Erzurum Atatürk Üniversitesi’nden A.Yavaşça’ya Fahri Doktora…


Toplam Okunma: 3878 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:10
Kategori: Toplum ve Müzik

Erzurum Atatürk Üniversitesi (A.Ü.) Türk Sanat Musikisi bestekârı Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça’ya ”Fahri Doktora” unvanı verdi. Türk Sanat Musikisi’ne yapmış olduğu olağanüstü katkılardan dolayı Müzik Bilimleri alanında verilen Onursal Bilim Doktorası unvanı ile ilgili Fahri Doktor Beratının takdim edildiği tören 14 Mart 2009 ‘da Erzurum Atatürk Üniversitesi Rektörlük Kültür Merkezi A Salonunda yapıldı.

A.Ü. Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, rektörlük binasında düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Atatürk Üniversitesi Senatosu’nun 6 Şubat tarihinde aldığı kararla Türk musikisine yaptığı katkılardan dolayı Müzik Bilimleri dalında Yavaşça’ya fahri doktora verilmesinin kararlaştırıldığını belirtti.

Ulusların kültürlerinin oluşmasında müziğin önemine dikkati çeken Prof. Dr. Koçak, ”Türk musikisi de dünyanın en zengin ve köklü müziklerinden biridir” dedi. Rektör Koçak, tıp doktoru da olan Yavaşça için Tıp bayramında tören düzenlenmesinin ayrı önemi olduğunu söyledi.

Rektör Prof. Dr. Koçak tarafından cübbe giydirilen ve diploması verilen Yavaşça, yaşadığı mutluluğu dile getirerek, Türk Musikisi’nin 1200 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu anlattı. Erzurum’da ilk defa geldiğini dile getiren Yavaşça, ”1200 yıllık Türk musikisi, kültürümüzün en önemli bölümüdür” dedi.

Törende daha sonra TRT İstanbul Radyosu saz sanatçıları tarafından Yavaşça’nın eserleri seslendirildi.

2008 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça’ya yıllarca çalıştığı İstanbul Teknik Üniversitesi de geçtiğimiz Şubat ayında Fahri Doktora Unvanı takdim etmişti.

İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nın kurucu üyeleri arasında olması, kuruculuğuyla birlikte sanat ve bilimin ilerlemesine, çalışmalarıyla ise yurt kalkınmasında ülkenin sosyal, kültürel ve sanatsal alanda gelişmesine katkıda bulunması nedeniyle verilen Fahri Doktora beratını Yavaşça’ya, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin takdim etmişti.




Hoşgeldiniz