Yüzen Yumurta : Pekin Ulusal Tiyatrosu…


Toplam Okunma: 4393 | En Son Okunma: 18.05.2024 - 04:50
Kategori: Basından

“Yumurta” ve “kuş yuvası” gibi takma isimlerle de anılan Pekin Ulusal Tiyatrosu, geçtiğimiz Temmuz ayında açılmıştı. 6500 koltuk kapasiteli, 200 bin metrekarelik alana yayılan sanat merkezinin mimarı, Fransa asıllı Paul Andreu. Merkezin dış yüzeyi, titanyumla kaplanmış camdan oluşuyor ve yapay bir gölle çevreleniyor. Dışarıdan baktığımızda, tiyatro, suyun içinde yüzen bir yumurtayı andırıyor. Misafirler, merkeze ulaşmak için gölün altından açılan bir koridoru geçiyorlar.

Tiyatro, tam anlamıyla bir ‘ikon’ olması için tasarlanmış. Bu yönden Sidney Opera Binası’na benzediğini de söyleyebiliriz.
Merkezde, üç büyük salon bulunuyor. Opera, bale ve dansların sergilendiği salon 2416 koltuk kapasiteli. Konser salonunun kapasitesi ise 2017. Bunun yanı sıra 1040 koltuk kapasiteli bir başka tiyatro salonu bulunuyor.(1)

Kentine işlevsel bir simge kazandırma öngörüsünü kazanımının yanında belediye başkanlarımız ve yöneticilerimizin mimari anlayışlarının yeterli olduğunu söylemek -yapılanlara bakıldığında- pek de mümkün görünmemektedir. Kültür sanat merkezleri -mimarisinden işlevselliğine- kentlerin en önemli yapıları arasında gelmektedir.”

Ne diyelim…

Belki de Türkiyemiz’in belediye başkanlarında örneksel etki yapar!..

___________________________________________
http://www.mimdap.org/w/?p=1200




Hoşgeldiniz