İzmir’deki TRT Stüdyoları İnşaatı Çürümeye Terkedildi…


Toplam Okunma: 5682 | En Son Okunma: 24.04.2024 - 06:39
Kategori: Haberler

İzmir’in merkezi semtilerinden Kahramanlar’da, 60 milyon TL üzerinde harcama yapılarak 13 dönüm alan üzerine inşa edilen TRT stüdyo binalarının 20 yıldır çürümeye terk edildiği gözleniyor. Kaba inşaat halinde bulunan sözkonusu binalarda seslendirme de dahil 16 stüdyo altyapısı bulunuyor. Ayrıca 1500 seyirci kapasiteli Türkiye’nin en büyük stüdyosunun da yapımı öngörülmüştü. Fakat yıllar içinde gerekli ödenek gönderilmeyince inşaat yarım kaldı… Şimdilerde ise Büyükşehir Belediyesi Karşıyaka’da büyük bir opera binası(*) inşaatına başlıyor!..

Türkiye’de kamu yatırımları açısından ibret niteliğinde olan binanın hikayesi TRT’nin İzmir’de büyük bir merkez kurmak istemesi ile 1980’li yıllarda başladı. Yücel Yener’in TRT Genel Müdürlüğü döneminde İzmir’de büyük bir prodüksiyon merkezi yapımı için inşaata başlandı.

Burada seslendirme de dahil 16 stüdyonun yapımı planlandı. 1500 seyici kapasiteli Türkiye’nin en büyük stüdyosunun da yapımı öngörüldü. Fakat yıllar içinde gerekli kaynak gönderilmeyince inşaat yarım kaldı.  TRT Genel Müdürlüğü de İzmir’e büyük tesisler yapma fikrinden vazgeçti. Alanın bir bölümüne yapılan ve TRT’nin tüm birimlerinin bulunduğu 10 katlı Bölge Müdürlüğü binası işlevini sürdürüyor.

Bugüne değin 60 milyon TL üzerinde harcama yapılan, 13 dönüm alan üzerine kurulu, inşaatına 1980’lerde başlanan TRT ek stüdyo binaları 20 yıldır çürümeye terk edildi.

4 bloktan meydana gelen çürümeye terkedilmiş binalar astsubay orduevi yapılması için Milli Savunma Bakanlığı’na satılmıştı. Bir süre sonra Milli Savunma Bakanlığı da bu projeden vazgeçti. Binalar ortada kaldı.

Binaların içinde yüzbinlerce lira harcanarak yapılan tesisatlar talan edildi. Bloklar yıllar içinde çürümeye yüz tuttu.

Şimdilerde ise şarapçıların mekanı haline geldiği gözleniyor…

Not: Önümüzdeki aylarda Büyükşehir Belediyesi tarafından İzmir Karşıyaka’ya büyük bir opera binası yapımına başlanacağı haberini daha önce yayınlanmıştık… (*)
___________________________
(*) ilgili haber ve yazı için bkz:
“İzmir opera binası projesi için ödüllü yarışma”
http://www.musikidergisi.net/?p=1422
“İzmir opera şehri olur mu?”
http://www.musikidergisi.net/?p=1214




Hoşgeldiniz