ve joszef Lendai Csocsi’nin şefliğini yaptığı orkestrada ayrıca dünyanın en iyi Cembolin Virtüözü Oszcar Okros da bulunuyor. Orkestra, müzikal geleceğini güvence altına almak için kuruluşundan bu yana, her yıl kazananların orkestranın yeni üyelerini oluşturduğu `Primas Competition` adı verilen bir de yarışma düzenlenliyor.




Hoşgeldiniz