Sanatçılar Türkülü Operaya Kazan Kaldırdı…


Toplam Okunma: 3985 | En Son Okunma: 15.05.2024 - 20:30
Kategori: Basından

Antalya Devlet Opera ve Balesi sanatçılarının türküleri seslendirdiği “TÜ®KÜYEM” adlı müzikli danslı oyun, opera sanatçıları arasında sanatsal değeri konusunda tartışmalara neden oldu. Antalya Devlet Opera ve Balesi’nin (ANTDOB) solist sanatçılarından tenor Fatih Şanal’ın metnini yazdığı ve bugün sahneye koyacağı ’Türküyem’ adlı esere tepki gösteren meslektaşları, gösterinin sanatsal açıdan birşey ifade etmediğini söyleyince kriz yaşandı.

Sahnenin Türküyem provalarında kullanılmasına bazı orkestra sanatçıları, “Igor Stravinsky’e bile bu kadar sahne verilmiyor. Opera sahnesinde türkü mü olur?” diye tepki gösterdi.

Gösterinin sanatçısına birşey katmadığını savunan ANTDOB konzertmeisteri (Orkestrada birinci keman grubunun şefi) Zeynep Işık, “Etnik müziğimizin daha sanatsallaştırılarak çok sesli olarak sunulması seyirciye keyifli geldi. Davul zurna bir şey veriyorsa sanattır. Sadece gişe için yapılıyorsa bu ticarettir, bilet satmaktır. Türküyem sanatçıya birşey katmamıştır. Müziğini konservatuvarların 3’üncü sınıf öğrencileri bile çalar” dedi.

Eserde ’Bir Of Çeksem Karşıki Dağlar Yıkılır’, ’Çekemedim Akça Kızın Göçünü’, ’Leblebi Koydum Tasa’, ’Entarisi Ala Benziyor’ gibi türküler seslendiriliyor.(1)

TÜRKÜYEM PRÖMİYER DUYURUSU(M.D):

Antalya Devlet Opera ve Balesi Mayıs ayına bir prömiyerle devam ediyor…

Türkiye’mizin sahip olduğu eşsiz ve engin medeniyetler mirasından çıkıp gelen gerek sözlü gerek yazılı olarak günümüze kadar gelmiş türkülerimiz klasik batı müziği enstrümanlarıyla birleşerek Antalyalı sanatseverlere mükemmel bir görsel ve işitsel ziyafet sunacak.

Türkü düzenlemelerini ve kompozisyonunu Erdal Tuğcular’ın yaptığı, Antalya Devlet Opera ve Balesi solist sanatçılarından tenor Fatih Şanal’ın drama metin yazarlığını ve rejisörlüğünü yaptığı TÜ®KÜYEM eserinin orkestra şefliğini Hakan Kalkan ve Yücel Yalçın; dekor ve kostüm tasarımı Gürcan Kubilay’a; koreografisi Nurdan Sinkil’e ait. IşıkTalip Şahin tarafından yapılıyor.

TÜ®KÜYEM İlklerle Geliyor…
21 Nisan 2009 Salı tarihinde prömiyeri yapılacak olan eser birçok yenilik barındırıyor. Türkiye’de ilk defa opera sahnesinde Türkçe bir eserin tercümesi yapılıyor. Türizm kenti olan Antalya’nın yoğun yabancı nüfusunun türkülerimizin sözlerini anlayabilmeleri için eser esnasında türkülerin ve metnin İngilizce çevirisini takip etmeleri sağlanıyor.

Bunun yanı sıra eserde geleneksel halk çalgımız bağlama yer alıyor.
Atatürk şöyle diyor; “Bizim gerçek musikimiz Anadolu halkında işitilebilir. Beyler şu gördüğünüz sazın bağrında bir milletin kültürü dile geliyor. Milli geleneklerimizi koruyarak, medeni dünyanın kendisine ayak uydurmaya mecburuz.” Eser bu noktadan yola çıkıyor.

Eserin drama metin yazarı Fatih Şanal şu ifadelere yer veriyor:

“TÜ®KÜYEM’de türkülerin beslendiği sosyolojik olgulara, coğrafyaya, insana dair olgulara da dokunduk ucundan kıyısından. Zaman zaman eğlenerek, zaman zaman eleştirerek Sorular sorduk yanıtlar aradık. Çok geniş bir coğrafya üzerinde kültürel zenginliklerimizin, geleneklerimizin zaman içindeki yolculuklarına, değişimlerine de yine ucundan kıyısından değindik. “

Antalyalı sanatseverler coğrafyamızın ve kültürel mirasının en canlı örnekleri olan türkülerimizi opera sanatçılarının seslerinden dinleme fırsatını yakalayacaklar. Eserin solist sanatçıları mezzo soprano Ebru Kaptan, soprano Semiha D. Karadeniz, bariton Tükel Acar ve tenor Fatih Şanal. Antalya Devlet Opera ve Balesi 20 orkestra sanatçısı 8 bale sanatçısının yer alacağı esere bütün sanatseverleri bekliyoruz.(2)

_________________________________________
(1)http://haber.gazetevatan.com/haberdetay.asp?detay=Sanatcilar_turkulu_operaya_kazan_kaldirdi&tarih=02.05.2009&Newsid=236194&Categoryid=7
(2)http://www.ajansbir.com/haber-29665—Turkuyem_promiyeri_Antalya_da.html




Hoşgeldiniz