TÜSAK tasarısı taslağı konusunda “ilk” açık toplantı tarihi belirlendi…


Toplam Okunma: 3927 | En Son Okunma: 07.05.2024 - 22:00
Kategori: Haberler

TÜSAK oluşumu tasarı taslağı -ilk- ön toplantı tarihi 22 Ocak 2014′de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda yapılacak…

Henüz kimlerin katılacağı açıklanmadı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı değiştirmeye kararlı göründüğü bünyesindeki sanat kurumlarının geleceği hakkında kamuoyuna açık ilk toplantısını 22 Ocak 2014′de gerçekleştiriyor. Türkiye Sanat Kurumu diye bilinen TÜSAK yasa tasarısı taslağı hakkında ilk kez Kültür Turizm Bakanlığı’nın belirlediği kişilerle görüş alışverişinde bulunulacak.

Şimdiye değin görülen o ki TÜSAK tasarı taslağı hakkında bugüne değin olumlu görüş bildiren yok…

Taslak, devlete bağlı Devlet Tiyatroları, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, Opera Bale Genel Müdürlüğü ile orkestraların faaliyetlerinin tamamının Türkiye Sanat Kurumu’na (TÜSAK) bağlanmasını içeriyor. Kurum, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın tavsiyesi ve Bakanlar Kurulu kararı ile atanacak 11 kişiden oluşan Türkiye Sanat Kurulu ve hizmet birimlerinden oluşacak. Türkiye’de desteklenecek tüm kültür-sanat faaliyetleri 11 kişinin uhdesinde olacak. Tasarının ‘gerekçe’ bölümünde, yeni düzenlemede, İngiltere’nin 1940 yılında kurulan ‘İngiliz Sanat Konseyi’, İtalya’da 1976 yılında kurulan Kültürel Faaliyetler Bakanlığı ile Avustralya’da 1975 yılında kurulan Sanat Konseyi’nin örnek alındığı belirtiliyor.

Not:
30 Ocak 2014 Perşembe günü TÜSAK hakkında İstanbul’da yapılacağı bildirilen toplantıların içeriği:

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdür Yardımcısı Nihat Gül katılımıyla düzenlenecek etkinliğin davetiyesi:
“İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral İstanbul Kampüsü’nde 30 Ocak 2014 tarihinde gerçekleşecek olan “Sanat Yönetiminde Yeni Arayışlar: Sanat Konseyi Modeli” konferansımızda sizleri de aramızda görmekten mutluluk duyarız.”.
Bu toplantı iki panelden oluşuyor:
Birinci panelde İngiltere Sanat Konseyi modeli;
İkinci panelde ise aylardır tartışılan “Türkiye Sanat Kurumu-TÜSAK” yasa tasarısı…

Aynı gün Kültür ve Turizm Bakanlığı, Güzel Sanatlar Genel Müdür Yardımcısı Ömer Faruk Belviranlı katılımıyla gerçekleştirilecek diğer toplantı ise Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu ve Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu çalışma Salonu’nda Bakanlık GTM sanatçıları ile gerçekleştirilecek.

Her iki toplantıda amaç, tasarı hakkındaki eleştirilerin başında gelen, ilgili sanat uğraşanlarının görüşünün alınmadığı savlarına cevap olarak algılanıyor…
________________________________________

Musiki Dergisi’nde yayınlanmış TÜSAK Tasarı Taslağı ve ilgili yazılar için bkz:

http://www.musikidergisi.net/?p=2491

http://www.musikidergisi.net/?p=2492

http://www.musikidergisi.net/?p=2498

http://www.musikidergisi.net/?p=2567

http://www.musikidergisi.net/?p=2569

http://www.musikidergisi.net/?p=2573




Hoşgeldiniz