Neşet Ertaş veda etti…


Toplam Okunma: 3170 | En Son Okunma: 23.04.2024 - 04:18
Kategori: Değerlerimiz

Müziğinden insanlığına Türk insanının kalbinde taht kuran büyük usta Neşet Ertaş kronik rahatsızlığı nedeniyle İzmir’de15 gün önce kaldırıldığı onkoloji servisinde 25 Eylül 2012 (bu) sabah saatlerinde aramızdan ayrıldı. Kardeşi Necati Ertaş ustanın ‘Babamın (Muharrem Ertaş) ayak ucuna defnedin’ dediğini belirtti. Sayısız plağa imzasını atmış, hiç değer vermese de şöhret olmuştu. 25 yıl boyunca ‘Kırşehirli’ mahalli sanatçı’ olarak anons edildiği TRT’den istediği gibi okumasına izin verilmediği için ayrılmıştı…

Usta’nın hayatından kesitler:

“Düğünlerde çok içirirlerdi. Bir türküyü bitiremez olmuştum, uyuşan parmaklarım sahnede durdu(1977). Almanya’ya gittim, cereyan tedavileri uyguladılar.

Sonra üç çocuğumu yanıma aldım. Ekmeklerini ellerine alınca ‘Bana müsaade edin’ deyip Türkiye’ye döndüm. Oğlum Hüseyin Ertaş iki üniversite bitirdi ama komple müzisyen. Berlin’de orkestrası var.”

Gurbeti yendi, çocuklarını büyüttü, her şey yolunda giderken kansere yakalandı.

1968 yılında Almanya dönüşü yaptığı kaza nedeniyle Yugoslavya’da hapis yattı. Yaşar Kemal’den gelen kitap üzerinde ‘Bozkırın Tezenesi’ne geçmiş olsun’ notu vardı ‘Hapishanede güneş doğmuyor’ türküsü o zaman doğdu.

Bozlak feryattır. Derdini haykırmaktır. Avazı çıktığınca bağırır ya bozlak okuyan, notası yok. İçinden nasıl geliyorsa öyle çığırır. Neşet Ertaş bozlağı Avrupa’da ilgi gördü Belçika, Almanya ve Hollanda’da çoğu müzisyen yabancılara mikrofonsuz 10 bozlak konseri verdi.

Dillerden düşmeyen “Neredesin Sen”i bir trafik kazası sonrası, üç ay hapis yattığı sırada çaresizlikten tükürükle ıslattığı kibritin barutunu kullanarak sigara kağıdının arkasına yazdı. Acem Kızı, kendisi gibi bir ozanın “Acem Kızı” takma isimli bir dansöze olan aşkını yazdığı türkünün düzenlenmiş haliydi. “Gitme Leylam” da eski eşi için söylenmişti. “Dane Dane” türküsünü 1970’lerde 40 yıl önce aşık olduğu kızın nişanlı ve evlenmek üzere olduğunu öğrendiğinde kızın yüzündeki benlerinden esinlenerek dizelere dökmüştü:

Dane dane benleri var yüzünde yüzünde yüzünde/
Can alıcı bakışları gözünde gözünde gözünde/
Binbir dat var edasında nazında nazında nazında.”

Nurlar içinde uyu Neşet Usta…
__________________________________________

Bkz: http://www.musikidergisi.net/?p=2273




Hoşgeldiniz