Üretimden Sunuma Müzik Haberi… Zeynep Altay(*)


Toplam Okunma: 3075 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 21:59
Kategori: Basından

Müzikoloji Platformu’nun düzenlediği “Bugün, Toplum ve Müzik ” başlıklı eğitim-sorgulama etkinliğinin beşincisi 17 Ocak 2009’da Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. “Basında yer bulabilecek haberin koşulları ve haberi yazabilecek müzik bilim mezununun yetişmesi” konusunun ele alındığı panelde, akademisyenler Ersin Antep, Dr. Ayhan Sarı, Dr. Hakan Ergül ile kültür-sanat editörleri; Filiz Aygündüz (Milliyet-Milliyet Sanat), Cem Erciyes (Radikal Gazetesi), Serkan Bali (Andante Dergisi), Cumhuriyet Gazetesi editörümüz Egemen Berköz ve Faruk Şüyun(Dünya Gazetesi), seminere katılan (müzikoloji, basın-halkla ilişkiler, iletişim öğrenci ve uzmanlarıyla), müzisyenlerin, sanatseverlerin sorularını yanıtladılar.

Editörler, gazete-okur ilişkisini de vurgulayarak sayfalarını nasıl hazırladıklarını, gündemin nasıl hızla değişebileceğini, zamanlamanın önemini gazete ve dergilerinin öznel koşulları içinde aktardılar. Kaliteli müzik üretimindeki artışla basında “iyi müzik haberi” artışının paralelliğine dikkat çektiler. Proje bekleyen değil üreten olmalarını istediler.

Akademisyenlerin mezunlarını donanımlı ve somut duruma uygun yetiştirebilme duyarlılığıyla gerçekleşen bu semineri, kültür-sanat yönetmenlerinin verdiği samimi katkı verimli kıldı.

Etkinliğin akademisyenler bölümünde aradaki farklara da değinerek bülten planı, haber hazırlama gibi teknik bilgiler Dr. Ayhan Sarı başkanlığında gerçekleşen ikinci oturumda Dr. Hakan Ergül’ün sunumu ve Ersin Antep tarafından verildi.

Editörümüz Egemen Berköz, akademisyenlerin ricası üzerine bu bölüme de kalarak teori ile pratik kesişmesinde gençlere destek oldu. Berköz, müzik haberinde en temel sorunun iyi bir dinleyici yetiştirme politikası olmayan devlet ve bunun doğurduğu dinleyici-okur sıkıntısı olduğunun altını çizdi.

Bu buluşmayla, müziği kitlelere duyurma ve anlatma konusunda güçlük çeken müzisyenlerle, ilgili alanlarda iş olanağı arayan müzikbilim, iletişim mezunlarının ayağını yere bastırma yolunda örnek bir adım atıldı.
____________________
(*) 19 Ocak 2009, Cumhuriyet Gazetesi




Hoşgeldiniz