Müzik Birlikleri 4,7 Milyonluk Te’lif Sözü Aldı…


Toplam Okunma: 4186 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 21:59
Kategori: Basından

Müzik meslek birliklerinin, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu(TMSF) ve otelcilerle uzun süredir devam eden telif tartışmaları, tatlıya bağlandı…Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği(MESAM) Başkanı Ali Rıza Binboğa, “Sayın Ertürk, geçen günlerde yönelttiği suçlamalardan dolayı bizden özür diledi. Biz de dava açmaktan vazgeçtik. Herkes bilinçleniyor. İlk etapta 800 bin YTL, daha sonra ise 3 milyon 900 YTL`lik ödeme sözü aldık” dedi.

Müzik meslek birliklerinin, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu(TMSF) ve otelcilerle uzun süredir devam eden telif tartışmaları, tatlıya bağlandı. TMSF Başkanı Ahmet Ertürk tarafından, “haksız kazanç sağlamakla” suçlanan birlikler, hem Ertürk`ü ikna etti hem de Ertürk`ten TMSF bünyesindeki kanallardan dolayı 4 milyon 700 bin YTL`lik telif sözü aldı. Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği(MESAM) Başkanı Ali Rıza Binboğa, “Sayın Ertürk, geçen günlerde yönelttiği suçlamalardan dolayı bizden özür diledi. Biz de dava açmaktan vazgeçtik. Herkes bilinçleniyor. İlk etapta 800 bin YTL, daha sonra ise 3 milyon 900 YTL`lik ödeme sözü aldık” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise, telif hakları konusunda Avrupa Birliği(AB) standartlarına uygun yasal düzenlemelerin yapıldığına işaret ederek, “Sıra uygulamaya gelmişti. Bu tartışmanın bakanlığımın 7`nci ayında sonuçlanıyor olması, benim için inanılmaz bir armağandır” diye konuştu.

Yıllık 5 milyon YTL ödeme…
Türkiye Otelciler Federasyonu(TÜROFED) ile otellerde çalınan müziklerin telif haklarıyla ilgili, 8 yıl süren çabaların ardından, dün İstanbul`da Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay`ın da katıldığı bir törenle, “İşbirliği ve İyi Niyet Protokolü” imzalandı. TÜROFED ile Müzik Eserleri Sahipleri Grubu Meslek Birliği(MSG), Türkiye Musiki Eserleri Sahipleri Meslek Birliği(MESAM), Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜ-YAP) ile Müzik Yorumcuları Meslek Birliği(MUYOR-BİR) arasında hazırlanan protokole göre, birlikler önümüzdeki yıl sadece otelcilerden 5 milyon YTL telif toplayacak.

TÜROFED Başkanı Ahmet Barut da telif hakları konusunun, yıllardır büyük çaba gösterilmesine karşın ortak çözüm üretilemeyen bir sorun olarak durduğuna işaret ederek, şöyle konuştu: “Sanata ve sanatçı emeğine, fikri mülkiyete, konaklama sektörü olarak sonuna kadar saygılıyız. Diğer sektörlere de öncü olmak istiyoruz.”

Ertürk de telif savaşçısı…
Fortune Dergisi`nin mart sayısında telif dernekleriyle ilgili açıklamalarda bulunan TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, müzik meslek birliklerini, “haksız kazanç sağlamakla” suçlamış, 3 derneğin “eşkıyalık düzeni” kurarak, ciddi boyutlarda telif topladığını ve bu telifleri sanatçılara ödemediğini ileri sürmüştü. Bunun üzerine harekete geçen birlikler, Ertürk hakkında dava açma kararı almış ve açıklamayı gazete ilanlarıyla da protesto etmişti. Ancak geçen günlerde Ahmet Ertürk`ün kendilerini yemeğe davet ettiğini ve konuyu tatlıya bağladıklarını açıklayan Binboğa, “Kendisinin pişman olduğunu ve yanlış anlaşıldığını söyledi. Davadan vazgeçtik, çünkü artık Sayın Ertürk`te bir telif savaşçısı” dedi. TÜROFED`in kendilerine 150 bin odayı garantilediğini dile getiren Ali Rıza Binboğa, “Bu anlaşma Türkiye`nin en büyük telif anlaşmasıdır. Telif yaşamının miladıdır” diye konuştu.

Protokolde ne var?..
* TÜROFED üyeleri, telif haklarından yüzde 50 indirimli yararlanacak.
* 5 yıldızlı bir otel, oda başına 45 YTL ödeyecek. 4 yıldızlı otelde bu rakam yüzde 10, üç yıldızlı otelde ise yüzde 20 inecek.
* Yapılan anlaşmadan TÜROFED üyesi olmayanlar yararlanamayacak.
* Geçen yıllarda haklarında dava açılan oteller, yüzde 10 fazla ödeyerek davalardan kurtulacak.
* Yeni açılacak otellerden de Kültür Bakanlığı`nın yayınlayacağı bir genelge doğrultusunda meslek birlikleri ile lisans sözleşmesi şartı aranacak.

2008`de hangi otel, ne kadar ödeyecek
Tesis Lisans bedeli* (YTL+KDV)
5 Yıldız 45,00
4 Yıldız 31,50
3 Yıldız 22,05
2 Yıldız 15,44
1 Yıldız 10,80
____________________
* Oda başına ücret Referans
_________________________________
2008-03-27 www.ekonews.com http://www.ekonews.com




Hoşgeldiniz