Üniversitelere Ayrılan “Gelişim Ödeneği” Projesi’nde Müzik/folklor Araştırmalarına Pay Düşer mi?.. Y.Doç.Dr. Göktan Ay


Toplam Okunma: 4714 | En Son Okunma: 08.05.2024 - 11:32
Kategori: Fikir Yazıları

YÖK büyük bölümü Doğu ve Güneydoğu’da kurulan 41 yeni üniversiteyi kalkındıracak, çok kapsamlı “Gelişim Ödeneği” adlı proje çerçevesinde, yeni kurulan küçük üniversitelere 2010 yılından itibaren, pozitif ayrımcılık uygulayacak.* Bu üniversitelerin 2010 yılı bütçeleri, yüzde 100 ile yüzde 500 arasında değişen oranlarda artırılacak. Hükümet tarafından da desteklendiği belirtilen proje, önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu’na sunulmak üzere MEB’na gönderilecek…

Proje taslağına göre;
Kaynak aktarımı, Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinin bütçelerinden yapılacak kesintiler ile sağlanacak. Büyük üniversitelerin 2010 yılı bütçe artırımı, düşük katsayı üzerinden yapılacak. 41 yeni üniversiteye ise en yüksek katsayı üzerinden artırım uygulanacak. Ayrıca bütçe payının yanı sıra “Gelişim Ödeneği” adı altında ek kaynaklar da aktarılacak. Böylece 2010 yılı bütçe artışı, yüzde 100 ile yüzde 500 arasındaki oranlarda değişecek. Bu üniversitelerin fiziki altyapı eksikliklerinin tamamlanmasında, belediye ve il özel idarelerinden de destek istenecek. Üniversite ödenekleri ise ağırlıklı olarak araştırmalara aktarılacak.

41 yeni üniversitenin akademik kadro eksiği de giderilecek. Büyük üniversitelerde çalışan Arş.Gör.nin akademik kadrolara geçişinde yeni kurulan üniversitelerde açılan kadrolar tahsis edilecek. Büyük üniversitelerde Arş.Gör. için kısıtlı sayıda kadro açılacak, yeni kurulan üniversitelerde ise kadro sayısı yüksek tutulacak. (ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi, Ankara, Marmara, İstanbul, Hacettepe gibi üniversitelerde Arş.Gör olanların, Doğu ve Güneydoğu’daki üniversitelere yönlendirilmesi düşünülüyor)

“Avrupa’da uygulanan üniversiteler arası öğrenci değişim programı Erasmus, Türkiye’ye uyarlanıyor. ‘Farabi’ adı verilen program kapsamında üniversiteler öğrenci ve hoca değişimi yapacak.Öğretim üyeleri, yeni kurulan üniversitelerde ders verirse ekstra ücret alacak. Mesela Ankara’dan Hakkari’ye gidecek profesöre 5 bin YTL civarında ek ders ücreti verilecek. Böylece öğretim üyesinin 3 bin YTL’lik maaşı 8 bin YTL’ye çıkabilecek. Değişim, 2009-2010 eğitim-öğretim yılında başlayacak.YÖK Genel Kurulu’nda kabul edilen Farabi Değişim Programı, üniversite sistemine önemli bir yenilik getiriyor. Devlet ve vakıf üniversiteleri ile birlikte askerî yükseköğretim kurumları ile polis teşkilatına bağlı yükseköğretim kurumlarını da kapsıyor. Bu kapsamda isteyen öğrenci kendi okulunun dışında başka bir üniversitede eğitim alabilecek. Öğretim üyeleri de farklı kurumlarda ders verebilecek. Öğrencilerin daha çok Doğu illerinden batıya gelmesi beklenirken, öğretim elemanlarının bunun tersini yapması öngörülüyor.

Not ortalaması 4 üzerinden 2 olanların tercih edileceği programda, öğrenci başarısı teşvik edilmiş olacak. Uygulamanın rağbet görmesi için değişime katılacak öğrenci ve hocalara ekstra ücret ödenecek. Öğrenciye 270-540 YTL arasında burs verilecek. Bir üniversitede kadrolu iken yeni kurulan bir üniversitede ders verecek hocanın ek dersleri 10′la çarpılacak. Ankara’daki bir profesör Hakkari ya da başka bir üniversitede bir veya iki dönem ders verirse 3 bin YTL’lik maaşının dışında ilave 5 bin YTL civarında ücret alacak.Programa Yunus Emre, Mevlânâ veya Ulusal Değişim Programı gibi isimler konulması tartışılırken, YÖK Genel Kurulu, Farabi isminde uzlaştı. Bu adı teklif eden üye Halis Ayhan, Farabi’nin yurtdışında en fazla tanınan filozoflardan olduğunu söylüyor. Değişim programına uygun olarak ‘çok gezmiş’ bir isim olan ünlü filozofun dünya kültüründe Aristo’dan sonra insanlık kültürünün ikinci öğretmeni olarak tanındığını da belirtiyor.”**

YÖK, ayrıca kendi kaynaklarından yaklaşık 2 bin öğrenciyi de doktora için yurtdışına gönderecek. Bu öğrenciler, öncelikli olarak Doğu ve Güneydoğu’da olmak üzere yeni kurulan üniversitelerde yüksek lisans yapmış olanlardan seçilecek. Başarılı olup dönenler, yeni üniversitelerde Arş.Gör olarak yetiştirilecek. İlk grubunun, 2009 yılı içinde gönderilmesi planlanıyor.
Emekli olan öğretim üyelerinden de yeni kurulan üniversitelerde ders vermelerini isteyecek. Ulusal Değişim Programı (UDEP) ile de profesörler yeni üniversitelere giderek misafir öğretim üyesi olarak dersler verecek.

Yeni üniversiteler ile birlikte bölge de aynı hız ve oranda gelişecek. Geliştirme Ödeneği yeni kurulan üniversiteler için daha yüksek olmak üzere saptanacak ve Milli Eğitim Bakanlığı’na teklif edilecek. UDEP çerçevesinde de yeni açılan üniversitelerimize öncelik verilecektir. Bu teşviklerle, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki üniversitelerin öğretim elemanları için cazip hale gelmesi sağlanacak.

İyi bir uygulama ile kısa zamanda bir çok sorunu ortadan kaldıracak ve üniversitelerin/bölgenin, dolayısı ile ülkenin kalkınmasında, sanat/kültür araştırmalarının/derlemelerinin artmasında önemli rol oynayacak bu kararların, siyasi bir kesintiye/kazaya kurban gitmemesi, Rektörler ve idareciler tarafından takibinin iyi yapılması ve sonuçlanması en büyük arzumuzdur. Bu konuda sanat/kültür/müzik alanında görevli öğretim elemanlarına da “hazırlayacakları projeler ile” önemli görevler düşmektedir.
Biz böyle olumlu kararların destekçisi ve takipçisi olmaya devam edeceğiz….
_______________________
*Güneydoğu’da kurulan 41 yeni üniversiteye, pozitif ayrımcılık uygulanacak, Akşam/Sabah, 09.12.2008
** Asalıoğlu, İbrahim; Hakkari’de ders verecek hoca 5 bin YTL ekstra ücret alacak, Zaman Gazetesi, 26.12.2008




Hoşgeldiniz