İstanbul III. Uluslararası Dans Kongresi’nin Ardından… Y.Doç.Dr. Göktan Ay


Toplam Okunma: 3617 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:05
Kategori: Kongre.simp.panel

İlkgün(08 Nisan 2009) Yerebatan Sarnıcı’nda verilen açılış kokteyli; konuşmalar ve gösterilerle, daha bir zenginlik kazandı. Yapılan konuşmalarda (Dans Kongresi Başkanı Prof. Alkıs Raftıs ve A.Uncuoğlu) CID nin özellikleri üzerinde duruldu. (İTÜ TMDK’dan) Volkan Kırımlıoğlu, Ufuk Kaan İçli, Bedirhan Şentürk, Şevket Aşıkuzun, Tuna Coşkun, Cahit Altun, Oray Yay’dan oluşan “Saz İstanbul Türk Müziği Grubu” İstanbul Yerebatan Sarnıcı gibi tarihi bir mekanda Türk müziğinden örnekler sergilediler.

İstanbul III. Uluslararası Dans Kongresi’nin Ardından… Y.Doç.Dr. Göktan Ay

İstanbul 3. Uluslararası Dans Kongresi, 8-12 Nisan 2009 tarihleri arasında, 29 Mart 2009 seçimleri ve krizin olumsuz etkilerine rağmen, belirtilen programa uygun olarak gerçekleştirildi. En başta, Kültür ve Turizm Bakanlığına, İBB Başkanlığına, İBB Kültür A.Ş. ye, İBB Kültürel ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’na, İBB İDO Genel Müdürlüğü’ne, Yeditepe Üniversitesi’ne; Istanbul’a maledilmiş böyle bir kongreyi destekledikleri için teşekkürlerimizi sunuyoruz.Yine İstanbul seksiyonu* Başkanı Ayhan Uncuoğlu’nu da, özverili çalışmaları ve titizliği için kutluyoruz.

Bilindiği üzere Unesco ile resmi danışma ve istişare ilişkisi içinde olan dünya çapında bir sivil kuruluş olan CID, dans adına yapılan her çalışmayı destekliyor. Ve hepsine eşit mesafede yer alıyor. Ticari olmayıp, tamamiyle üyelerin artması ve özverileri ile hayat buluyor. 140 ülkeden 18.000 kadar bireyi üyeleri arasına alan CID, dans konusunda yeterli ehliyete sahip kuruluş, organizasyon ve bireylerin üyeliklerini beklemektedir.**

İlk gün Yerebatan Sarnıcı’nda verilen açılış kokteyli; konuşmalar ve gösterilerle, daha bir zenginlik kazandı. Yapılan konuşmalarda (Dans Kongresi Başkanı Prof. Alkıs Raftıs ve A.Uncuoğlu) CID nin özellikleri üzerinde duruldu. (İTÜ TMDK’dan) Volkan Kırımlıoğlu, Ufuk Kaan İçli, Bedirhan Şentürk, Şevket Aşıkuzun, Tuna Coşkun, Cahit Altun,Oray Yay’dan oluşan “Saz İstanbul Türk Müziği Grubu” bu tarihi ortamda, Türk müziğinden güzel örmekler sergilediler.

9-10 Nisan günleri, gün boyunca Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezinde, çok değişik sunumlar ve eğitimler yapıldı. Kafkasya’dan , Tango’ya, Kapadokya’dan Kore’ye kadar önemli bildiriler sunuldu.

Bakırköy, Cem Karaca Kültür Merkezi’nde yapılan Gala gösterileri farklı/güzel/canlı geçti. THM grubu; (İTÜ TMDK’dan) Vokal: İlker Yakın, Ritm. Bünyamin Koç, Bağlama: Onur Parlaktaş, Kaval:Adnan Yerdelen, Klasik Türk Müziği grubu; Klasik kemençe: İTÜ TMDK’dan) Nermin Kaygusuz, Kanun: Volkan Kırımlıoğlu, Ud: Bekir Şahin Baloğlu ve Bağlama’da (İTÜ TMDK’dan) Deniz Güneş, dansların içinde, ülkemiz müziklerinden farlı örnekler sergilediler.

Vapurla Boğaz Gezisi, havanın poyraz olmasına rağmen, sıcak ve samimi geçti, Boğazın güzelliği bir kez daha gözler önüne serildi. 2010 Istanbul Kültür Başkenti’ne doğru giderken güzel bir tanıtım yapılmış oldu.

Son akşam Galata Kulesinde verilen yemek çok sıcaktı. Manzara büyüleyiciydi. Programda bulunan halk oyunları ekipleri ve dansözler fena değildi, ancak “müzikler” için aynı kelimeyi kullanamayacağım. Bu tür önemli yerlerde kültür adına yapılan sunumların çok doğru ve aslına uygun yapılması gerekli diye düşünüyorum. Ancak, Showmen Hasanaki, her zamanki gibi mükemmeldi, adının hakkını verdi.

Böylece değişik ülkelerden ülkelerini tanıtmak amacı ile gelen misafirler, Türk kültürü ile de tanışma fırsatı buldular.
Özellikle Turkuaz Turizm Folklor Derneği Başkanı olmasına rağmen, bu kongreyi tamamen onun dışında tutan, hiçbir söylemde bulunmayan ve diğer kuruluşlarında katkısı ile büyümesini arzu eden Ayhan Uncuoğlu’na da dansçıların ilgisini/desteğini belirtmek istiyorum.

Biz; dans severleri, dansla ilgilenen her kişiyi/kurumu, 2010 yılında, 4.Istanbul Uluslar arası Dans Kongresi’nde görmeyi umut ediyoruz.

Paylaşmak üretimin başlangıcıdır.

*İstanbul Seksiyonu; Ayhan Uncuoğlu, Y.Doç.Dr. Göktan Ay, Besim çalışkan, Lale Babacan, Yasemin Alyeşilden oluşturulmuştu.
** Uluslar arası Dans Kongresi CID, Unesco
1 Rue Miollis, FR-75732 Paris, Fransa
www.unesco.org/ngo/cid, www.cid-unesco.org
web: CID-Unesco Istanbul Section Türkiye, www.istanbuldancecongress.org




Hoşgeldiniz