Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçılarına emeklilik düzenlemesi tekrar gündemde…


Toplam Okunma: 6684 | En Son Okunma: 09.05.2024 - 02:25
Kategori: Haberler

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda kadrolu olarak görev yapan sanatçılar için; 2007 yılından beri duyulan ama bir türlü gerçekleştirilemeyen erken emeklilik uygulaması yine gündeme getiriliyor. Yeni yüzler ve genç sanatçılara kadro imkanı sağlayacak uygulama için Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın kesin talimat verdiği öğrenildi. Emekliliği düşünen mevcut sanatçıların erken emeklilikleri halinde “gerek emeklilik ikramiyesi, gerekse maaş konusunda gelir kaybına uğramamaları hususunun” uygulamanın amacına ulaşabilmesi açısından, düzenleme sırasında üzerinde durulması gereken ana nokta olduğu dile getiriliyor…

Kültür Turizm Bakanlığı’nın opera, bale, tiyatro, senfoni orkestraları, koro ve topluluklarda 25 yıldan fazla görev yapan sanatçılarda gerek yaş ilerlemesi nedeniyle oluşan fiziki yetersizlikler, gerekse yılların yorgunluğu nedeniyle oluşan emekli olma isteği gibi nedenlerle -uzun bir bir süreden beri söylenen ama bir türlü uygulamaya geçirilemeyen- sanatçılara erken emeklilik uygulamasının bu kez hayata geçip geçmeyeceği merakla bekleniyor.

Emekli olacak sanatçılar için onların lehine, adil bir düzenleme yapılmasının kadrolarda önemli ölçüde yenilenmeyi sağlayacağı, aksi durumda yani sanatçıların yetersiz koşullar nedeniyle emekliliğe sıcak bakmamaları halinde ise uygulamanın amacına ulaşamıyacağı görüşü sanatçılar arasında yaygın olarak konuşuluyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Bozoğlu yaşları ve fizyolojileri nedeniyle çok fazla katkı sağlayamayan sanatçıların durumları üzerinde çalışma yaptıklarını belirterek“Sanatçılarımızın şartlarını iyileştirip emekli etmek konusu üzerinde çalışıyoruz. Sanatçıların erken yaşta emekli olduklarında çok fazla maddi kaybı olmayan emeklilik şartını onlara getirmek, kurumların insan kaynağındaki o verimlilik düzeyini ilk günde olduğu gibi gençleşerek devamını sağlamak istiyoruz. Sanatçılarımız arasında yaş ve fizyolojilerinin getirdiği zorlukla katkı sağlayanlar var. Bu dönemde sanatçılarımızın hayatlarını devam ettirebilecekleri iyi düzeyde emeklilik şartı oluşturmak hedefindeyiz” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da konu üzerinde hassasiyetle durduğunu vurgulayan Bozoğlu konuşmasına şöyle devam etti:

“Bakanımızın kurumun şartları iyileştirilmesi konusundaki hassasiyetini biliyoruz. Bu döneminde de konu üzerinde önemle duruyor. Hem devlet tiyatrolarının, hem devlet opera ve balesinin, hem de güzel sanatlar bünyesindeki sanatçılarla ilgili emeklilik şartlarının iyileştirme konusunda bakanımız bize bir an önce yapılması için talimat verdi. Bakanlık mevzuatlarının verdiği ölçüde bir resmiyet kazandırdıktan sonra Bakan Ertuğrul Günay’ın ve diğer bakanlıkların da görüşleri alınarak konu üst makamlara iletilecek.”
_____________________________
Musiki Dergisi’nde konuyla ilgili olarak yayınlanmış üç haber yazısı:

Genç Sanatçılar ve “Devletin Sanatçısına Emeklilik Düzenlemesi”… Musiki Dergisi, 21 Eylül 2010
http://www.musikidergisi.net/?p=1602  

“Kültür Turizm Bakanlığı Müzik Kurumlarındaki Maaş Eşitsizliği…” Musiki Dergisi, 28 Nisan 2010
http://www.musikidergisi.net/?p=1450

“Kültür Bakanlığı’ndaki Sanatçılara Erken Emeklilik Arayışları…” Musiki Dergisi, 23 Kasım 2007
http://www.arsiv2007.musikidergisi.net/?p=137




Hoşgeldiniz