“Kanun ve Piyano” Haçadur Avedisyan’ın Eserleri…


Toplam Okunma: 5739 | En Son Okunma: 24.04.2024 - 09:25
Kategori: Konserler

Türk çalgılarının çoksesli müzikte kullanılması düşüncesini Hasan Ferit Alnar(1906-1978) 1950’lerde uygulamış, dünyanın ilk Kanun Konçertosu’nu bestelemiş ve seslendirmişti…CD, H.F.Alnar’dan sonra dünyanın 2. Kanun Konçertosu’nu besteliyen Ermeni Besteci Haçadur Avedisyan’ın Kanun Konçertosu’na ait idi… İşte bu öykünün ilk aktif yansıması: 06 Nisan Pazartesi saat 20:30… İstanbul Bahariye/Nazım Hikmet Kültür Merkezi / Ruhi Su Salonu…

Türk çalgılarının çoksesli müzikte kullanılması düşüncesini Hasan Ferit Alnar 1950’lerde uygulamış, dünyanın ilk Kanun Konçertosu’nu bestelemiş ve seslendirmişti. O’ndan sonra eserin seslendirilmesi için 1980’li yıllar ve Ruhi Ayangil beklenecekti. Ardından ise Tahir Aydoğdu ve Halil Altınköprü geldi…

Geçenlerde keman sanatçımız İTÜ TMDK Müdürü Sn. Prof.Dr. Cihat Aşkın ile makam odasında ünlü bestecimiz Sn. Erol Sayan’ın da bulunduğu sohbet anında masasındaki bir CD kapağını görünce hem şaşırdım, hem sevindim. Çünkü ismini bildiğim, yıllarca merak ettiğim ama kendisini görmediğim bir varlık gibi karşımda duruyordu.

CD, H.F.Alnar’dan sonra dünyanın 2. Kanun Konçertosu’nu besteliyen Ermeni Besteci Haçadur Avedisyan’ın Kanun konçertosuna ait idi. Cihat Aşkın CD’yi Ermenistan’dan getirmişti.

O sırada yanımızda bestecimiz Erol Sayan da bulunuyordu ki, bize 1974’de Ermenistan’a gittiğinde o zamanlar 70’li yaşlarında olan bir Ermeni müzisyenin, İstanbul’dan göç ettiğini ve Ermenistan’a ilk kez olarak kanunu Türkiye’den getirdiğini kendisine anlattığından söz etti.

Kanun Konçertomuz hususu daha da ilginç bir hal almaya başlamıştı…

Kültürel birlikteliğin çoksesli müzik sanatımıza yansıması öyküsünün başlangıcı yazılıyordu sanki.

İşte bu öykünün ilk aktif yansımalarını görüyoruz. Ve bu eserlerin yani iki kanun konçertosunun iki ülke arasındaki kültürel etkileşim yansımalarını merakla bekliyoruz…

İşte ilk yansıması:

06 NİSAN Pazartesi 20:30 Nazım Hikmet Kültür Merkezi / Ruhi Su Salonu

“KANUN VE PİYANO”

Haçatur Avetisyan’ın Eserleri

Esra Berkman (Kanun)
Ayca Daştan (Piyano)

Avetisyan’ın kanun için yazdığı eserlerin incelemesinde, eserlerini üç değişik tarzda oluşturduğu görülmektedir; bu eserler, orijinal kanun eserleri, halk müziği ve geleneksel malzemelerin kanuna transkripsiyonu ve Ermeni ve Batılı bestecilerin eserlerinin kanun için transkripsiyonu şeklindedir.

Bu konserde, Avetisyan’ın kanun ve piyano için yazdığı ve sözü edilen üç besteleme tekniğine de örnek olabilecek eserler seslendirilecektir.
 H. Avetisyan, S. Barhudarhan, Kr. Hahinyan, Komitas, A. Haçaturyan, E. Grieg, Tenigü gibi bestecilerin yanı sıra anonim bir Ukrayna halk ezgisinin de yer aldığı konserde kanunu Esra Berkman, piyanoyu Ayca Daştan icra ediyorlar.

REPERTUAR

1.Konser Etüdü
H. Avetisyan

2.Scherzo
H. Avetisyan

3. Doğu Dansı*
S. Barhudarhan

4.Avcıların Dansı*
Kr. Hahinyan

5. Kele Kele*
Komitas

6. Habrban*
Komitas

7. Çınar Gibisin*
Komitas

8. Güzellerin Dansı*
A. Haçaturyan

9. Çıkrıkların Dansı
H. Avetisyan

10. Eski Tiflis
H. Avetisyan

11. Anitra Dansı*
E. Grieg

12. Varyasyonlar*
Anonim Ukrayna Müziği

13. Romanya Dansı*
Tenigü

*H. Avetisyan kanun ve piyanoya uyarlar.




Hoşgeldiniz