Avni Anıl Ebediyete Göçeli 2 Yıl Oldu…


Toplam Okunma: 4432 | En Son Okunma: 27.04.2024 - 15:59
Kategori: Değerlerimiz

2008 yılının 14 Haziranında(bugün) sonsuzluğa uğurladığımız 20.yy ikinci yarısının en önemli GTM bestecilerimizden Avni Anıl (İstanbul 1928 – 2008 İzmir) hocamızı sevgiyle, özlemle, rahmetle anıyoruz. Türk Musikisi Vakfı Bşk. V. Osman Simav’ın, Hoca’nın vefatının ardından yaptığı duyuruyu iki yıl sonra yeniden hatırlatıyoruz. Şöyle demişlerdi: “Türk Musikisi Vakfı tarafından Avni Anıl’ın adını yaşatmak ve Konservatuarların Turk Musikisi Bölümlerinde Kompozisyon dalında öğrenim gören basarılı bestekar adaylarına destek sağlamak için Avni ANIL dostlarının yapacağı bağışlar ile Avni Anıl Burs Fonu kurulacaktır.”… Aradan 2 yıl geçti. Bize bir haber gelmedi. Acaba söz gerçekleştirildi mi?..

Geçen yıl da aynı konuya değinmiş, Türk Musikisi Vakfı’ndan herhangi bir açıklama elimize ulaşmamıştı. Biz hala bekliyoruz… Umarız gönderirler, biz de verilen sözün neden yerine getirilmediği konusunda aydınlanmış oluruz.

Avni Hoca’nın telif hakları konusunda ne mücadeleler verdiğini, o zamanlar kimseler sesini çıkarmaz, bir yazı yazmazken zamanın tek yayın kurumu olan TRT’yi nasıl boykot ettiğini, şarkılarını seslendirmemesi uğruna, şarkılarına TRT için yasak koydurduğunu yeni nesilden çoğu arkadaşımız bilmez.

Bugün bestecilerimiz, söz yazarlarımız vb. telif ücretlerini -belli ölçüde de- olsa alıyorlarsa Avni Anıl’ın yaktığı ateş sayesindedir.

Besteciliğinin yanında Müzik yayıncılığı yönüyle de geleneksel Türk müziği tarihinde önemli bir yer edinmiş olan Avni Anıl’ın Ekim 1969 çıkarmaya başladığı “Musiki ve Nota” Dergisi’nde yayınlanmış, kendisinin kaleme aldığı dergi başyazılarından üç tanesine –yorumsuz olarak- yer vermek istiyoruz.

Yazıların sonunda yüzünüzde oluşan tebessümleri görür gibiyiz:


Musiki ve Nota dergisi başyazı logosu

1 – BİRLİK (Ağustos 1971)

28 Temmuz 1971 tarihi bundan böyle Türk musikicilerinin ve bu sanat dalını sevenlerin unutmayacakları gün olarak tesbit edilecektir.

Yıllar yılı ne hikmetse bir araya gelinemeyişin acısını çıkarırcasına bütün bu konunun isimlerinin BİRLİK etrafında süratle toplanmaları, hepimize cesaret ve kuvvet veriyor.

Telif hakları konusunu halletmek, Türk musikisini layık olduğu şekilde değerlendirmek, sanatçıların sosyal bütün haklarını korumak Türkiye radyolarında televizyonlarında, plak sanayinde ve diğer yerlerde musikimizin haysiyetini sağlamak konularında bundan böyle söz sahibi olacak bir birlik içindeyiz artık. Gurur duyuyoruz.

TÜRK BESTEKAR ve GÜFTE YAZARLARI DERNEĞİ ‘nin olağan kongresinde alınacak kararlar bu sanat dalının ilgililerine her yönden bir garanti olacaktır. Bütün dünya milletlerinde en mükemmel şekillerini bulmuş telif konusu, memleketimiz şartlarına uygun bir anlaşma ile yürürlüğe girecek, her geçen gün mükemmelliğe varacak. Türkiye Radyolarındaki yönetici kadrolarda Birliğin isimleri olacak. Repertuar kurullarnda Birlik adı geçecek. Kısa bütün haklar en medeni usullerle kazanılacak.

Uzun yılların sıkıntıları elbetteki bir anda ortadan kalkamaz. Yavaş, temkinli ve basiretle hareket ederek hepsini gerçekleştirme yolu tutulacak. Bu konuda en verimle şekilde çalışacak isimleri bir araya getirecek, bütün sanatçıların haklarını teslim ettirmeyi başaracağız.

Tek korkumuz var. Kişisel çıkarlarını davanın üstünde düşünecek kişiler çıkar mı? Yok, yok… Böyle bir şeyi düşünmemiş olalım. Olmayacak inşallah.

Hep beraber, el ele ve basiretle…

Gelecek günler Türk Musikisi ve Edebiyat sanatının zaferleri ile dolu olacak. Bunu gerçekleştirmek için birleştik ayrılmayacağız… AVNİ ANIL (Musiki ve Nota Dergisi, Ağustos 1971, yıl:2, sayı:22)

2- GÜZEL HABERLER… (Şubat 1972)

Türk musikisi çevrelerini mesud eden bir haber nihayet tahakkuk etti ve yıllardır arzuladığımız bir olay kanunlaştı. TRT Yönetim Kurulu’na Türk musikisi içinden bir ismin atanması ve Türkiye Radyolarının musiki yayınlarında söz sahibi olacak bir musikicimizin önümüzdeki günlerde göreve başlıyacağı kararlaştırıldı.
. . .

Bugün için radyolarımızın Türk musikisi yayınları hiç de yüzümüzü ağartacak biçimde değildir ve her geçen gün daha da kötüye gitmektedir. Bunun başta sebebi kaliteli yayınların yapılabilmesini sağlıyacak bir makam bulunmayışındandır. İş birkaç adama bırakılmıştır ve bu adamların zevklerine, daha doğrusu hislerine göre programlar düzenlenmektedir. Bu arada olabildiğince haksızlıklar, lüzumsuz tartışmalarla vakit geçirilmekte, boş yere zaman harcandığı gibi, Türk musikisi düşmanlarına da bol malzeme verilmektedir.

TRT Yönetim Kurulu’na girecek musikicinin görevini hakkı ile yapması en başta dileğimizdir…

Hayırlı olması dileklerimizle Türk musikisine değer veren bu karardan ötürü ilgilileri kutlar, teşekkür ederiz. AVNİ ANIL (Musiki ve Nota Dergisi, Şubat 1972, yıl:3, sayı:28)

3- YAKLAŞTI!.. (Ekim 1983)

Türk bestecilerine Türkiye Radyoları tarafından TELİF ödenmesine başlanacağı haberi tekrar yaygınlaştı ve yine bir heyecandır başladı. Bu kaçıncı heyecan, ben unuttum artık!.. 1960’larda çıkmıştı böylesine haberler, resmen yayınlanmıştı haber bültenlerinde… Sonra yine haberler, haberler… Ama bir türlü uygulamaya geçilemiyordu, geçilmek istenmiyordu nedense!..

Protestolar çekiliyordu, şarkılarımızın okumaları yasaklanıyordu, her ağızdan ayrı demeçler duyuluyordu, bir gürültüdür alıyordu ortalığı, sonu tısss!..

Yakından biliyorum son iki yıldır TRT’de bu konu ile uğraşan servisler kuruldu, şefleri, memurları harıl harıl şarkı yayın fişi dolduruyorlar ve merkeze gönderiyorlardı, ne oldu bilmiyorum. Yalnız, geçenlerde duydum, bu fişleri iki kişi topluyormuş merkezde ve sıraya koyuyormuş. Hayırlısı diyelim, demek ki yaklaştı bu iş!

İki kişi en azından yüzbinleri aşan bu fişleri ancak 21. asrın ilk günlerine herhalde yetiştirirler, sonra bunların süreleri hesaplanır, hangi programlarda okundukları tesbit edilir, dağıtım başlar!.. Başlar da Allah cümlemizinkini bağışlasın, herhalde torunlarımız bu güzel ahlaklı sanat anlayışını görecekler!

Eh… Bizleri de duadan eksik etmezler inşallah!.. AVNİ ANIL (Musiki ve Nota Dergisi, Ekim 1983, Yeni Dizi sayı: 10)

*      *      *      *

Nurlar içinde uyu Avni hoca…

 *      *      *      *

 

Edirne Devlet Korosu Binası Açılışından…(1997):
S.sağa: Koro şefi Ayhan Sarı, Avni Anıl, Vali Mehmet Canseven

______________________________________
Türk Musikisi Vakfi tarafindan burs verileceği duyurusu (16 Haziran 2008)

http://www.musikidergisi.net/?p=507

Vefatıyla ilgili dergimiz yazıları:
http://www.musikidergisi.net/?p=500
http://www.musikidergisi.net/?p=501
Yaşar Nuri Öztürk’ün yazısı:
http://www.musikidergisi.net/?p=514
Avni Anıl, Bir Yıl Oldu
http://www.musikidergisi.net/?p=1064




Hoşgeldiniz