Gramofoncular ‘Issız Adam’ Filmi Mesaisinde… Bünyamin Köseli


Toplam Okunma: 5047 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 21:59
Kategori: Basından

Evin bir köşesine terk edilmiş tozlu gramofon ve pikaplar, ‘Issız Adam’ filmiyle birlikte gün yüzüne çıkmaya başladı. Film, izleyenleri o kadar çok etkilemiş olacak ki taş plaklar, pikap ve gramofonlar adeta ‘ikinci bahar’ yaşıyor… Galata’daki gramofon ve pikap tamircisi Ahmet Nayır, filmden sonra işlerinin yüzde 60 arttığını söylüyor… Daha önce 5 TL’ye satılan 33′lük ve 45′lik plaklar 40-50 TL’ye bile alıcı buluyor. Gramofon ve pikap tamiri yapan ustalar artık daha fazla mesai yapıyor. İstanbul’da gramofon ve pikap tamiri yapan çok az dükkân var. Ahmet Nayır, bunlardan biri. Galata Kulesi’nin hemen karşısında küçük ve mütevazı bir dükkânı var. …

Adımımızı içeri attığımızda elli yıl geriye gidiyoruz. Lambalı radyolar, taş plaklar, gramofonlar ve pikaplar alıcılarını bekliyor. Aslında burada, satıştan çok tamirat yapıyor. Ahmet Nayır, yedi yaşındayken bu dükkana çırak olarak girmiş. O yıllarda İstanbul’da yüzlerce yabancı gramofon tamircisi varmış. Nayır’ın çıraklık yaptığı dönemlerde dükkânda toplam 12 kişi çalışıyormuş. Nayır, son ustalardan olduğu için işlere zaten zor yetişiyormuş. Issız Adam filminden sonra evde bozuk bekleyen gramofon ve pikaplar tamire getirilince günlük 5-6 saat daha fazla çalışmaya başlamış. Filmden sonra işlerin en az yüzde 60 oranında arttığını söylüyor. Dükkana yurtdışından bile bozuk gramofonlar geliyor. Nayır, yabancı ülkelerde işçilik pahalı olduğu için tercih edildiklerini anlatıyor. Bursa, İzmir, Ankara ve Mersin’den de iş aldıklarını söylüyor. Ahmet Nayır, gramofon tamirini, kurmalı bir saatin tamirine benzetiyor. Kırık dişliler değiştiriliyor, yağlanıyor ve temizleniyor.

Hindistan’dan çok sayıda sahte gramofon getirilmesi, tamir ustalarının işlerini de zorlaştırıyor. Çünkü bu kalitesiz gramofonlar çoğu zaman ellerinde kalıyor ve tamir edilemiyor. Sahte gramofonlar 50 ile 150 TL arasında satılıyor. Eğer bu alanla fazla ilgili değilseniz ve ilk defa gramofon alacaksanız dikkatli olmanız gerek. Çünkü sahteleri gerçeklerinden ayırt edilemiyor. İş dinlemeye gelince kalitesi ortaya çıkıyor. İyi bir gramofonun fiyatı ise antika değerine, markasına ve temizliğine göre değişiyor. Fiyatlar 50 bin TL’ye kadar bile çıkabiliyor.

Beyoğlu’ndaki Avrupa Pasajı’nda eski plak satan araştırmacı-yazar Ergun Hiçyılmaz da Issız Adam’dan sonra dükkânına uğrayan kişi sayısında gözle görülür bir artış olduğunu söylüyor. Hiçyılmaz, plak almaya gelenlerin müzik alanında bilinçsiz bir kitle olduğunu üzülerek dile getiriyor. Filmin oluşturduğu etkiyi sabun köpüğüne benzetiyor. “Gençler pikap nedir, 33′lük nedir, 45′lik nedir bilmiyor. Bu kültür zamanla oluşacak. Burada bir nevi öğretmenlik görevi yapıyoruz.” diyor. Hiçyılmaz, yoğun taleple birlikte fiyatların da arttığını söylüyor. “Bir taş plak internette 50-60 TL’den satılıyor. Bu, Türk müziği adına korkunç bir durum.” yorumunu yapıyor.
_________________________________________

07 Şubat 2009, Cumartesi
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=812434&title=gramofoncular-issiz-adam-mesaisinde
_________________________________________

Foto: Gramofoncu Ahmet Nayır




Hoşgeldiniz