Serâ Tokay Oda Orkestrası Konseri..


Toplam Okunma: 3534 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:09
Kategori: Konserler

Şef Serâ Tokay 2004 den bu yana sanatsal çalışmalarını yoğunlaştırmış olduğu senfonik orkestradan oda formasyonuna dönüştürdüğü müzisyenleriyle izleyicilerinin karşısına çıkıyor. Konserin ilk eseri ismi 12 ton tekniğiyle anılan Arnold Schoenberg’in (Avusturya 1874 - 1951ABD) 1. Oda Senfonisi, Viyana’lı bestecinin tonalite kavramını yıktığı çatışık armonilerin beklenmedik ritmlerle karıştığı zorlu yapıtıyla şef ve solo müzisyenlerden ustalık gösterisi bekler gibidir. Tarih: 16 Şubat 2010 Salı; saat: 20.30; Yer: İTÜ Maçka Mustafa Kemal Salonu…

XX. yüzyıl atonal atmosferine ilginç bir kontrast oluşturacak Dvorak romantizminin simgesi op. 44 Serenad’ın programlandığı dinleti, Richard Strauss’un nefesli çalgılar için yazdığı op.4 Suite ile son buluyor.

Serâ Tokay, İstanbul dinleyicisinin xx. Yüzyılın duyarlı kulaklara seslenen zor yapıtlarını değerlendirecek düzeye sahip olduğunu, 2010 da 5 oda konseriyle Schoenberg, Stravinsky, Berg, Bartok Shostakovich’in yapıtlarına yer vererek Türkiye’de neredeyse çalınmayan bir repertuarı tanıtmayı amaçladığını belirtiyor.

Senfonik orkestra ve oda orkestrası çalışmasının birbirine olan teknik farklılığını vurgulayan Serâ Tokay’a göre “senfonik orkestranın şeften beklediği güçlü anlatım ve etkin jestler yerine, oda orkestrası, kontrpuan duyuşu ve analitik zeka gerektiriyor”.

Sera Tokay ve Oda Orkestrası’nın bu yıl için 5-6 konser programladıkları, repertuarda ise 20. yüzyıl ilk yarısı müziği, Schönberg, Strawinsky, Berg, R. Strauss, Mahler’in bulunduğunu belirtiliyor.

16 Şubat 2010 Programı:
Schoenberg : Kammersymphonie (oda Senfonisi) op. 9
Dvorák : Serenad op. 44
R. Strauss: nefesliler için Suite op.4
______________________________
Bkz: http://www.musikidergisi.net/?p=1096
Etkinlik Detayı: http://www.ticketturk.com/portal/tr/muzik/klasik_muzik/default/65807/




Hoşgeldiniz