Dört Şarkı Yarışması Birden…


Toplam Okunma: 4733 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 21:53
Kategori: Toplum ve Müzik, Yarışmalar

Samsun Valiliği, TSM “Samsun 19 Mayıs Beste Yarışması- 2009, (son teslim tarihi 25 Mart 2009, Yarışma 19 Mayıs Etkinlikleri haftası içersinde); Amasya Valiliği 5. Altın Elma Türk Sanat Müziği Beste Yarışması (Son teslim: 24 Nisan, Yarışma: 15 Mayıs 2009); Kadıköy Belediyesi 9. Türk Sanat Müziği Beste Yarışması (Son teslim: 11 Mayıs, Yarışma: 12 Haziran 2009 ); Yozgat Valiliği Sürmeli Festivali, Türk Sanat Müziği Şarkı Yarışması(Son Teslim 15 Mayıs, Yarışma 15 Haziran 2009)…

SAMSUN VALİLİĞİ, İL ÖZEL İDARESİ, TÜRK SANAT MÜZİĞİ
“SAMSUN 19 MAYIS BESTE YARIŞMASI- 2009”

BİRİNCİ BÖLÜM

GENEL HÜKÜMLER

GİRİŞ

MADDE 1: Ulu Önder ATATÜRK’ ün Samsun’a gelişinin 90. yılı nedeniyle yapılacak kutlama etkinlikleri çerçevesinde Türk Sanat Müziği dalında “19 Mayıs Beste Yarışması” düzenlenmiştir. Yarışmaya gösterilecek olan ilgi, işbu yarışmanın gelecek yıllarda da “19 Mayıs” etkinlikleri haftası içersinde geleneksel olarak düzenlenmesini sağlayacaktır. Bu düzenleme “Samsun 19 Mayıs Beste Yarışması- 2009 Özel Şartnamesi” hükümlerine göre
gerçekleştirilir.

AMAÇ

MADDE 2: Türk Sanat Müziği “Samsun 19 Mayıs Beste Yarışması” nın amacı Türk Sanat Müziği Repertuarında kullanılacak nitelikte BESTELENMİŞ eserlerin seçimini yaparken, Türk Müziği’ne yeni,özgün eserlerin kazandırılması ve Samsun’un Kültür Mirasımız içindeki yerinin canlı tutulmasını sağlamaktır.

YARIŞMAYA KATILACAKLARDA ARANAN ŞARTLAR

MADDE 3: Yarışmaya, Yarışma Seçici Kurul Üyeleri, Jüri Üyeleri
 ve bunların birinci ve ikinci derece yakınları dışında herkes katılabilir.

İKİNCİ BÖLÜM

ÖN SEÇİCİ KURUL

MADDE 4: Türk Sanat Müziği Samsun 19 Mayıs Beste Yarışmasına katılmak üzere Samsun
İl Özel İdaresi’ne teslim edilen şarkılar arasından Türk Sanat Müziği repertuarına girebilecek nitelikteki (BESTELENMİŞ) eserlerin seçimi amacıyla, Samsun İl Özel İdaresi’nce oluşturulan Yürütme Kurulunca bu konuda uzman olan kişiler arasından 7 kişilik bir “Ön Seçici Kurul” oluşturulur.
• Ön Seçici Kurul Üyelerinin her biri, yarışmaya gönderilen eserlerin tümü arasından, kendi deneyimleri çerçevesinde BAŞARILI BULDUKLARI 20 eseri seçtikten sonra 02- 27 Nisan 2009 tarihleri arasında kendilerince tespit edilecek bir günde, Samsun’da ilk toplantılarını müştereken yaparlar.
• Yedi jüri üyesinin tercihlerini oluşturan TOPLAM 140 eser, müştereken yapılacak toplantıda karşılaştırılır. Eşleşenler, finale kalacak olan 10 eseri tamamlıyorsa final şarkıları oy birliği seçilmiş olur. Eşleşenlerin sayısı 10 eserden az ise; eşleşenlerin dışındaki tüm eserler teker,teker icra edilerek ve oy birliği ile sayı 10’a tamamlanır. Şayet eşleşenler 10 taneden fazla ise, eşleşen tüm eserler icra edilerek bu kere oy çokluğu ile sayı 10’a indirilir. Eşit oy halinde başkanın oyu çift oy olarak değerlendirilir.
• Ön Seçici Kurul toplantı takvimini kendi belirler.
• Ön Seçici Kurul’un oylaması açık müzakere-değerlendirme şeklinde yapılır.

1.
• Ön Seçici Kurul, hazırlamış olduğu raporda, “ödül ve mansiyona değer” toplam 10 eserle; bunun dışında ödül ve mansiyon verilmeksizin övgüye değer nitelikte gördüğü diğer eserleri belirtebilir. “JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ(PLAKET)”. Bu tespitlerden sonra Ön Seçici Kurul’un görevi sona erer.
• Ön Seçici Kurul Üyeleri, doğal olarak Final Jürisinin içersinde de yer alırlar.
•Ön Seçici Kurulca ödül ve mansiyona değer görülen 10 eserin derecelendirilmesi; Samsun İl Özel İdaresince Oluşturulan Yürütme Kurulu tarafından uygun görülecek bir tarzda teşkil edilecek Final Jürisi tarafından Samsun’da halk huzurunda gerçekleştirilecek bir yarışma ile yapılır.
• Para ödülleri, yarışma sonrası, Bestekâr ve güfte Söz Yazarlarına ayrı, ayrı ödenir.
• Yarışmaya gönderilen eserler iade edilmez.
• Yarışma saati ve yeri ayrıca bildirilecektir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

ESERLERDE ARANACAK NİTELİKLER

MADDE 5:
A) Şarkı sözleri, Anayasanın dayandığı temel görüş ve ilkelerle; Cumhuriyetin niteliklerini benimsetici ve bu görüş ve ilkelere uygun düşünce tarzına, Türk toplumunun çağdaş uygarlık düzeyine erişmesi amacını güden Atatürk ilkeleri ve bu ilkelerin dünya görüşüne, yaşam tarzına aykırı olamaz. ARGO, KABA TABİR VE KELİMELER KULLANILAMAZ. Seçilen temaların moral yıkıcı, herhangi bir politik görüşü övücü veya yerici müstehcen, anlamsız olmaması ve ticarî bir amaç taşımaması gerekmektedir. Yazılı olan bu hususlara dikkat edilmek kaydıyla konular özgürce seçilebilir.

B) Yarışmaya gönderilecek eserler:
• Türk Sanat Müziğinin melodi ve ritim özelliklerinden kaynaklanan yeni ve orijinal çalışmalar olacaktır.
• Makam, usul ve form olarak yeni buluşlarla bestelenmişse, Türk Sanat Müziğinin
bugünkü sistem ve kaidelerine ters düşmeyecektir.
• Türk Sanat Müziğinin asli karakterine uygun olacak, Millî Müzik zevkini geliştirici
nitelikleri bulunacaktır.
• Şarkı formunda ve küçük usullerde bestelenmiş, günün anlayışına uygun olacaktır.
• Makam, usul, anlatım ve prozodi yönlerinden uyumlu bir şekilde bestelenecektir.
• Daha önce hiçbir suretle yayınlanmamış olacaktır.
• Tek sesli olarak bestelenecektir.
• ESERLER toplam olarak 6 dakikayı geçmeyecektir.
• Eserler, hiçbir şekilde başka bir eserle bariz benzerlik taşımayacaktır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

KARŞILIKLI HAKLAR
MADDE 6:
1) Besteci, “Samsun 19 Mayıs Beste Yarışması 2009” için gönderdiği eserlerini yarışma
sonuçlanmadan önce hiçbir yerde ve hiçbir şekilde yayınlayamaz, yayınlatamaz.
2) Ön görülen ödül, teamüller doğrultusunda Söz yazarları için %40, Bestekârlar için %60
ücreti kapsar. Ancak, Bestekâr ve Söz Yazarı arasında ücrete ilişkin olmak üzere yapılan sözleşmeler varsa, bu sözleşmeler yarışma tertip komitesince de geçerli addedilir.
2
3) Samsun İl Özel İdaresi ödül ve mansiyon alan eserin bestecilerine ve şarkı sözü yazarlarına “Telif Hakları Yasası” ndan doğan hakları saklı kalmak üzere aralarında yapılan anlaşmada belirtilecek süreyle yerel radyo ve televizyonlarda yayınlama, plak, band, kaset cd ve benzeri ses taşıyıcılar haline getirme, notasını basma, kitap haline getirme, yayın, eğitim ve kültür kurum ve kuruluşlarına gönderme konusunda öncelik hakkına sahiptir.Bu işlemler için Samsun İl Özel İdaresi’nce, bir yıl müddet ile eser sahiplerine ikinci bir telif hakkı ödenmez.

4) Besteciler; eserin bütünüyle kendilerine ait olduğunu ve hiçbir şekilde ve hiçbir eserden ilham almadıklarını taahhüt edip, “Samsun 19 Mayıs Beste Yarışması 2009” özel şartnamesini aynen kabul ettiklerini belirten yazılı ve imzalı (EK- 1) belgeyi yarışma bürosuna vermekle yükümlüdürler.

5) BESTECİLER, BU YARIŞMAYA GÖNDERDİKLERİ ESERLERİNİ, BAŞKA HİÇBİR YARIŞMAYA GÖNDEREMEZLER. BU HUSUS TESBİT EDİLDİĞİNDE, HANGİ AŞAMADA OLURSA OLSUN, ESER-ESERLER YARIŞMA DIŞI BIRAKILIR, HERHANGİ BİR PARA ÖDÜLÜ KENDİSİNE ÖDENMİŞSE, VERİLEN PARA İSTİRDAT EDİLİR. (GERİ ALINIR)

BEŞİNCİ BÖLÜM
ESER TESLİMİ, YARIŞMA TAKVİMİ, ÖDÜLLER

ESER TESLİMİ
MADDE 7:
1) Yarışmaya her besteci en fazla 4 eserle katılabilir
2) Eserlerin notaları 8’şer nüsha halinde;
• Temiz ve okunaklı yazılmış olacaktır.
• Kurşun kalemle yazılmayacaktır.
• Teksir ve fotokopi ile çoğaltılabilecektir.
• Nota yazısı, usul ve bölümleri; AREL-EZGİ-UZDİLEK sistemine uygun olacaktır.
• Nota üzerinde besteci, söz yazarı adı olmayacak, sadece rumuz yazılacaktır.
• Nota üzerinde eserin makamı ve usulü belirtilecektir.
3) Besteciler her eser için beş harf ve beş rakamdan oluşan bir rumuz kullanacaklardır.
(Örnek: GFUDE- 98537) Böylece rumuzlarda mükerrerlik önlenmiş olacaktır.
4) Şarkı sözleri 8 nüsha olarak daktilo veya bilgisayarla yazılacak, üzerinde o eser için
Seçilen rumuz kullanılacaktır.
5) Besteciler, biri küçük “KİMLİK ZARFI”, diğeri büyük “EVRAK ZARFI” olmak üzere 2 adet zarfı yarışma bürosuna elden veya posta yoluyla teslim edeceklerdir. Posta ile yapılan müracaatlarda, ilan edilen teslim süresinin son günü evrakın postaya değil, kurumumuza teslim tarihidir.
A) “KİMLİK ZARFI” üzerine yalnız rumuz yazılacak, içinde;
• Besteci ve söz yazarlarının adları,
• Bestecinin adresi, telefon numarası, varsa mail adresi,
• Söz yazarının adresi, telefon numarası, varsa mail adresi,
• Bestecinin bu yarışmanın şartnamesini aynen kabul ettiğini belirten şartname eki
(EK- 1) belge imzalı olarak bulunacaktır.
B) Büyük “EVRAK ZARFI” üzerine de rumuz yazılacak, içinde notalar ve şarkı sözleri
Bulunacaktır. Büyük evrak zarfı üzerinde ve içeriğinde hiçbir şekilde kimlik bilgisi veya kimliği çağrıştırıcı yazı, işaret vb. bulunamaz.

3

C) Besteciler birden fazla eserle yarışmaya katılıyorlarsa, her eser için, istenilen evraklar
ayrı ayrı düzenlenecektir.
D) Posta ile müracaat edildiğinde de dış zarf üzerinde yalnız rumuz yazılabilecektir.
E) Herhangi bir şekilde, nota ve şarkı sözleri üzerinde eser sahibinin yazılı olarak adı
belirtilmiş veya nota üzerinde şarkının makam ve usulü yazılmamış ise veya
yukarıdaki (B) fıkrasına aykırılık söz konusu ise bu şarkı değerlendirmeye alınmadan
yarışma dışı tutulacaktır.
F) Eserlerin son teslim tarihi 25 Mart 2009/Çarşamba günü mesai saati bitimine kadar “Samsun İl Özel İdaresi Atakum-SAMSUN” adresindeki “Samsun 19 Mayıs Beste Yarışması 2009” Bürosuna elden teslim edilecek veya postayla ulaştırılmış olacaktır. Postadaki gecikmeler için Samsun İl Özel İdaresi sorumlu tutulamaz.

FİNAL YARIŞMASI
MADDE 8:
İkinci bölümde ön görüldüğü tarzda gerçekleştirilecek olan final yarışması, Samsun’da halk huzurunda, çeşitli ses ve saz sanatçılarının da katılımıyla yapılır. Ödül-Mansiyon alan eserlerin seslendirileceği bu etkinliğe davet edilecek besteci ve güfte şairlerinin ulaşım (otobüs) Samsun’daki konaklama ve ağırlama giderleri Samsun Valiliği tarafından karşılanacaktır.
SON HÜKÜM
MADDE 9:
Bu şartnamenin ana ilke esasları paralelinde özellikle yarışmaya katılacak eserlerin müzik kalitesine yönelik tedbir almaya ve bunun için gerektiğinde diğer özel veya ek şartnameler yazılmasına, işbu özel şartnamede hüküm bulunmayan hallerde, gerekli tedbirleri almaya Samsun İl Özel İdaresi yetkilidir.

YARIŞMA TAKVİMİ

MADDE 10:
• Eserlerin Samsun İl Özel İdaresi’ne son teslim tarihi; 25 Mart 2009 Çarşamba Mesai Saati bitimidir.
• Eserlerin Ön Seçici Kurul Üyelerine teslim tarihi; 02 Nisan 2009 Perşembe’dir.
• Ön Seçici Kurul ÜYELERİ, en geç 27 Nisan 2009 TARİHİNE KADAR, Samsun’da bir araya gelerek ödül ve mansiyona değer 10 eser ile (varsa) övgüye değer DİĞER eserleri tespit ederek, yürütme kuruluna bildireceklerdir.
 JÜRİ, ÖDÜL-MANSİYON VERİLMEKSİZİN, UYGUN BULACAĞI ESERLERE “JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ (PLAKET)” VEREBİLİR. BU ESERLER, FİNAL PROGRAMINDA HALK HUZURUNDA SESLENDİRİLEBİLİR.
• YARIŞMA VE ÖDÜL TÖRENİ, 19 Mayıs Etkinlikleri haftası içersinde, Final Jürisi ve Halk huzurunda yapılacak olup, bunun yeri ve saati ayrıca ilan edilecektir.

4

ÖDÜLLER
Birinci : 10.000 YTL ve Plaket
İkinci : 7.500 YTL ve Plaket
Üçüncü : 5.000 YTL ve Plaket
Mansiyonlar (7 Adet) : 2.500 YTL ve Plaket

Ek: (EK- 1) Taahhütname

MADDE 11: İrtibat Bilgileri ve Şartname Temini
-Samsun İl özel İdaresi Atakum / Samsun
-Telefon: 0 362 437 08 48-49 den 1057-1756 Ümmiye KARAÇELİK (Mesai Saatleri İçinde )
-E Posta :
www.ozelidare.gov.tr.
www.samsunkulturveturizm.gov.tr
samsunkultur.com
samsunturizm.com
www.mesam.org.tr.
Adresinden temin edilebilir.

Şartname ve başvuru dilekçesi örnekleri;
  5

(EK-1)

SAMSUN İL ÖZEL İDARESİNE
Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü
(Beste Yarışma Bürosuna)

Türk Sanat Müziği “Samsun 19 Mayıs Beste Yarışması- 2009” a gönderdiğim orijinal eser, bütünüyle kendime aittir. Daha önce hiçbir yarışmaya göndermediğimi, (BU HUSUSA AYKIRI DAVRANMAM DURUMUNDA YARIŞMA DIŞI TUTULACAĞIMI, PARA ÖDÜLÜ ALMIŞ OLMAM HALİNDE, ALDIĞIM PARAYI İADE EDECEĞİMİ), ESERİMİN hiçbir şekilde, hiçbir eserle bariz benzerlik taşımadığını, Türk Sanat Müziği “Samsun 19 Mayıs Beste Yarışması -2009” Özel Şartnamesi hükümlerini aynen kabul ve taahhüt ettiğimi arz ederim.

Adı Soyadı

İmzası

ŞARKININ RUMUZU :

BESTECİNİN ADI SOYADI :

BESTECİNİN İMZASI :

BESTECİNİN ADRESİ :

TELEFON NUMARALARI :

E-POSTA ADRESİ :

SÖZ YAZARININ ADI SOYADI :

SÖZ YAZARININ ADRESİ :

TELEFON NUMARALARI :
E-POSTA ADRESİ :

1 - AMASYA 5. ALTIN ELMA TÜRK SANAT MÜZİĞİ BESTE YARIŞMASI 2009

Amasya Valiliği tarafından düzenlenen 5. Altın Elma Türk Sanat Müziği Beste Yarışması başladı.

Amasya Valisi Celalettin Lekesiz, düzenlediği basın toplantısıyla 5. Altın Elma Türk Sanat Müziği Beste Yarışması’nın startını verdi.

Amasya’nın binlerce yıllık tarihsel yolculukta bağrından çok sayıda sanatçı ve sanat eseri çıkardığını ifade eden Vali Lekesiz, “Giriftzen Asım Bey, Nihal Erkutun, İrfan Özbakır, Sadün Aksüt, Kutlu Payaslı, Özgen Gürbüz, Mahmut Oğul, Turhan Taşan, Dr. Hüsamettin Olgun, Salih Korkmaz gibi ünlü bestekar ve güfte şairleri yetiştiren Amasya’da beste yarışması gibi nitelikli bir kültür organizasyonunun, Atatürk’ün ‘Temeli kültürdür’ diye tanımladığı Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolda en önemli kilometre taşlarından birisi olan Amasya’da yapılması ayrı bir anlam ve önem taşımaktadır.

Bu yarışmanın gerçekleştirilmesiyle hem tarih ve kültür kenti olan Amasya’nın tanıtımına katkı sağlamayı hem de Türk kültürüne ve onda çok müstesna bir yer tutan Türk müziğine hizmet etmeyi amaçlıyoruz.

Amasya Valiliği olarak ilimizin kültürel ve sanatsal yönlerini tanıtmak, bestecileri yeni eserler üretmeye teşvik etmek, böylece de Türk Sanat Müziği repertuarına yeni eserler kazandırmak amacıyla Altın Elma Türk Sanat Müziği Beste Yarışması’nı her yıl düzenlenmekteyiz. Daha önce dört defa tertip edilmiş ve sanat çevrelerince büyük ilgi ve takdir toplamış olan beste yarışmasının beşincisini, bu yıl daha büyük bir organizasyon ile gerçekleştirme arzusundayız” diye konuştu.

Kamuoyunun ve müzik camiasının yakından izlediği beste yarışmasının dördüncüsünün finalinin geçen yıl Haziran ayında Amasya Tamimi’nin imzalandığı Saraydüzü Kışlası Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildiğini belirten Vali Lekesiz, “Yarışmaya seçici kurul üyeleri, jüri üyeleri, Amasya Valiliği mensupları ve bunların birinci ve ikinci derece yakınları dışındaki herkes katılabilecektir. Yarışmaya katılacak eserlerin teslim tarihi en geç 24 Nisan 2009′dur.

Dereceye girenlerin tespiti ve ödül töreninin, finalist on eserin tanınmış sanatçılar tarafından halk huzurunda ve jüri önünde seslendirilmesiyle Haziran ayı içinde yapılması planlanmaktadır. Finale kalan eserlere, birincilik ödülü olarak 5 bin lira, ikincilik ödülü olarak 4 bin lira, üçüncülük ödülü olarak 3 bin lira ve mansiyon olarak yedi esere bin 500′er lira para ödülü verilecektir” şeklinde konuştu.
 Türk Sanat Müziği Repertuarına yeni eserler kazandırmak, bestecileri yeni eserler üretmeye
teşvik etmek amacıyla ‘5. Altın Elma Türk Sanat Müziği Beste Yarışması - 2009′ adıyla bir yarışma düzenlendi.

ÖDÜLLER

Yarışmaya katılmak isteyenlerin, eserlerini Valiliğe son teslim tarihi; 24.04.2009 iken, Ön Seçici Kurul en geç 15.05.2009 tarihinde ödül ve mansiyona değer 10 eser ile övgüye değer eserleri tespit ederek Amasya Valiliği’ne bildirilecek. Birinciye 5.000 TL, ikinciye 4.000 TL ve üçüncüye 3.000 TL ödül verilirken, mansiyonlar 7 adet 1.500 TL olarak belirlendi.

Amasya ‘5. Altın Elma Türk Sanat Müziği Beste Yarışması-2009’un amacı, Türk Sanat Müziği Repertuarında kullanılabilecek nitelikte yazılmış eserlerin seçimi olarak belirlendi.

ARANAN ŞARTLAR

Yarışmaya, Yarışma Seçici Kurul Üyeleri, Jüri Üyeleri, Amasya Valiliği Mensupları ve bunların birici ve ikinci derecede yalanlan dışındaki herkes katılabilir.

ÖN SEÇİCİ KURUL

Amasya ‘5. Altın Elma Türk Sanat Müziği Beste Yarışması’na katılmak üzere Amasya Valiliği’ne teslim edilen besteler arasından Türk Müziği Repertuarına girebilecek nitelikteki bestelerin seçimi amacıyla, Amasya Valiliği’nce bu konuda uzman olan kişiler arasından 5 kişilik bir ‘Ön Seçici Kurul’ oluşturulacak. Ön Seçici Kurul en az 3 üye ile toplanırken, kararlar salt çoğunlukla alınıp, oyların eşitliği halinde başkanın oyu iki oy sayılacak.
Kurulun çalışma yöntemi ve oylama usulü Ön Seçici Kurul tarafından toplantı öncesinde belirlenecek. Kurul tarafından bu konuda farklı bir yöntem belirlenmediği takdirde açık müzakere-değerlendirme, gizli oylama yöntemi uygulanır.

Ön Seçici Kurul, hazırlamış olduğu raporda, ‘ödül ve mansiyona değer’ toplam 10 eserle; bunun dışında ödül ve mansiyon verilmeksizin övgüye değer nitelikte gördüğü diğer eserleri belirtebilir. Bu tespitlerden sonra Ön Seçici Kurul’un görevi sona erer.

Ön Seçici Kurulca ödül ve mansiyona değer görülen 10 eserin derecelendirilmesi; Amasya Valiliği tarafından uygun görülecek bir tarzda teşkil edilecek bir jüri tarafından Amasya’da halk huzurunda gerçekleştirilecek bir yarışma ile yapılır. Para ödülleri yarışma sonrası verilecek olup, yarışma saati ve yeri ayrıca bildirilecektir. Ödül ve mansiyona değer görülmeyen eserler, üç ay içinde talep edildiği takdirde beste sahiplerine( karşı ödemeli olması koşuluyla) iade edilir.

ESERLERDE ARANACAK NİTELİKLER

Şarkı sözleri, Anayasanın dayandığı temel görüş ve ilkelerle; Cumhuriyetin niteliklerini benimsetici ve bu görüş ve ilkelere uygun düşünce tarzına, Türk toplumunun çağdaş uygarlık düzeyine erişmesi amacını güden Atatürk ilkeleri ve bu ilkelerin gerektirdiği dünya görüşüne, yaşam tarzına aykırı olamaz. Seçilen temaların moral yıkıcı, herhangi bir politik görüşü övücü veya yerici müstehcen, anlamsız olmaması ve ticarî bir amaç taşımaması gerekmektedir.

Yarışmaya gönderilecek eserler:

Türk Sanat Müziğinin melodi ve ritim özelliklerinden kaynaklanan yeni ve orijinal çalışmalar olacak.

Makam, usul ve form olarak yeni buluşlarla bestelenmişse, Türk Sanat Müziğinin bugünkü sistem ve kaidelerine ters düşmeyecek.

Türk Sanat Müziğinin asli karakterine uygun olacak, millî müzik zevkini geliştirici nitelikleri bulunacak.

Şarkı formunda ve küçük usullerle bestelenmiş günün anlayışına uygun olacak. (Bu usullerin hareketli mertebelerinin kullanılması tercih sebebidir.)

Makam, usul, anlatım ve prozodi yönlerinden uyumlu bir şekilde bestelenecek.

Daha önce hiçbir suretle yayınlanmamış olacak.

Tek sesli olarak bestelenecek.

Toplam olarak beş dakikayı geçmeyecek.

c)Eserler hiçbir şekilde başka bir eserle bariz benzerlikler taşımayacak.

KARŞILIKLI HAKLAR

Besteci ‘5. Altın Elma Türk Sanat Müziği Beste Yarışması 2009’ için gönderdiği eserlerini yarışma sonuçlanmadan önce hiçbir yerde ve hiçbir şekilde yayınlayamaz, yayınlatamaz.
Öngörülen ödül, teamüller doğrultusunda söz yazarları için % 40, besteciler için %60 ücreti kapsar, ancak besteci ve söz yazan arasında ücrete ilişkin olmak üzere yapılan sözleşmeler yarışma tertip komitesince de geçerli addedilir.

Amasya Valiliği ödül ve mansiyon alan eserlerin bestecilerine şarkı sözü yazarlarına ‘Telif Haklan Yasası’ndan doğan haklan saklı kalmak üzere aralarında yapılan anlaşmada belirtilecek süreyle yerel radyo ve televizyonlarda yayınlama, plak, band, kaset, cd vb materyal haline getirme, notasını basma, kitap haline getirme, yayın, eğitim ve kültür kurum ve kuruluşlarına gönderme konusunda öncelik hakkına sahiptir.

Besteciler eserin bütünüyle kendilerine ait olduğunu ve hiçbir şekilde ve hiçbir eserden ilham almadıklarını, bugüne kadar düzenlenen hiçbir yarışmaya göndermediklerini taahhüt edip ‘5. Altn Elma Türk Sanat Müziği Beste Yarışması 2009′; özel şartnamesini aynen kabul ettiklerini belirten yazılı ve imzalı (EK-1) belgeyi yarışma bürosuna vermekle yükümlüdürler.

ESER TESLİMİ, YARIŞMA TAKVİMİ, ÖDÜLLER ESER TESLİMİ

Yarışmaya her besteci en fazla 5 eserle katılabilecek. Eserlerin notaları 7′şer nüsha halinde;
temiz ve okunaklı yazılmış olacak, kurşun kalemle yazılmayacak, teksir ve fotokopi ile çoğaltılabilecek, nota yazısı, usul ve usul bölümleri: Aral-Ezgi-Uzdilek sistemine uygun olacak, nota üzerinde metronom hızı belirtilecek, nota üzerinde besteci ve söz yazan adı olmayacak, sadece rumuz yazılacak, besteciler her eser için en az 5 harften oluşan tek kelimelik ayrı birer rumuz kullanacaklar, şarkı sözleri 2 nüsha daktilo ile yazılacak, üzerinde yalnız o eser için seçilen rumuz bulunacak, besteciler, biri küçük ‘Kimlik Zarfı’; diğeri büyük ‘Evrak Zarfı’; olmak üzere 2 adet zarfı yarışma bürosuna elden veya posta yoluyla teslim edecekler, posta ile müracaatlarda, ilan edilen teslim süresinin son gün evrakın postaya değil, kurumumuza intikal tarihi olacak. Kimlik zarfı üzerine yalnız rumuz yazılacak, içinde: besteci ve söz yazarının adları, besteci ve söz yazarının adresi, varsa telefon numaraları, bestecinin bu yarışmanın şartlarını aynen kabul ettiğini belirten şartname eki belge imzalı olarak bulunacak.

Büyük evrak zarfı üzerine de rumuz yazılacak, içinde notlar ve şarkı sözleri bulunacak. Büyük evrak zarfı üzeri ve içeriğinde hiçbir şekilde kimlik bilgisi veya kimliği çağrıştırıcı yazı, işaret vb. bulunamaz. Besteciler birden fazla eserle yarışmaya katılıyorlarsa, her eser için, istenilen dokümanlar ayrı ayrı düzenlenecek.

Posta ile müracaat edildiğinde dış zarf üzerine de yalnız rumuz yazılabilecek, herhangi bir şekilde, nota ve şarkı sözleri üzerinde eser sahibinin yazılı olarak adı belirtilmiş veya

Yukarıdaki (b) fıkrasına aykırılık söz konusu ise bu şarkı değerlendirmeye alınmadan yarışma dışı tutulacak.

Eserler en geç 24 Nisan 2009 tarihi çalışma saati bitimine kadar ‘Amasya Valiliği-Amasya’ adresindeki ‘5. Altın Elma TSM Beste Yarışması 2009’ bürosuna elden teslim edilecek veya postayla ulaştırılmış olacak. Postadaki gecikmeler için Amasya Valiliği sorumlu tutulamayacak.

FİNAL YARIŞMASI

İkinci bölümde ön görüldüğü tarzda gerçekleştirilecek olan final yarışması, Amasya’da halk huzurunda, çeşitli ses ve saz sanatçılarının da katılımıyla yapılacak. Ödül-Mansiyon alan eserlerin seslendirileceği bu etkinliğe davet edilecek olan besteci ve güfte şairlerinin ulaşım (otobüs), Amasya’daki konaklama ve ağırlama giderleri yarışma komitesi tarafından karşılanacak.

Bu şartnamenin ana ilke ve esasları paralelinde özellikle yarışmaya katılacak eserlerin müzik kalitesine yönelik tedbir almaya ve bunun için gerektiğinde diğer özel veya ek şartnameler yazılmasına, iş bu özel şartnamede hüküm bulunmayan hallerde, gerekli tedbirleri almaya Amasya Valiliği yetkilidir.

YARIŞMA TAKVİMİ

Eserlerin son teslim tarihi; 24 Nisan 2009. Ön Seçici Kurul en geç 15 Mayıs 2009 tarihinde ödül ve mansiyona değer 10 eser ile övgüye değer eserleri tespit ederek Amasya Valiliğine bildirilecek. Halka açık yarışma ve ödül töreni jüri ve halk huzurunda yapılacak olup, bunun yeri ve saati ayrıca ilan edilecek.

ÖDÜLLER

Birinci : 5.000 TL
İkinci : 4.000 TL
Üçüncü : 3.000 TL
Mansiyonlar (7 Adet): 1.500 TL (her biri için)

***********************************************************+

2 - KADIKÖY BELEDİYESİ 9. TÜRK SANAT MÜZİĞİ BESTE YARIŞMASI
SON TESLİM: 11 MAYIS,
YARIŞMA : 12 HAZİRAN
 http://yeni.kadikoy.bel.tr/4.pdf

**********************************************************+

3 - YOZGAT VALİLİĞİ
SÜRMELİ FESTİVALİ
TÜRK SANAT MÜZİĞİ ŞARKI YARIŞMASI - 2009

BİRİNCİ BÖLÜM

GENEL HÜKÜMLER

GİRİŞ

MADDE 1: Yozgat’ ta her yıl yapılan Sürmeli festivali etkinlikleri çerçevesinde Türk Sanat Müziği dalında şarkı yarışması düzenlenmiştir.Yarışmaya gösterilecek ilgi yarışmanın gelecek yıllarda da“Sürmeli etkinlikleri haftası içerisinde geleneksel olarak düzenlenmesini sağlayacaktır.
Bu düzenleme “Yozgat Sürmeli Festivali Türk Sanat Müziği Şarkı Yarışması-2009 Özel Şartnamesi’’ hükümlerine göre gerçekleştirilir.

AMAÇ

MADDE 2: Yozgat Sürmeli Festivali Türk Sanat Müziği Şarkı yarışması’nın amacı; Türk Sanat Müziği Repertuarında kullanılacak nitelikte BESTELENMİŞ eserlerin seçimini yaparken Yozgat’ ın Kültür Mirasımız içindeki yerinin canlı tutulmasını sağlamaktır.

YARIŞMAYA KATILACAKLARDA ARANAN ŞARTLAR

MADDE 3: Yarışmaya, Yarışma Seçici Kurul Üyeleri, Jüri Üyeleri, Yozgat Valiliği Mensupları ve bunların birinci ve ikinci derece yakınları dışında herkes katılabilir.

İKİNCİ BÖLÜM

ÖN SEÇİCİ KURUL

MADDE 4: Yozgat Sürmeli festivali Türk Sanat Müziği Şarkı yarışmasına katılmak üzere Yozgat Valiliğine teslim edilen şarkılar arasından Türk Sanat Müziği repertuarına girebilecek nitelikteki (BESTELENMİŞ) eserlerin seçimi amacıyla, Yozgat Valiliğince bu konuda uzman olan kişiler arasından 5 kişilik bir “Ön Seçici Kurul” oluşturulur.

• Ön Seçici Kurul Üyelerinin her biri, yarışmaya gönderilen eserlerin tümü arasından, kendi deneyimleri çerçevesinde BAŞARILI BULDUKLARI 20 eseri seçtikten sonra 15 - 25 Haziran 2009 tarihleri arasında kendilerince tespit edilecek bir günde, Yozgat’ta ilk toplantılarını müştereken yaparlar.
• Beş jüri üyesinin tercihlerini oluşturan TOPLAM 100 eser, müştereken yapılacak toplantıda karşılaştırılır. Eşleşenler, finale kalacak olan 10 eseri tamamlıyorsa final şarkıları oy birliği ile seçilmiş olur. Eşleşenlerin sayısı 10 eserden az ise; eşleşenlerin dışındaki tüm eserler teker teker icra edilerek ve oy birliği ile sayı 10’a tamamlanır. Şayet eşleşenler 10 taneden fazla ise, eşleşen tüm eserler icra edilerek bu kere oy çokluğu ile sayı 10’a indirilir. Eşit oy halinde başkanın oyu çift oy olarak değerlendirilir.
• Ön Seçici Kurul toplantı takvimini kendi belirler.
• Ön Seçici Kurul’un oylaması açık müzakere-değerlendirme şeklinde yapılır.

• Ön Seçici Kurul, hazırlamış olduğu raporda, “ödül ve mansiyona değer” toplam 10 eserle; bunun dışında ödül ve mansiyon verilmeksizin övgüye değer nitelikte gördüğü diğer eserleri belirtebilir. “JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ(PLAKET)”. Bu tespitlerden sonra Ön Seçici Kurul’un görevi sona erer.
• Ön Seçici Kurul Üyeleri, doğal olarak Final Jürisinin içersinde de yer alırlar.
• Ön Seçici Kurulca ödül ve mansiyona değer görülen 10 eserin derecelendirilmesi; Yozgat Valiliği tarafından uygun görülecek bir tarzda teşkil edilecek Final Jürisi tarafından Yozgat’ ta halk huzurunda gerçekleştirilecek bir yarışma ile yapılır.
• Para ödülleri, yarışma sonrası, bestekâr ve güfte şairlerine ayrı ayrı ödenir.
• Yarışmaya gönderilen eserler iade edilmez.
• Yarışma saati ve yeri ayrıca bildirilecektir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

ESERLERDE ARANACAK NİTELİKLER

MADDE 5:
A) Şarkı sözleri, Anayasanın dayandığı temel görüş ve ilkelerle; Cumhuriyetin niteliklerini benimsetici ve bu görüş ve ilkelere uygun düşünce tarzına, Türk toplumunun çağdaş uygarlık düzeyine erişmesi amacını güden Atatürk ilkeleri ve bu ilkelerin dünya görüşüne, yaşam tarzına aykırı olamaz. ARGO, KABA TABİR VE KELİMELER KULLANILAMAZ. Seçilen temaların moral yıkıcı, herhangi bir politik görüşü övücü veya yerici müstehcen, anlamsız olmaması ve ticarî bir amaç taşımaması gerekmektedir.
B) Yarışmaya gönderilecek eserler:
• Türk Sanat Müziğinin melodi ve ritim özelliklerinden kaynaklanan yeni ve orijinal çalışmalar olacaktır.
• Makam, usul ve form olarak yeni buluşlarla bestelenmişse, Türk Sanat Müziğinin bugünkü sistem ve kaidelerine ters düşmeyecektir.
• Türk Sanat Müziğinin asli karakterine uygun olacak, millî müzik zevkini geliştirici nitelikleri bulunacaktır.
• Şarkı formunda ve küçük usullerde bestelenmiş, günün anlayışına uygun olacaktır. (Bu usullerin hareketli mertebelerinin kullanılması tercih sebebidir.)
• Makam, usul, anlatım ve prozodi yönlerinden uyumlu bir şekilde bestelenecektir.
• Daha önce hiçbir suretle yayınlanmamış olacaktır.
• Tek sesli olarak bestelenecektir.
• ESERLER toplam olarak 6 dakikayı geçmeyecektir.
• Eserler, hiçbir şekilde başka bir eserle bariz benzerlik taşımayacaktır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

KARŞILIKLI HAKLAR

MADDE 6:
1) Besteci, Yozgat Sürmeli festivali Türk Sanat Müziği Şarkı yarışması 2009” için gönderdiği eserlerini yarışma sonuçlanmadan önce hiçbir yerde ve hiçbir şekilde yayınlayamaz, yayınlatamaz.

2) Ön görülen ödül, teamüller doğrultusunda söz yazarları için %40, bestekârlar için %60 ücreti kapsar. Ancak, Bestekâr ve Söz Yazarı arasında ücrete ilişkin olmak üzere yapılan sözleşmeler varsa, bu sözleşmeler yarışma tertip komitesince de geçerli addedilir.
3) Yozgat Valiliği; ödül ve mansiyon alan eserin bestecilerine ve şarkı sözü yazarlarına “Telif Hakları Yasası” ndan doğan hakları saklı kalmak üzere, aralarında yapılan anlaşmada belirtilecek süreyle yerel radyo ve televizyonlarda yayınlama, plak, band, kaset cd ve benzeri ses taşıyıcılar haline getirme, notasını basma, kitap haline getirme, yayın, eğitim ve kültür kurum ve kuruluşlarına gönderme konusunda öncelik hakkına sahiptir.
4) Besteciler; eserin bütünüyle kendilerine ait olduğunu ve hiçbir şekilde ve hiçbir eserden ilham almadıklarını taahhüt edip, Yozgat Sürmeli Festivali Türk Sanat Müziği Şarkı yarışması 2009 özel şartnamesini aynen kabul ettiklerini belirten yazılı ve imzalı (EK- 1) belgeyi yarışma bürosuna vermekle yükümlüdürler.
 5) BESTECİLER, BU YARIŞMAYA GÖNDERDİKLERİ ESERLERİNİ, BAŞKA HİÇBİR YARIŞMAYA GÖNDEREMEZLER. BU HUSUS TESBİT EDİLDİĞİNDE, HANGİ AŞAMADA OLURSA OLSUN, ESER-ESERLER YARIŞMA DIŞI BIRAKILIR, HERHANGİ BİR PARA ÖDÜLÜ KENDİSİNE ÖDENMİŞSE, VERİLEN PARA İSTİRDAT EDİLİR. (GERİ ALINIR)

BEŞİNCİ BÖLÜM

ESER TESLİMİ, YARIŞMA TAKVİMİ, ÖDÜLLER

ESER TESLİMİ

MADDE 7:

1) Yarışmaya her besteci en fazla 3 eserle katılabilir
2) Eserlerin notaları 7’şer nüsha halinde;
• Temiz ve okunaklı yazılmış olacaktır.
• Kurşun kalemle yazılmayacaktır.
• Teksir ve fotokopi ile çoğaltılabilecektir.
• Nota yazısı, usul ve bölümleri; AREL-EZGİ-UZDİLEK sistemine uygun olacaktır.
• Nota üzerinde besteci, söz yazarı adı olmayacak, sadece rumuz yazılacaktır.
• Nota üzerinde eserin makamı ve usulü belirtilecektir.
3) Besteciler her eser için beş harf ve beş rakamdan oluşan bir rumuz kullanacaklardır. (Örnek: GFUDE- 98537) Böylece rumuzlarda mükerrerlik önlenmiş olacaktır.
4) Şarkı sözleri 7 nüsha olarak daktilo veya bilgisayarla yazılacak, üzerinde o eser için seçilen rumuz kullanılacaktır.
5) Besteciler, biri küçük “KİMLİK ZARFI”, diğeri büyük “EVRAK ZARFI” olmak üzere 2 adet zarfı yarışma bürosuna elden veya posta yoluyla teslim edeceklerdir. Posta ile yapılan müracaatlarda, ilan edilen teslim süresinin son günü evrakın postaya değil, kurumumuza teslim tarihidir.
A) “KİMLİK ZARFI” üzerine yalnız rumuz yazılacak, içinde;
• Besteci ve söz yazarlarının adları,
• Bestecinin adresi, telefon numarası, varsa mail adresi,
• Söz yazarının adresi, telefon numarası, varsa mail adresi,
• Bestecinin bu yarışmanın şartnamesini aynen kabul ettiğini belirten şartname eki
(EK- 1) belge imzalı olarak bulunacaktır.
B) Büyük “EVRAK ZARFI” üzerine de rumuz yazılacak, içinde notalar ve şarkı sözleri bulunacaktır. Büyük evrak zarfı üzerinde ve içeriğinde hiçbir şekilde kimlik bilgisi veya kimliği çağrıştırıcı yazı, işaret vb. bulunamaz.
C) Besteciler birden fazla eserle yarışmaya katılıyorlarsa, her eser için, istenilen evraklar ayrı ayrı düzenlenecektir.
D) Posta ile müracaat edildiğinde de dış zarf üzerinde yalnız rumuz yazılabilecektir.
E) Herhangi bir şekilde, nota ve şarkı sözleri üzerinde eser sahibinin yazılı olarak adı belirtilmiş veya nota üzerinde şarkının makam ve usulü yazılmamış ise veya yukarıdaki (B) fıkrasına aykırılık söz konusu ise bu şarkı değerlendirmeye alınmadan yarışma dışı tutulacaktır.
F) Eserlerin son teslim tarihi 15 Mayıs 2009/Cuma günü mesai saati bitimine kadar “Yozgat Valiliği-YOZGAT” adresindeki “Yozgat Sürmeli Festivali Türk Sanat Müziği Şarkı yarışması 2009” Bürosuna elden teslim edilecek veya postayla ulaştırılmış olacaktır. Postadaki gecikmeler için Yozgat Valiliği sorumlu tutulamaz.

FİNAL YARIŞMASI

MADDE 8:

İkinci bölümde ön görüldüğü tarzda gerçekleştirilecek olan final yarışması, Yozgat’ ta halk huzurunda, çeşitli ses ve saz sanatçılarının da katılımıyla yapılır. Ödül-Mansiyon alan eserlerin seslendirileceği bu etkinliğe davet edilecek besteci ve güfte şairlerinin ulaşım (otobüs vb), Yozgat’taki konaklama ve ağırlama giderleri yarışma komitesi tarafından karşılanacaktır.

SON HÜKÜM

MADDE 9:

Bu şartnamenin ana ilke esasları paralelinde özellikle yarışmaya katılacak eserlerin müzik kalitesine yönelik tedbir almaya ve bunun için gerektiğinde diğer özel veya ek şartnameler yazılmasına, işbu özel şartnamede hüküm bulunmayan hallerde, gerekli tedbirleri almaya Yozgat Valiliği yetkilidir.

YARIŞMA TAKVİMİ

MADDE 10:

• Eserlerin Yozgat Valiliğine son teslim tarihi; 15 Mayıs 2009 Cuma mesai saati bitimidir.
• Eserlerin Ön Seçici Kurul Üyelerine teslim tarihi; 01 Haziran 2009 Pazartesi’dir.
• Ön Seçici Kurul ÜYELERİ, en geç 15 Haziran 2009 TARİHİNE KADAR, Yozgat’ta bir araya gelerek ödül ve mansiyona değer 10 eser ile (varsa) övgüye değer DİĞER eserleri tespit ederek, Yozgat Valiliğine bildireceklerdir. JÜRİ, ÖDÜL-MANSİYON VERİLMEKSİZİN, UYGUN BULACAĞI BİR ESERE “JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ (PLAKET)” VEREBİLİR. BU ESER, FİNAL PROGRAMINDA HALK HUZURUNDA SESLENDİRİLEBİLİR.
• YARIŞMA VE ÖDÜL TÖRENİ, Yozgat Sürmeli Festivali Etkinlikleri haftası içersinde, Final Jürisi ve Halk huzurunda yapılacak olup, bunun yeri ve saati ayrıca ilan edilecektir.

ÖDÜLLER
Birinci : 5.000 YTL ve PLAKET
İkinci : 4.000 YTL ve PLAKET
Üçüncü : 3.000 YTL ve PLAKET
Mansiyonlar (7 Adet) :1.500 YTL ve PLAKET

Ek: (EK- 1) Taahhütname

NOT:
Şartname ve başvuru dilekçesi örnekleri;

www.yozgat.gov.tr

İRTİBAT BİLGİLERİ VE ESERLERİN
TESLİM EDİLECEĞİ ADRES:
Yozgat Sürmeli Festivali
Türk Sanat Müziği Şarkı Yarışması-2009
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü – Yozgat
Telefon : 0.354.2128296

Görevliler :
Hikmet TANGÜCÜ
Zehra Şahin UYAR

(EK- 1) TAAHHÜTNAME

YOZGAT VALİLİĞİ’NE
YOZGAT

Yozgat Sürmeli festivali Türk Sanat Müziği Şarkı yarışması 2009 gönderdiğim eser, bütünüyle kendime aittir. Daha önce hiçbir yarışmaya göndermediğimi, (BU HUSUSA AYKIRI DAVRANMAM DURUMUNDA YARIŞMA DIŞI TUTULACAĞIMI, PARA ÖDÜLÜ ALMIŞ OLMAM HALİNDE, ALDIĞIM PARAYI İADE EDECEĞİMİ), ESERİMİN hiçbir şekilde, hiçbir eserle bariz benzerlik taşımadığını, Yozgat Sürmeli festivali Türk Sanat Müziği Şarkı yarışması 2009 özel şartnamesini aynen kabul ve taahhüt ettiğimi arz ederim.

Saygılarımla,

Adı-Soyadı
İmza

ŞARKININ RUMUZU :
BESTECİNİN ADI-SOYADI :
BESTECİNİN İMZASI :

BESTECİNİN ADRESİ :

TELEFON NUMARALARI :
MAIL ADRESİ :

SÖZ YAZARININ ADI-SOYADI:
SÖZ YAZARININ ADRESİ :

TELEFON NUMARALARI :
MAIL ADRESİ :




Hoşgeldiniz