Ferdi Tayfur’un 30 şarkısı İbranice’ye uyarlandı…


Toplam Okunma: 5875 | En Son Okunma: 03.12.2024 - 14:27
Kategori: Arabesk Dönüşüm, Toplum ve Müzik

Son günlerde Türk müziğinden alınan şarkılarda artış gözleniyor. İsrail ve Rusya’lı şarkıcılar Orhan Gencebay ve Ahmet Kaya’nın şarkılarını kendi dillerine adapte ettiler… Eskiden Türk popüler müziği şarkıcıları özellikle yakın coğrafyalarda bestelenmiş, seslendirilmiş yapıtları Türkçeye aranje ederler, bunların ismine de aranjman derlerdi. Hatta o zamanlar arabesk olarak nitelenen kimi Arap şarkılarının batı tarzında makyajlanmış örnekleri -örneğin Enrico Macias(*)- pop müzik altında Türkiye’ye ithal edilir, dönemin deyimiyle hafif müzik şarkıcılarımız tarafından seslendirilirdi…

Şimdi ise Türkiye elit müzikçileri tarafından bir zamanlar arabesk, özgün kelimeleriyle ayrıştırılan şarkıcıların şarkılarını onlar alıyor, kendi dillerinde aranje ediyorlar.

Arap müziğini kopyalamakla yıllarca töhmet altında bırakılmış Orhan Gencebay şarkılarını ihraç eden son bestecilerimizden.

Rus grup Sektor Gaza ise Ahmet Kaya’nın bestesini almış…

İsrail’de geçmişten bugüne 300’e yakın Türkçe şarkı, kendi sanatçıları tarafından seslendirildi. Bu şarkılardan %10′u Ferdi Tayfur’a ait. Bu da 30 şarkıya tekabül ediyor.

Son alınan şarkılar şöyle (1):

Rus müzik grubu “Sektor Gaza”, Ahmet Kaya’nın “Kum Gibi” şarkısını “Lyubov Raskumarennay” adıyla Rusça;

İsrail’li şarkıcı Shlomi Saranga, Orhan Gencebay’ın “Bir Teselli Ver” şarkısını “Holem Aleha” adıyla,

Yine İsrailli şarkıcı Zehava Ben de “Dil Yarası”nı “Tipat Mazal” ismiyle;

Ahmet Kaya’nın “Yakamoz” şarkısı da “Ay Ay” başlığıyla İbranice’ye adapte edilerek yorumlandı.
________________________________________
Haber: Ayhan Sarı
(*) Bkz:
“Avrupa’da harmanlanmış Arap kökenli müziğin Türk müziğine yansıması ve Enrico Macias örneği” Musiki Dergisi, 18 Şubat 2012.
http://www.musikidergisi.net/?p=2084
(**) Resimde plak kapağı görülen ve tüm Türkiye’de sevilerek yaygınlaşmış olan “Memleketim” şarkısı Yahudi halk müziği’nden adapte edilmiştir.
(1) Sinem Vural “Türk müziklerine İsrail kancası” Hürriyet Gazetesi, 14.12.2013




Hoşgeldiniz