Müzikte tek çatı: “Türkiye Ulusal Müzik ve Sahne Sanatları Üniversitesi”…


Toplam Okunma: 2858 | En Son Okunma: 09.05.2024 - 02:05
Kategori: Haberler

Son 30 yıldır sempozyum, kongre ve panelleri izleyenler bilir. Türkiye müzik hayatımızın akademik yönlendirme boyutu bu bilimsel ve sanatsal etkinliklerde dillendirilirse de, birçok değerli ve de ünlü müzik uğraşanımızın birleştiği ortak fikirler bir türlü resmi, devlet uygulamasına geçmez, herkes söylediğiyle orada kalır, müzik alanındaki diğer etki sahipleri sanki hiçbirşey söylenmemiş gibi yöneticiliklerine devam ederlerdi. Şimdi 2013… Müzik-müzikoloji bölüm başkanından öğretim üye ve görevlisine yıllardır “dön başa” yaşanıyor… Aşağıdaki haber bir bilinç yükseltisinin uygulamaya yansıyacağı izlenimini verir gibi…

Çünkü etkinlik batı müziği uğraşanları tarafından düzenlenmiş.

Eğer yıllardır Türk Batı kutuplaşmasından kaynaklı çözümsüzlükler anlaşılıp sonuç bildirgesine yazıldıysa Türkiye resmi kurumları müzikal barışının adımları atılmak üzere olduğu ümidine kapılınabilir…

Romantik söylemlerin bildirilerde ve sonuç bildirgelerinde kaldığı bilinmektedir. Üstelik bestecileri, orkestra şeflerini ve müzikologları çatısı altında toplama iddiasında olan BESOM’da (Besteciler, Orkestra Şefleri ve Müzikoloğlar Birliği) bile geleneksel Türk müziği uğraşanlarına yer verilmemekte, alınmaması için verilen mücadeleler olduğuna tanık olunmaktadır.

Haber şöyle:

Türk müziğine ‘tek çatı’ formülü… (1)

Sevda-Cenap And Müzik Vakfı ve Başkent Üniversitesi’nin ortaklığıyla düzenlenen ‘Geleceğin Profesyonel Müzikçilerini Yetiştirme Modelleri ve Programları’ konulu sempozyumda, sunulan ve tartışılan bildirilerde ortaya konan sorunlar, yapılan saptamalar ve önermeler özetlenerek bir sonuç bildirgesi halinde yayımlandı.

Türkiye’de icra edilen bütün müzik dallarının tek çatı altında toplanması önerisi kabul gördü.

Her türlü müziğin, küreselleşme sürecinin ve bilişim devriminin bütün yoğunluğu ile yaşandığı günümüzde köklü bir değişime uğramadığı, günlük yaşamın olağan, vazgeçilmez bir metası haline dönüştüğü belirtilen bildirgede, ‘Geleneksel Türk Sanat Müziği’, ‘Türk Halk Müziği’, ‘Çoksesli Türk Sanat Müziği’, ‘Türk Popüler Müziği’, ‘Müzik Eğitimciliği’ ve ‘Müzikbilimciliği’ gibi alanların hepsini kapsayacak şekilde, ‘Türkiye Ulusal Müzik ve Sahne Sanatları Üniversitesi’ kurulması ortak istek olarak vurgulandı.

Bildirgede ayrıca; popüler müziklerin, değişim sürecinde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de egemen müzik kültürü haline geldiği, bugüne kadar birbirinden kopuk yapılanmalarla profesyonel müzikçi yetiştiren kurum ve kuruluşların bütüncül tek bir kurumun ayrı bölümleri olarak da yapılanmalarının mümkün olduğu görüşü ağırlık kazandı.
_________________________________________
(1) 26 Mart 2013, Cihan Haber Ajansı

Ayrıca Bkz:
http://www.musikidergisi.net/?p=1275
http://www.musikidergisi.net/?p=1209
http://www.arsiv2007.musikidergisi.net/?p=174
http://www.arsiv2007.musikidergisi.net/?p=126
http://www.arsiv2007.musikidergisi.net/?p=96
http://www.arsiv2007.musikidergisi.net/?p=73




Hoşgeldiniz