Bülent Eczacıbaşı: “Emek Sineması’nı kültür kompleksine dönüştürmek istiyoruz”…


Toplam Okunma: 2662 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:16
Kategori: Haberler

İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Başkan Yardımcısı Ahmet Kocabıyık ile birlikte 21 Aralık 2011’de Vakıf etkinlikleriyle ilgili olarak Şişhane’deki vakıf binasında düzenledikleri basın toplantısında Beyoğlu Emek Sineması’nın yıkılması konusuna da yer verdi. Eczacıbaşı gelinen noktada, kamuoyunun sahip olduğu bilgi çerçevesinde Emek Sineması projesinin mevcut şekliyle uygulanmasının kültür sanat dünyasına herhangi bir katkısı olacağına inanmadıklarını söyleyerek İKSV olarak kendilerini yeni bir öneri getirmek zorunda hissettiklerini açıkladı…

Emek Sineması’yla ilgili sürecin İKSV’yi yakından ilgilendirdiğini vurgulayan Eczacıbaşı şöyle devam etti:

“Yapılmak isteneni anlamak’ ve ‘yapmak isteyenlerle yapılmasını istemeyenler’ arasında bir diyalog platformu sağlamak için çalışmalarda bulunduk ama başarılı olamadık.

Bugün gelinen noktada kamuoyunun sahip olduğu bilgi çerçevesinde projenin mevcut şekliyle uygulanmasının kültür sanat dünyasına herhangi bir katkısı olacağına inanmıyorum. İKSV olarak kendimizi yeni bir öneri getirmek zorunda hissediyoruz.

Diyoruz ki biz İKSV olarak bu çözümün bir parçası olmaya çalışalım. Biz bir öneri geliştirelim; taraflar bize bir süre versin, diyelim 6 ay… Bu süreçte Emek Sineması’nın, kültür sanat dünyamıza katkıda bulunabilecek, Beyoğlu’nun dokusuna uyum sağlayacak biçimde nasıl ele alınabileceğini, nasıl bir finansman planıyla yeni bir projenin hayata geçirilebileceğini araştırıp ortaya bir öneri koymaya çalışalım. Belki de biz daha olumlu bir proje hazırlarız.. Ve belki de tercih o yönde yapılır. Bizim bu girişimimiz başarılı olmazsa, eğer katkıda bulunmak isteyen taraflar sandığımız kadar fazla değilse, o zaman belki de biz yanılıyoruz, başka çare yok deriz ve orijinal projeye dönülebilir.

Ayrıca Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın “Emek yıkılmayacak” şeklindeki açıklaması bizi sevindirdi. Günay’ı bu süreçte yanımızda görmek son derece önemli.

Mevcut projeye henüz ruhsat verilmedi. Belki de Ahmet Misbah (Beyoğlu Belediye) başkanımız bu konuda bir direnç gösterir.

Sunacağımız önerinin bir kültür sanat kompleksinin yenilenmesi ve yeniden ayağa kaldırılması projesi şeklinde kabul edilmesi gerekir. Çok karlı bir ticari proje olmayabilir. Kamu ile özel kesim işbirliği şeklinde olursa biz de katkıda bulunacağız. Tabii ki bu anlayış içerisinde acaba kimler olacak göreceğiz, bilemiyoruz.”
___________________________________
Emek Sineması içeriği ve yıkılması haberiyle ilgili olarak bkz:
http://www.musikidergisi.net/?p=2005




Hoşgeldiniz