İstanbul III. Uluslararası Dans Kongresi Başladı…


Toplam Okunma: 3872 | En Son Okunma: 24.04.2024 - 00:15
Kategori: Kongre.simp.panel

Dünyadaki tüm dans formlarını kapsamak ve bu alanlarda yapılan her türlü çalışmayı yine alanındaki kişi ve ilgili tüm resmi özel kurumlarla paylaşma, bilgilendirme, tanıtma amaçları ile düzenlenen “İstanbul 3. Uluslararası Dans Kongresi” bugün başladı. 8-12 Nisan 2009 tarihleri arasında CID(Unesco-İnternational Dans Council) ile işbirliği içerisinde gerçekleştirilecek Kongre dünyada 150 ülkede onbinleri bulan üyeleriyle “Dansın Birleşmiş Milletleri” olarak kabul ediliyor…

Dünyada Dans konusunda yapılan çalışmaları, araştırmaları, etkinlikleri, yenilik ve gelişmeleri uluslararası boyutta, Birleşmiş Milletlerin Eğitim, Bilim ve Kültür kurumu Unesco’nun temel prensiplerine dayalı ilkeleri altında kurulu bulunan NGO’larından biri durumundaki CID Uluslararası Dans Konseyi ile işbirliği içerisinde, İstanbul Turkuaz Turizm Folklor Derneği GK ve 2008 yılında kuruluş çalışmaları devam eden CID Istanbul Section tarafından organize edilmektedir. Konferans teması, UNESCO tarafından benimsenmiş olan *Kültürel İfade Çeşitliliğinin Korunması ve Geliştirilmesi Anlaşması” ile uyumludur.

Bu uluslararası kongre, bugüne kadar CID tarafından da onaylanarak dünyada yerleşik ve sürdürülebilir nitelikteki ilk sürekli organizasyon olma başarısını elde etmiş bulunmaktadır.

Kongrede, kar amacı güdülmemekte olup, festivallerle, atölye çalışmalarıyla, yarışmalarla veya açık konferanslarla karıştırılmamalıdır. Bu organizasyon ve çalışmalalar ülkemizde ki ce dünyada 150 ülkede sayıları on binleri bulan CID üyelerine açık ve “Dansın Birleşmiş Milletleri” olarak kabul gören bir organizasyondur.

Kongreye katılım için CID Üyesi olmak (2009) ve Kongre Katılım Başvurusu yapmak gerekmektedir.

Program içeriği şöyledir:
- Orijinal araştırma raporlarının yazılı metinler halinde sunulması ve tartışılması
- Gösteri amaçlı sunumlar, pratik sunumlar, video gösterimleri
- Dans grupları, ikili veya solo performanslar
- Kitap, kayıt, resim, kostüm, aksesuarlardan oluşan sergiler ve bunların satışı
- Dans okulu, müze, tarihi ve turistik mekanlara yapılacak olan ziyaretler
- Üyelerin bir araya gelebilecekleri, performans ağırlıklı akşam programları

Kongre öncelikli olarak profesyonellerin katılımı amaçlı olmakla birlikte, aynı zamanda dans alanında faaliyet gösteren kişilerin iletişimine, gayri resmi görüş alışverişlerine ve bireysel girişimlerine imkan veren fuar ve katılım etkinliğidir.

Kongreye katılım için bir sunum ( araştırma raporu, ders sunumu, gösteri, sergi, video gösterimi gibi ) zorunluluğu yoktur. Sunumla katılmak isteyenlerin sunumlarını yazılı metin halinde 21 Mart 2009 tarihine kadar iletmeleri gerekmektedir. Kongreye bizzat katılamayacak olan delegeler de kayıt yaptırabilirler; bu delegelerin sunumları da, kongrede sergilenecek çalışmalardan oluşacak DVD de yer alacaktır.

Katılımcıların vize ve/veya finansman desteği başvuruları için gerekmesi halinde, kayıt işlemlerini tamamlamış katılımcılara CID Başkanı yada Kongre Başkanı imzalı resmi bir kayıt sertifikası gönderilecektir. Kayıt işlemlerinizi mümkün olduğu kadar erken yaptırmanız rica olunur.

İstanbul Uluslararası Dans Kongresi Tarihçesi

CID-Unesco adına Türkiye’de Uluslararası boyutları ile gerçekleştirilen ilk organizasyon, 13-14 Nisan 2007 tarihleri arasında İstanbul İTÜ Maçka Sosyal Tesislerinde düzenlenen, CID-Unesco İstanbul 1. Uluslararası Dans Konferansı ve CID-Unesco’nun 17. Genel Kuruludur.

Bu ilk organizasyonun başarı ile sona ermesinin devamında, CID Yönetiminin öneri ve tekliflerine bağlı olarak, Uluslararası Dans Kongresinin 2008 yılından itibaren, CID-Unesco Dünya Dans Araştırmaları Kongresi ile aynı konsept içerisinde İstanbul’da düzenlenmesi kararı alınmıştır.

Dans alanında ülkemizde ki ve dünyada ki CID üyesi bulunan tüm iştirakçilere açık olarak hazırlanan kongre 29 Nisan / 03 Mayıs 2008 tarihleri arasında binlerce yıla varan tarih ve kültürel yapısı ile tüm dünyanın ilgi odağı haline gelen İstanbul’da yapılmış, bu kongre kapsamında Unesco tarafından belirlenen 29 Nisan Dünya Dans Günü kutlamalarına da yer verilmiştir.

İstanbul, 2. Uluslararası Dans Kongresi’nin organizasyonu, CID-Unesco’nun ülkemizde ki etkin üyelerinden olan İstanbul Turkuaz Turizm Folklor Derneği GK koordinasyonunda ki “Organizasyon Komitesi” tarafından üstlenilmiş ve organizasyonun çok başarılı hazırlıklarına binaen her sene CID tarafından sürekli gerçekleştirilme kararı alınan dünyada ki iki kongreden biri olarak ülkemizin kültürel değerleri açısından, tanıtımı açısından çok önemli bir konuma gelmiştir.

Yine bu kongre hazırlıkları ile birlikte CID içerisinde etkin ülkelerde Unesco Milli Komiteleri ile işbirliği içerisinde çalışmalarına devam edecek olan “CID Istanbul Türkiye Section” kuruluşu gerçekleştirilmiş ve bundan sonra ki senelerde bu organizasyonların hazırlanması aşamasında görev alması ve ülkemizde ki dans konusunda ki faaliyetlere destek, katkı, işbirliği sağlayacak girişim ve çalışmalarına başlamıştır.

Tamamen kendi imkanları, girişimleri ve temasları neticesinde; kültürel, sanatsal ve bilimsel içeriği olan bu büyük organizasyonu ülkemizin tanıtılması, kültürel, sanatsal ve bilimsel değerlerine katkı sağlanması, dünya ile bütünleşerek, değerlerimizi ve de kültürel alanda özellikle ön plana çıkan dostluğumuzu, dünya barışına da katkı sağlayacak bir anlayış içerisinde organizasyon boyutunda ülkemize taşıyan İstanbul Turkuaz girişimleri ile gurur duymaktadır. Gerçekleştirmiş olduğu çalışmalarına paralel olarak, 2008 yılından itibaren üstlendiği misyonu ile CID İstanbul Section’ın resmen kurulmasına öncülük eden İstanbul Turkuaz, organizasyonun genel hazırlıklarını ülkemizde dans konusunda faaliyetlerde bulunan tüm kişi, kurum, kuruluş, araştırmacı, akademisyen ve de ilgililerin CID İstanbul çatısı altında ki ortak sorumluluğuna armağan ederek, İstanbul 3. Uluslararası Dans Kongresinin en başarı şekilde organize edilmesine, katılımda bulunulmasına ve organizasyon aşamasında ki çalışmalara etkin olarak destek olma kararını almıştır. Halen organizasyonun hazırlanması, gerekli yetkilerin kullanılması ve resmi sekreterya hizmet ve çalışmalarını İstanbul Turkuaz koordineli bir şeklide devam ettirmektedir.

CID-UNESCO “ULUSLARARASI DANS KONSEYİ”
Uluslararası Dans Konseyi CID, tüm dünya ülkelerindeki bütün dans biçimlerini içine alan resmi şemsiye organizasyondur.

Kar amacı gütmeyen uluslararası sivil bir organizasyon olan CID, 1973 yılında halen yerleşik bulunduğu UNESCO Paris Merkezi bünyesinde kurulmuştur.

CID dansta aktif olan uluslararası, ulusal ve yerel organizasyonları ve bireyleri biraraya getiren dünya çapında bir forumdur.

CID genel anlamda dans sanatını temsil eder ve UNESCO’ya, ulusal ve yerel yönetim birimlerine, uluslararası organizasyon ve kuruluşlara tavsiyelerde bulunur.

UNESCO, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu’dur.

Merkezi
CID-UNESCO, International Dance Council / Conseil International de la Danse
Unesco, 1 rue Miollis, FR-75732
Paris, France
www.cid-unesco.org

CID-UNESCO, Başkanlık Ofisi
International Dance Council
Dora Stratou Dance Theatre
Scholiou 8, Plaka, GR-10558 Athens, Greece
Tel. +30 210 3244395 & +30 210 3246188 ; Fax +30 210 3246921
president@cid-unesco.org

KONGRE PROGRAMI:
8 Nisan 2009 Çarşamba, Giriş
8 Nisan 2009, Çarşamba, Gala Açılış Kokteyli, 20.00

9 Nisan 2009,Perşembe, Gala Gösterileri, 20.00
Cem Karaca Kültür Merkezi/Bakırköy

9.10 Nisan 2009, Sunumlar, 10.00-17.00
Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi/Beyoğlu

11 Nisan 2009 Cumartesi, Boğaz Gezisi

11 Nisan 2009 Cumartesi, Kapanış Yemeği,20.00

12 Nisan 2009 Pazar, Dönüş




Hoşgeldiniz